
Θεσσαλία σε Red Code για την κακοκαιρία «ERMINIO» – Προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα και πλημμύρες
Σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) τίθεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων, για το διήμερο Τετάρτης 1 και Πέμπτης 2 Απριλίου 2026, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας «ERMINIO».
Όπως επισημαίνεται σε δελτίο τύπου της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα φέρει μεγάλης διάρκειας και έντασης βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα:
- Την Τετάρτη στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση)
- Την Πέμπτη κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία (Λάρισα, Μαγνησία και Σποράδες) έως το μεσημέρι (πορτοκαλί προειδοποίηση)
Ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και παράκτιων πλημμυρών λόγω των θυελλωδών ανέμων, κρίνεται υψηλός.
⚠️ Σε πλήρη ετοιμότητα οι υπηρεσίες
Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων, ενώ παρακολουθείται διαρκώς η εξέλιξη των φαινομένων.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου μέσω της ιστοσελίδας της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr), ενώ υπενθυμίζεται η υποχρέωση χρήσης αντιολισθητικών μέσων όπου απαιτείται.
⚠️ Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες
Η Πολιτική Προστασία συνιστά ιδιαίτερη προσοχή και καλεί τους πολίτες να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν
- Να καθαρίσουν υδρορροές και φρεάτια
- Να αποφεύγουν τη διέλευση από ρέματα και πλημμυρισμένους δρόμους
- Να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων
- Να αποφεύγουν υπαίθριες δραστηριότητες
Σε περίπτωση καταιγίδας ή κεραυνών:
- Να παραμένουν σε ασφαλείς χώρους
- Να αποφεύγουν επαφή με ηλεκτρικές συσκευές και μεταλλικά αντικείμενα
Σε περίπτωση μετακίνησης:
- Να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες
- Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες
- Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται και σε αγρότες και κτηνοτρόφους για την προστασία εγκαταστάσεων και ζώων.
📞 Χρήσιμα τηλέφωνα
Σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με:
- 112 (Έκτακτη ανάγκη)
- 100 (Αστυνομία)
- 199 (Πυροσβεστική)
- 166 (ΕΚΑΒ)
και με την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Θεσσαλίας:
📞 2413511302 & 2413511309



