HomeΛΑΡΙΣΑ

50 εξεγερτικοί Νοέμβρηδες πυρπολούν καρδιά και νου, μπαίνουν σφήνα στην εποχή της βαρβαρότητας

50 εξεγερτικοί Νοέμβρηδες πυρπολούν καρδιά και νου, μπαίνουν σφήνα στην εποχή της βαρβαρότητας

Όλες/όλοι στις συγκεντρώσεις και  διαδηλώσεις την Παρασκευή 17Νοέμβρη : ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λάρισας 11:30 πμ  στην Πλατεία  Νομαρχίας, Εργατικό Κέντρο, οργανώσεις και φοιτητές στις 7:00 μμ στην Κεντρική Πλατεία.

 

50 χρόνια πέρασαν από την εξέγερση της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973. Μιας εξέγερσης που σηματοδότησε την αρχή της πτώσης της επτάχρονης αμερικανοκίνητης και νατοϊκής δικτατορίας των συνταγματαρχών.

50 Νοέμβρηδες και το Πολυτεχνείο συνεχίζει να αναπνέει στους αγώνες για Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία  σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τις/τους εργαζόμενους/ες και τη νεολαία, όταν η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων του προηγούμενου διαστήματος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μορφωτικά δικαιώματα παροξύνεται.

50 Νοέμβρηδες και το Πολυτεχνείο συνεχίζει να καλεί στον δρόμο της εξέγερσης και της ανατροπής των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, της φτώχειας, της ακρίβειας, της απαξίωσης και διάλυσης της παιδείας και της υγείας, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, της συρρίκνωσης της κοινωνικής ασφάλισης, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και του Κεφαλαίου.

50 Νοέμβρηδες και το Πολυτεχνείο συνεχίζει να απαιτεί δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων της εργαζόμενης λαϊκής πλειοψηφίας, για σχολείο που μορφώνει και απελευθερώνει, ενάντια στους διαχωρισμούς σε καλά και κακά σχολεία, καλούς και κακούς μαθητές κι εκπαιδευτικούς, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την κατηγοριοποίηση, τον ανταγωνισμό και την αξιολόγηση.

50 Νοέμβρηδες και το Πολυτεχνείο της εξέγερσης συναντιέται με την δεύτερη Νάκμπα των Παλαιστινίων, την ώρα που το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ προχωρά σε εθνοκάθαρση του λαού της Παλαιστίνης, στη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, οι μισοί των οποίων είναι παιδιά. Την ώρα που σύσσωμη η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση και τα κυρίαρχα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), παρέα με τις ακροδεξιές παραφυάδες τους και συνεπικουρούμενα από τα συστημικά και πληρωμένα από αυτούς ΜΜΕ δίνουν πλήρη στήριξή οικονομική και στρατιωτική και προσφέρουν γη και ύδωρ στο κράτος -δολοφόνο. Παρέχουν στρατιωτικές βάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις του ιμπεριαλισμού και υποστήριξη (ΣΟΥΔΑ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ).

50 Νοέμβρηδες και το Πολυτεχνείο του «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» γραμμένο στην πύλη του, το σύνθημα «Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνηη, Αμερικάνος δεν θα μείνει», συναντιέται με την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και την καταγγελία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την αποκάλυψη-καταγγελία του ιμπεριαλιστικού ρόλου που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ, τόσο εκεί, όσο και στην επιβολή και διατήρηση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα.

Το σύνθημα αυτό και η ουσία του είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ! Η δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ, η επικίνδυνη εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και της Ελλάδας, επιβάλλουν να γίνει σημαία του λαού και της νεολαίας στη χώρα μας που θα υψωθεί ψηλά το επόμενο διάστημα. Είναι η ελάχιστη συμβολή για να δικαιωθεί ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού, να μπει τέλος στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ και στις παρεμβάσεις και επεμβάσεις των ΗΠΑ, και να αποτραπεί κάθε μορφή στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας.

Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για ανεξαρτησία, για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την επιρροή των ΗΠΑ είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ. Συνδέονται με το σήμερα για την οργάνωση των αγώνων από τα σωματεία, από τους εργαζόμενους για την ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης της ΕΕ, του Κεφαλαίου.

Ο εξεγερτικός Νοέμβρης του 1973 που έμελλε να αλλάξει την ιστορία, είναι μια φλόγα που αιωρείται, διαστέλλεται και εξαπλώνεται. Η φλόγα της αντίστασης και της εξέγερσης απέναντι στο άδικο, στους πολέμους, στον εθνικισμό και τη μισαλοδοξία, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για την υπεράσπιση της ζωής, της παιδείας, της υγείας, της δουλειάς με δικαιώματα, της ελευθερίας. Αυτή η φλόγα συνεπαίρνει και σήμερα, 50 χρόνια μετά.

Η ιστορία γράφτηκε και γράφεται με ανυπακοή, με εξέγερση.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το Πολυτεχνείο είναι ζωντανό! Στα αιτήματα εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, στα αιτήματα των εργαζόμενων και της νεολαίας για Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία.

Απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και του συστήματος, οι αγώνες για ζωή κι ελευθερία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

50 χρόνια Πολυτεχνείο και ο εξεγερτικός Νοέμβρης διεκδικεί για τις/τους εργαζόμενους και τη νεολαία, ντόπιες/ους, πρόσφυγες και μετανάστες δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισότητα, ελευθερία ενάντια στο καπιταλιστικό κέρδος, την εκμετάλλευση, την ανταγωνιστικότητα, την “αριστεία”, την παραγωγικότητα, την καταπίεση!

 Καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/ους να αναδείξουν με τη διδασκαλία τους τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις σχολικές τάξεις αλλά και στις σχολικές γιορτές.

Το Πολυτεχνείο ζει στους δρόμους της εξέγερσης και της ανατροπής

Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις  που θα πραγματοποιηθούν στις 11:30 το πρωί στην Πλατεία Νομαρχίας  μαζί με το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ και στις 19:00 στην Κεντρική Πλατεία.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.