HomeΕΛΛΑΔΑ

26-27 Μάη κληρώνει για ευρωπακέτο στήριξης παγετόπληκτων μετά από πρόταση Λιβανού

26-27 Μάη κληρώνει για ευρωπακέτο στήριξης παγετόπληκτων μετά από πρόταση Λιβανού

Θα συζητηθεί το αίτημα Λιβανού στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες.

Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας στη βουλή πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση της Θεοδώρας Τζάκρη, του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου, σε όλη την αλυσίδα αξίας βλέποντας τον πρωτογενή τομέα, εκτός από τις ενισχύσεις, εκτός από τις αποζημιώσεις, εκτός από τις επιχορηγήσεις πρέπει να βρούμε τρόπους, μέτρα στήριξης που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να θωρακίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι σε αυτού του είδους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν το εισόδημά τους ακόμα περισσότερο. Δεν είναι μία προσπάθεια αυτή η οποία περιορίζεται μόνο μέσα στα όρια της χώρας. Ήδη ο κ. Λιβανός έχει θέσει το ζήτημα στους συναδέλφους υπουργούς στο άτυπο συμβούλιο πριν από 15-20 μέρες. Έχουμε 26 -27 Μαΐου συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες όπου θα ξανασυζητηθεί το θέμα της δυνατότητας υποστήριξης αποζημίωσης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει η χώρα και άλλες χώρες και προς την κατεύθυνση αυτή ένα κομμάτι της συνολικής μας πολιτικής για τον αγροτικό τομέα στοχεύει στο να δημιουργήσει τις συνθήκες και σε υποδομές και τεχνολογικά και χρηματοδοτικά, έτσι ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί να βρίσκει την υποστήριξη που χρειάζεται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτού του είδους τα ακραία φαινόμενα.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Προχωρούμε στην δωδέκατη με αριθμό 747/10-5-2021 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου, της Βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Ο παγετός της 8ης, 9ης και 10ης Απριλίου 2021 έδωσε τη χαριστική βολή στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας».

Ορίστε, κυρία Τζάκρη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, πράγματι οι παγετοί που συνέβησαν 24, 25 και 26 Μαρτίου, καθώς και 8, 9 και 10 Απριλίου στην Πέλλα και στην Ημαθία κατέστρεψαν ολοσχερώς τη δενδρώδη καλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ροδάκινα επιτραπέζια και συμπύρηνα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, λωτοί, αμύγδαλα, μήλα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Είναι τέτοια η έκταση και η ένταση της ζημιάς που οδήγησε σε εκμηδένιση τελείως της παραγωγής και το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε απερίγραπτη απόγνωση τους αγρότες και τις οικογένειές τους, καθώς αναλογίζονται, κύριε Υπουργέ, ότι φέτος θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης. Γιατί οι ζημιές αυτές συνέβησαν σε ένα σημείο όπου είχε ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργητικών εργασιών και περίμεναν οι άνθρωποι κάποια οικονομική ανάσα από την έναρξη της συγκομιστικής περιόδου που θα συνέβαινε τις επόμενες μέρες.

Επίσης θέλω να σας τονίσω ότι η  αγροτική παραγωγή στην Πέλλα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και με τον παγετό αυτό συμπαρασύρεται σε κατάρρευση το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς επίσης επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών, όπως εμπορικές, μεταποιητικές, αγροτικοί συνεταιρισμοί συμπαρασύρονται και αυτές σε κατάρρευση.

Να σας πω ότι ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια δεν πάει καθόλου καλά, πηγαίνει από κρίση σε κρίση, πρώτον, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που λαμβάνουν οι αγρότες για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε. Δεύτερον, γιατί συμβαίνουν συχνά τεράστιες φυσικές καταστροφές λόγω της όξυνσης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και τρίτον, κύριε Υπουργέ, γιατί η πανδημία της covid-19 έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε οικονομικό επίπεδο, με την έννοια ότι έχουμε κλειστό τουρισμό, κλειστή εστίαση, μεγάλη ανεργία, κ.λπ.

Τα στελέχη του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκαν την περιοχή μας μαζί με τους τοπικούς Βουλευτές κάνουν λόγο για αποζημιώσεις τύπου «Ιανού». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι αποζημιώσεις να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν, σημαίνει ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό για να προχωρήσει το εκτιμητικό  έργο. Φέτος ο όγκος των δηλώσεων είναι τεράστιος. Υπάρχουν φυσικές καταστροφές από τη Φλώρινα μέχρι και τη Μεσσηνία. Ο αριθμός των αιτήσεων ζημιάς είναι εξωφρενικός. Να σας πω μόνο ότι στην Ημαθία έχουν έρθει είκοσι τέσσερις γεωπόνοι εκτιμητές και χρειάζονται άλλοι πενήντα, κατ’ αρχάς τουλάχιστον για να ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.
Σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις στο 100% του πορίσματος εκτίμησης. Σημαίνει, κύριε Υπουργέ, το σημαντικότερο, ότι πρέπει να δοθούν προκαταβολές ανά δένδρο έναντι των μελλοντικών να καταβληθούν αποζημιώσεων, που θα δοθούν στις αρχές του χρόνου, όποτε εσείς μας πείτε. Γιατί, ξέρετε, μπορεί να μην υπάρχει παραγωγή, αλλά πρέπει οι αγρότες να προχωρήσουν σε καλλιεργητικές εργασίες, δηλαδή να υποβληθούν  σε τρέχουσες δαπάνες. Και αν δείτε εδώ ότι πρέπει να βιοποριστούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εισόδημα, είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, στο τραπέζι του διαλόγου βλέπουμε, αν μιλάμε για αποζημιώσεις τύπου «Ιανού», ότι πρέπει να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές να καταβληθούν αποζημιώσεις, πρέπει να υπάρχει απαλλαγή των αγροτών από τα εκτιμητικά τέλη. Γιατί, κύριε Υπουργέ, πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν υπάρχει καθόλου ρευστότητα. Αυτό λοιπόν είναι μίνιμουμ πακέτο για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Να μη μιλήσω βεβαίως για την αρμοδιότητα άλλων Υπουργών. Πρέπει να στηριχθούν επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, συναφείς επιχειρήσεις, με εφάπαξ ενισχύσεις, θα πρέπει να γίνουν ευνοϊκές τραπεζικές ρυθμίσεις, μείωση επιτοκίων, πολλές δόσεις…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ολοκληρώστε, κυρία Τζάκρη, μην μπαίνετε  σε άλλα θέματα.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ:…και βεβαίως πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα κατά την έννοια του παλιού ΛΑΕΚ, κατάρτισης των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα. Εννοώ για τους μόνιμους υπαλλήλους των συνεταιρισμών, για να μπορέσει αυτός ο τομέας να κρατηθεί.

Επίσης θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, επί τη ευκαιρία επειδή το φαινόμενο των παγετών είναι πλέον πανευρωπαϊκό, για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο τουλάχιστον -έχει συμβεί στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία-, αν έχετε υποβάλει μαζί με άλλες χώρες και τα συναρμόδια Υπουργεία αίτημα κοινό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία συνάδελφε, όλες οι καλλιέργειες που επλήγησαν και όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν θα αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια. Το έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή αυτού του πολύ ακραίου καιρικού φαινομένου ότι η υποστήριξη θα είναι καθολική και θα αφορά όλους. Άλλωστε ο μηχανισμός κινήθηκε από την πρώτη στιγμή, εξακολουθεί να κινείται. Ο Πρωθυπουργός -να σας υπενθυμίσω- αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύματος του παγετού είχε ο ίδιος την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το μέγεθος της καταστροφής και να δεσμευτεί προσωπικά ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε έγκαιρα, δίκαια, πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών και των δυνατοτήτων που έχουμε, να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν.

Είναι πραγματικότητα ότι ζήσαμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο φέτος σε ό,τι αφορά τους παγετούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διάρκειά τους, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου –σε τόσο μεγάλη χρονική έκταση παγετό στη χώρα δεν είχαμε ξαναζήσει-, με αποτέλεσμα πολλές και μεγάλες καταστροφές σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα, στην Πέλλα, στην Ημαθία, στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα, στην Αρκαδία. Και ο κ. Λιβανός και εγώ είχαμε προσωπικά τη δυνατότητα, την ευκαιρία να  διαπιστώσουμε από πολύ κοντά το μέγεθος αυτών των καταστροφών.

Είναι, λοιπόν, απόλυτη προτεραιότητά μας και δέσμευσή μας -το έχουμε αποδείξει άλλωστε και στο παρελθόν με αφορμή τον «Ιανό»- να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιά, που θέλουν εισόδημα, που χρειάζεται να στηριχθούν για να κάνουν τις καλλιεργητικές ενέργειες, τις καλλιεργητικές διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να συνεχίσουν να είναι παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί. Αυτή η εκτεταμένη ζημιά, η οποία δεν αφορά μόνο τους παγετούς και τη «Μήδεια» προηγουμένως και όσα είχαν προηγηθεί, μας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι έκτακτο και ξαφνικό. Ήρθε για να μείνει και μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστροφές τις οποίες πριν από τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια δεν τις είχαμε συνηθίσει να προκαλούν τόσο μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί πέρα από τις αποζημιώσεις, πέρα από τα μέτρα, πέρα από τις διαδικασίες, για τις οποίες θα πω πιο συγκεκριμένα πράγματα στη δευτερολογία μου, ανοίγει μία πολύ μεγάλη συζήτηση και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση αυτή και για την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και για τη δημιουργία και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων από τα οποία θα μπορούν να αντλούν οι παραγωγοί μας υποστήριξη όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτού του είδους τα δυσάρεστα φαινόμενα και για αξιοποίηση μέτρων του ΠΑΑ, έτσι ώστε να γίνουν πολύ πιο ανθεκτικοί.

Σε όλη την αλυσίδα αξίας βλέποντας τον πρωτογενή τομέα, εκτός από τις ενισχύσεις, εκτός από τις αποζημιώσεις, εκτός από τις επιχορηγήσεις πρέπει να βρούμε τρόπους, μέτρα στήριξης που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να θωρακίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι σε αυτού του είδους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν το εισόδημά τους ακόμα περισσότερο. Δεν είναι μία προσπάθεια αυτή η οποία περιορίζεται μόνο μέσα στα όρια της χώρας. Ήδη ο κ. Λιβανός έχει θέσει το ζήτημα στους συναδέλφους υπουργούς στο άτυπο συμβούλιο πριν από 15-20 μέρες. Έχουμε 26 -27 Μαΐου συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες όπου θα ξανασυζητηθεί το θέμα της δυνατότητας υποστήριξης αποζημίωσης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει η χώρα και άλλες χώρες και προς την κατεύθυνση αυτή ένα κομμάτι της συνολικής μας πολιτικής για τον αγροτικό τομέα στοχεύει στο να δημιουργήσει τις συνθήκες και σε υποδομές και τεχνολογικά και χρηματοδοτικά, έτσι ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί να βρίσκει την υποστήριξη που χρειάζεται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτού του είδους τα ακραία φαινόμενα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ, και για την συνέπεια στον χρόνο.

Η κυρία Τζάκρη έχει τον λόγο για την δευτερολογία της για τρία λεπτά.

Κυρία Τζάκρη, έχετε τον λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά που μας είπατε σήμερα, με συγχωρείτε που σας το λέω, αλλά είναι διαπιστώσεις και είναι γνωστά. Εγώ έκανα αυτή την ερώτηση για να συζητηθεί μετά τις 15 Μαΐου γιατί τα κυβερνητικά στελέχη έρχονται και παρέρχονται στην Πέλλα, δεν προλαβαίνουμε τις επισκέψεις και τις βόλτες τους, αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι συγκεκριμένος. Οι προτάσεις είναι όλες πάνω στο τραπέζι και θα περίμενα από εσάς συγκεκριμένα πράγματα να μου πείτε σήμερα για να είμαστε πρακτικοί και χρήσιμοι πρώτοι και καλύτεροι. Θα δοθούν οι προκαταβολές; Πότε και σε ποιο ύψος; Πρέπει να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν.
Κοιτάξτε, πριν από δεκαεπτά χρόνια σε αντίστοιχο φαινόμενο είχαν δοθεί προκαταβολές κατά δέντρο. Τότε είχε δοθεί 3 ευρώ στο δέντρο. Να σας πω εδώ ότι επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε και μελλοντικές εργασίες και το πρόβλημα της επιβίωσης των οικογενειών πρέπει να είναι  κατ’ έλασσον 5 ευρώ το δέντρο, που σημαίνει ότι σε ένα στρέμμα ροδάκινου που έχει σαράντα ροδακινιές κατ’ έλασσον  πρέπει να είναι 200 ευρώ το στρέμμα, κύριε Υπουργέ, γιατί ουσιαστικά οι αποζημιώσεις αυτές και οι προκαταβολές έρχονται να αποκαταστήσουν το όποιο εισόδημα θα υπήρχε φέτος από την αγροτική παραγωγή. 

Πότε θα δοθούν αυτές; Είπατε ότι είναι στο τραπέζι και το συζητάτε να γίνει βάση των φετινών δηλώσεων. Το σύστημα κλείνει στις 16-15 Ιουνίου. Μέχρι τις 15 Ιουλίου το σύστημα είναι κλειστό για διορθώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν προχωρήσετε, θα πρέπει να υπάρχει βέβαια πρώτα μια προετοιμασία, μια ετοιμότητα, μια επίσκεψη από την πλευρά του Υπουργείου και στις 16, 17 Ιουλίου μπορούν να δοθούν προκαταβολές, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, στους αγρότες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επιβίωσής τους. Πρέπει να το καταλάβετε. Η απόγνωσή τους είναι απερίγραπτη.  Η κατάσταση είναι πολύ τραγική.

Δεύτερον, θα γίνει η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς βάση του πορίσματός; Γιατί αυτό σημαίνει «Ιανός». Θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών και μελλοντικά θα καταβληθούν αποζημιώσεις; Θα απαλλαγούν από τα τιμητικά τέλη;

Αυτά, κύριε Υπουργέ, είναι πακέτο «Ιανός», γιατί διαφορετικά ουδόλως έχει αντιληφθεί η πολιτεία την έκτακτη κατάσταση και την έκτακτη συγκυρία που βιώνει αυτή τη στιγμή η Πέλλα, διαφορετικά θα πάμε σε μια συνήθη διαδικασία αποζημιώσεων που σημαίνει «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Θα πάμε δηλαδή, να πάρουμε τις πρώτες αποζημιώσεις τον Μάρτιο του 2022 όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ως προς αυτό που μου είπατε για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, συγνώμη, κύριε Υπουργέ, αλλά ήμουν νια και γέρασα και αυτό σας το λέω αυτοκριτικά. Ξέρετε πόσοι έχουν περάσει από τη θέση που βρίσκεστε εσείς που μας μίλησαν για την αλλαγή του περιβόητου κανονισμού του ΕΛΓΑ προς μια κατεύθυνση περισσότερο, αν θέλετε, φιλοαγροτική; Δεν έχουν ξεκινήσει καν οι προμελέτες που σας είχαμε αφήσει εμείς για να οδηγηθείτε σε ένα τελικό σχέδιο, σε ένα τελικό παραδοτέο.
Με αυτή την ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας πω και κάτι πολύ σοβαρό. Εγώ πολλά χρόνια τώρα υποστηρίζω σθεναρά την ανάγκη αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του ροδάκινου. Ξέρετε θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή με πρωτίστως την αναδιάρθρωση των τραπέζιων ποικιλιών και δευτερευόντως τα συμπύρηνα ροδάκινα. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συμβεί, δηλαδή να πάμε σε ένα εξορθολογισμό της ροδακινοκαλλιέργειας με νέες δυναμικές καλλιέργειες και καινούριες ποικιλίες. Αυτό θα οδηγήσει, αν θέλετε, σε σημαντική μείωση των εισροών κατά 20%, κατά 30%, δηλαδή σε φάρμακα και λιπάσματα και επίσης, κύριε Υπουργέ, θα μειώσει και την κατανάλωση νερού και θα πάμε σε ένα εξορθολογισμό και σε ένα εκμοντερνισμό της καλλιέργειας. Έχω υποβάλλει στον Υπουργό ερώτηση και μου απάντησε ότι έχουμε στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης γι’ αυτό το χρόνο 350.000.000.

Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, γιατί υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στους αγρότες, τα 250.000.000 αυτά εκατομμύρια απευθύνονται εξολοκλήρου για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του ροδάκινου ή αφορούν και άλλες καλλιέργειες; Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή θεωρώ ότι το μέτρο αυτό είναι πολύ σημαντικό θα πρέπει να προχωρήσει στο σχεδιασμό, στη διαβούλευση αυτού του μέτρο του συγκεκριμένου προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί. Και για να πάμε σε ένα περισσότερο, αν θέλετε, βιώσιμο, καινοτόμο φιλοπεριβαλλοντικό παραγωγικό μοντέλο στην Πέλλα και την Ημαθία είναι πολύ σημαντικό αυτό, κύριε Υπουργέ.

Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω και με αυτή την ευκαιρία και κάτι άλλο. Επειδή οι αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής θα είναι όλο και πιο αυξημένες στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι παραγωγοί με μέτρα ενεργητικής προστασίας, κύριε Υπουργέ. Αναφέρομαι γιατί…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κυρία Τζάκρη, ολοκληρώστε. Μην γενικεύετε, μείνετε στα της ερώτησης σας παρακαλώ.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: … συστήματα τεχνητής βροχής τα οποία θα πρέπει να επιδοθούν μέσω του προγράμματος στο 100%. Δεν μπορεί να τα δίνει ο ΕΛΓΑ, το καταλαβαίνω, αλλά θα πρέπει να βοηθηθούν οι αγρότες με αυτά τα μέσα ώστε να μειώσουν τις ζημιές που συμβαίνουν από τις φυσικές καταστροφές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για την δευτερολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ειλικρινές ενδιαφέρον κάθε συναδέλφου για τα πλήγματα που νιώθουν στο εισόδημά τους οι παραγωγοί στην ελληνική περιφέρεια, στις ελληνικές μας περιφέρειες, νομίζω ότι η αντιπολιτευτική σας διάθεση αδικεί το ενδιαφέρον σας, κυρία Τζάκρη και οι χαρακτηρισμοί σας νομίζω ότι αδικούν και την Κυβέρνηση αλλά και τα τετελεσμένα.
Δεν ήρθαν βόλτα τα κυβερνητικά στελέχη στην Πέλλα και στην Ημαθία, κυρία Τζάκρη, όταν ανακοίνωσαν την αποζημίωση de minimis 8.350.000 στους παραγωγούς της περιοχής σας. Δεν κάνουν βόλτα ούτε ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ ούτε τα κυβερνητικά στελέχη όταν κάθε τους παρουσία εκεί, σε συντονισμό με τους αρμόδιους συνεργάτες μας, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα οι διαδικασίες από πλευράς ΕΛΓΑ να προχωρούν ταχύτατα. Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα το έργο των επισημάνσεων ολοκληρώθηκε, έχουν ανοίξει οι αναγγελίες και υποβάλλονται οι δηλώσεις για τις ζημιές των παραγωγών. Μάλιστα έληγε η προθεσμία στις 11 Μαΐου 2021 και δόθηκε νέα παράταση μέχρι τις 14 Μαΐου.

Δεν αποτελεί βόλτα ή εν πάση περιπτώσει αόριστη κίνηση το γεγονός ότι καταφέραμε και στελεχώσαμε πολύ γρήγορα φέτος τον ΕΛΓΑ με επιπλέον ανθρώπους που χρειάζεται και πολύ σύντομα από δέκα ανθρώπους που υπήρχαν εκεί για να γίνει η δουλειά της αξιολόγησης και της εκτίμησης, σήμερα δουλεύουν τριάντα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δουλεύουν πενήντα. Όπως, επίσης, δεν είναι ούτε αόριστη δήλωση ούτε προφανώς, προϊόν βόλτας η ξεκάθαρη δέσμευσή μας ότι όλοι θα αποζημιωθούν, και εκείνοι που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν στο στάδιο της ανθοφορίας και εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσοι έπαθαν ζημιά στο φυτικό τους κεφάλαιο και εμπίπτουν στη λειτουργία και στον κανονισμό των ΠΣΕΑ και όλοι οι υπόλοιποι για τους οποίους υπάρχει κενό αλλά με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιστρατεύσουμε στην εξίσωση αυτή της δίκαιης αποζημίωσης και αντιμετώπισης θα καλύψουμε και αυτούς και μάλιστα με χρόνους, με διαδικασίες, με ρυθμούς του ΕΛΓΑ όπως δείξαμε και στο παρελθόν. Πότε; Ο στόχος είναι όταν οι παραγωγοί θα έπαιρναν τα χρήματά τους από τη διάθεση των προϊόντων τους. Ξέρετε άλλωστε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ -γιατί είπατε ότι χρόνια ακούτε πράγματα και δεν τα βλέπετε να γίνονται- είδατε φέτος για πρώτη φορά ότι αποζημιώθηκαν το σύνολο των ζημιών του 2020 το 2021. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία άλλαξαν πράγματα στον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ για να μπορεί να χρηματοδοτεί έγκαιρα, άλλαξαν πράγματα στο καθεστώς επισήμανσης και αξιολόγησης των ζημιών. Παίρνουμε πιο γρήγορα και πιο έμπειρα τους ανθρώπους. Αυτή η Κυβέρνηση είναι που διέθεσε τα 30.000.000 για πρώτη φορά, ως έχει υποχρέωση το κράτος, στον ΕΛΓΑ για να μπορεί να καλύπτει και τις λειτουργικές δαπάνες και να αποζημιώνει εύκολα και γρήγορα. Αυτή η Κυβέρνηση είναι που ξεκινά τη διαδικασία επεξεργασίας των ζητημάτων που θέτει η κλιματική αλλαγή, διότι τίποτα δεν παρέλαβε η διοίκηση του ΕΛΓΑ, ούτε αναλογιστική μελέτη ούτε προμελέτες, ούτε τίποτα, τίποτα δεν παρέλαβε που να μπορεί να την οδηγήσει σε ένα μονοπάτι απαιτούμενων, απαραίτητων, ουσιαστικών αλλαγών, γιατί το τοπίο σήμερα στις καταστροφές δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν από πέντε, έξι, επτά και οκτώ χρόνια.

Συνεπώς, αυτό τον διάλογο, αν θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, οφείλουμε καταρχήν να αναγνωρίζουμε τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει. Είναι πολύ ακριβή η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους Έλληνες παραγωγούς, κυρίως με εκείνους που έχουν ανάγκη την υποστήριξη και την αρωγή του κράτους, θα την περιφρουρήσουμε, θα την ενισχύσουμε και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και τα συγκεκριμένα μέτρα -το περίγραμμα σας το είπα και σήμερα- για να ξέρει ο παραγωγός πότε και σε τι ύψος θα πάρει την αποζημίωση που δικαιούται. Όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν -επαναλαμβάνω, και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με αυτό- έγκαιρα και δίκαια θα αποζημιωθούν.

Πηγή

Μπίκας Αλέξανδρος