HomeΔΙΕΘΝΗ

25η Μαρτίου 2021: Μια εξαιρετική ημέρα για την Ελλάδα – Παραφωνία η εμμονή της Μέρκελ

Η 25η Μαρτίου 2021 ανήκει πλέον στην Ιστορία. Η ημέρα αύτη όμως απέδειξε ότι το κατεπίστευμα της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινότητα είναι ακόμη εξαιρετικά μεγάλο.

25η Μαρτίου 2021: Μια εξαιρετική ημέρα για την Ελλάδα – Παραφωνία η εμμονή της Μέρκελ

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που γέννησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος σχεδόν όλη η υφήλιος γιόρτασε μαζί μας.

 

Θερμά μηνύματα από ηγέτες κρατών και πρωθυπουργούς -μοναδική θλιβερή εξαίρεση η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ– προφανώς μαζί με τον έχοντα… έννομο συμφέρον Ταγίπ Ερντογάν.

Μνημεία σε δεκάδες πρωτεύουσες φωταγωγήθηκαν γαλανόλευκα (κτίρια, γέφυρες, τοπόσημα, έως και το άγαλμα του Ιησού στο Ρίο της Βραζιλίας).

Στην Αθήνα με αφορμή την μεγαλειώδη παρέλαση ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχάληλ Μισούστιν και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί έδωσαν με την παρουσία τους ιδιαίτερο χρώμα στην ημέρα.

Επί της ουσίας, οι παρεμβάσεις και τα μηνύματα που μας έστειλαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν καταλυτικές. Εγγυήσεις ότι η χώρα μας πορεύεται σε μια δύσκολη εποχή, με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα να κορυφώνεται κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με ένα ισχυρό πλέγμα συμμάχων που θα βρεθούν στο πλευρό μας ό,τι κι αν χρειαστούμε.

Το απίστευτο μήνυμα που στέλνει ο Μπάιντεν 

Ειδικότερα, το πλέον εντυπωσιακό και ουσιαστικό ήταν το μήνυμα που στέλνει σε όλο τον κόσμο ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Δεν έχει ξαναγίνει:

  • Έστειλε μήνυμα,
  • έκανε μαγνητοσκοπημένη δήλωση,
  • παρενέβη σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής,
  • μίλησε με τον πρωθυπουργό (σπάζοντας μάλιστα παράδοση δεκαετιών για ίσες αποστάσεις με την Τουρκία) τον οποίο κάλεσε στην Ουάσιγκτον και
  • διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με επιφανείς παράγοντες της ελληνικής ομογένειας για να αντικαταστήσει την παραδοσιακή δεξίωση που δεν έγινε λόγω πανδημίας.

Όλο αυτό το διήμερο δεν σταμάτησε να λέει πόσο θαυμάζει τη χώρα μας, πως θα βρεθεί στο πλευρό μας, πως οι σχέσεις των δύο χωρών επί της δικής του θητείας θα περάσουν σε μια…άλλη διάσταση.

Λόγια που πραγματικά δημιουργούν την ελπίδα ότι έχει ήδη ξημερώσει μια νέα ημέρα στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν επιστρέφουν, και η επιστροφή του είναι όντως εντυπωσιακή.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η «απουσία» της καγκελαρίου Μέρκελ από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης 1821 καθώς δεν έστειλε μήνυμα για την Εθνική επέτειο της Ελλάδας.

Από γερμανικής πλευράς υπήρξε μόνο μήνυμα του προέδρου της Γερμανίας  Αρμιν Λάσετ προς την Ελληνίδα ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η Γερμανία δεν στήριξε ούτε σε συμβολικό επίπεδο, ούτε χθες στη Σύνοδο τα ελληνικά δίκαια».

Αντίθετα ανήμερα της 25ης Μαρτίου η Ανγκελα Μέρκελ στήριξε ξεκάθαρα την Τουρκία στη Σύνοδο Kορυφής, γεγονός που εκτίμησε και ο  Ερντογάν. «Η ευημερία μας στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνο με καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και εκτός ΕΕ. Και αυτό ισχύει κυρίως για την εταίρο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία», με την οποία οι σχέσεις είναι πολύπλευρες, δήλωσε η κυρία Μέρκελ και συνέχισε: «Αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Η σύνοδος Κορυφής

Την ίδια ώρα από μια περίεργη ιστορική συγκυρία οι ηγέτες της ΕΕ συζητούσαν το θέμα της Τουρκίας. Της επιθετικότητας, των προκλήσεων, των παραβιάσεων, των παρανομιών.

Τηρουμένων των αναλογιών το αποτέλεσμα ήταν σχετικά ικανοποιητικό. Υπό το πρίσμα ότι η Άγγελα Μέρκελ επιμένει, ακόμη και σήμερα, λίγους μήνες πριν συνταξιοδοτηθεί πολιτικά, να στηρίζει την Τουρκία. Δεν είναι ότι μισεί την Ελλάδα, απλώς μετά με τον δικό της τρόπο το συμφέρον της Γερμανίας σε σχέση με την Τουρκία (μετανάστες, επενδύσεις, εξαγωγές, προσφυγικό κ.λπ).

Προφανώς και γνωρίζει τι ακριβώς κάνει και κατανοεί τι προβλήματα κληροδοτεί αυτή της η επιμονή στους διαδόχους της. Αλλά επιμένει. Προφανώς υπάρχει πλέον ένα σαφές στιβαρό μέτωπο στην ΕΕ που δεν της επιτρέπει να επιβάλλει τους όρους της χωρίς αντίλογο όπως παλιά. Αλλά η Γερμανία είναι όπως και να το κάνουμε primus inter pares μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ελλάδα μετά από μια δύσκολη δεκαετία έχει αποκαταστήσει τη θέση της τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Και αυτό οφείλεται εκτός από την σύγχρονη παρουσία της και στην ιστορική της παρακαταθήκη.

Ο κόσμος την εκτιμά ίσως περισσότερο από όσο φανταζόμαστε.

Πηγή

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ