HomeΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

21 Μαίου παγκόσμια ημέρα τσαγιού.

21 Μαίου παγκόσμια ημέρα τσαγιού.

Η καλλιέργεια του τεϊόδενδρου και η παραγωγή τσαγιού αποτελούν κύρια πηγή διαβίωσης για εκατομμύρια οικογένειες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αναγνωρίζοντας τη μακρά ιστορία και τη βαθιά πολιτιστική και οικονομική σημασία του τσαγιού σε όλο τον κόσμο, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 21η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Τσαγιού στις 19 Δεκεμβρίου 2019.

Το τσάι είναι παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα και το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό. Το τσάι προέρχεται από τα φύλλα του δένδρου τσάι. Οι διαφορετικές ποικιλίες προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται.

Η ονομασία και η προέλευση του τσαγιού είναι κινέζικη. Το ανακάλυψε ο αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2737 π.Χ. κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην αυτοκρατορία του. Ο θρύλος λέει πως, την ώρα που έβραζε νερό, ένα ρεύμα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν στο ξεσκέπαστο τσουκάλι. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα και δοκίμασε το πρώτο τσάι.

Στην Ελλάδα είναι ενδημικό το τσάι του βουνού. Στην Κρήτη, το βότανο Δίκταμο χρησιμοποιείται αντί για τσάι. Έρευνες δείχνουν ότι το τσάι του βουνού έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού, προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, και αντικαταθλιπτική δράση.

Στη νοτιοανατολική Ασία είναι διάσημο το μαύρο τσάι με γάλα και μπαχαρικά το οποίο ονομάζεται Μασάλα Τσάι. Συγκεκριμένα το μαύρο τσάι ρίχνεται σε βραστό γάλα και στη συνέχεια προστίθεται ζάχαρη και σε σκόνη αλεσμένα τα παρακάτω υλικά: πιπερόριζα, μαύρο πιπέρι, γαρίφαλο και κάρδαμο. Το πράσινο τσάι είναι το πιο διαδεδομένο στην ανατολική Ασία. Το μαύρο τσάι είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος τσαγιού που καταναλώνεται στις δυτικές χώρες.