20 ευρώ η ψήφος; Οι καταγγελίες για “μαύρη σακούλα” και οι σκιές σε προεκλογική περίοδο

Μια υπόθεση που προκαλεί πολλές συζητήσεις έχει αρχίσει να κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, με καταγγελίες που αν επιβεβαιωθούν αγγίζουν ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της δημοκρατίας: την εξαγορά ψήφων.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, γίνεται λόγος για περίπου 200.000 ευρώ, τα οποία φέρεται να παραδόθηκαν σε μαύρη σακούλα, μαζί με ιδιωτικό συμφωνητικό, με στόχο όπως καταγγέλλεται την εξασφάλιση περίπου 10.000 ψήφων από κοινότητα Ρομά.

Στο επίκεντρο των αναφορών βρίσκεται υποψήφια βουλευτής, χωρίς φυσικά μέχρι στιγμής να έχουν αποδειχθεί όλα όσα καταγγέλλονται. Η υπόθεση πάντως έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις.

Αν οι καταγγελίες αυτές αποδειχθούν αληθινές, τότε μιλάμε για μια εικόνα που θυμίζει τις πιο σκοτεινές πλευρές της παλιάς πελατειακής πολιτικής: ψήφοι που αντιμετωπίζονται σαν αριθμοί και όχι σαν συνειδητή επιλογή πολιτών.

Σε μια εποχή όπου οι προεκλογικές περίοδοι υποτίθεται ότι πρέπει να κρίνονται από ιδέες, προγράμματα και πολιτικές θέσεις, τέτοιες ιστορίες ακόμη και ως καταγγελίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα.

Γιατί η δημοκρατία βασίζεται σε μια απλή αρχή:
η ψήφος πρέπει να κερδίζεται με πειθώ.

Όχι με συμφωνητικά και σακούλες μετρητών.

Σημείωση: Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου (όχι αυτολεξεί) μόνο με αναφορά στην πηγή tirnavospress.gr και ενεργό σύνδεσμο.