HomeΠΑΙΔΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο έναστρος ουρανός μας περιμένει, ας τον ανακαλύψουμε!

Ο έναστρος ουρανός μας περιμένει, ας τον ανακαλύψουμε!

Ο ΚΟΜΗΤΗΣ C/2020 F3 NEOWISE

Ένας νέος κομήτης, ο C/2020 F3 (NEOWISE), ο οποίος προέρχεται από τα πιο μακρινά μέρη του ηλιακού συστήματός μας, πλησιάζει πλέον ολοένα περισσότερο τη Γη, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο, καθώς θα περάσει σε ασφαλή απόσταση έως 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, όταν αναμένεται να κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτη μας στις 22 Ιουλίου.

 

Όσοι δεν μπόρεσαν τις προηγούμενες μέρες να ξυπνήσουν τα χαράματα για να παρατηρήσουν τον κομήτη, θα έχουντην ευκαιρία τις επόμενες μέρες να τον δουν αμέσως μετά τοσούρουπο στον Βορειοδυτικό ορίζοντα!
Πότε θα τον δω; Από την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 έως και την Κυριακή 19 Ιου-λίου 2020 και ώρες από 21:50 έως 22:30 (09:50-10:30μμ) θαμπορούμε να παρατηρήσουμε τον κομήτη. Οι μέρες είναι επιλεγμένες επειδή θα είναι ορατός από Ελλάδα ακόμη και με γυ-
μνό μάτι, θα βοηθά η Σελήνη, έχει ικανή ύψωση από τον ορίζοντα κτλ. Ο κομήτης θα είναι ορατός έως και αρχές Αυγούστου,αλλά μετά τις 25 Ιουλίου περίπου η παρατήρησή του θα απαιτεί κιάλια, ή τηλεσκόπιο μιας και η λαμπρότητά του θα φθίνειμέρα με τη μέρα.
Που θα τον δω;

Ο κομήτης είναι ορατός απ όλη την Ελλάδα. Επιλέξτε μια τοποθεσία αρκετά μακριά από τα φώτα των πόλεων και με περίβλεπτο «ανοιχτό» ορίζοντα χωρίς βουνά και κτήρια προς τηνΒόρειο-ΒορειοΔυτική κατεύθυνση.
Πως θα τον δω;

Ο κομήτης στις 10:00 το βράδυ περίπου θα είναι ορατός πολύ-πολύ χαμηλά!! στον Βορειοδυτικό ορίζοντα. Καλό είναι να έχουμε ένα ζευγάρι κιάλια για να τον δούμε καλύτερα. Ένα τηλεσκόπιο με την μικρότερη μεγέθυνση που διαθέτει θα βοηθήσει ακόμη πιο πολύ.

Πως θα τον φωτογραφίσω;
Ο κομήτης μπορεί να καταγραφεί ακόμη και με ένα καλόsmartphone.
Αν θέλετε να αποθανατίσετε τον κομήτη μεγεθυμένο μόνο τουκαι να γεμίζει το κάδρο με καλή φωτ. μηχανή π.χ. DSLR χρησιμοποιήστε τρίποδο και τηλεφακό 300mm, διάφραγμα f/4, ISO3200 και έκθεση τουλάχιστον 5sec.
Για ευρυγώνιες λήψεις με μικρό τον κομήτη μαζί με έδαφος από τον ορίζοντα χρησιμοποιήστε τρίποδο και κανονικό φακό 50mm, διάφραγμα f/2, ISO1600 και έκθεση τουλάχιστον 2sec.

Η καλύτερη ώρα φωτογράφησης είναι το βράδυ μετά το σούρουπο 10:15μμ περίπου.  

Καλές παρατηρήσεις
Άρης Μυλωνάς                                                                                               

Διαχειριστής ΚοινΣΕπ “Εναστρον”
Υπεύθυνος Δράσεων Σχ. Ασστρονομίας
www.enastron.org

COMMENTS