HomeΔΙΕΘΝΗ

Μ. Τσαβούσογλου: Τρεις μήνες ακόμη στην Αν. Μεσόγειο το Oruc Reis

Μ. Τσαβούσογλου: Τρεις μήνες ακόμη στην Αν. Μεσόγειο το Oruc Reis

Το Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για ακόμη 90 ημέρες, σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ». Επανέλαβε μάλιστα νωρίτερη δήλωση του τούτκου αντιπροέδρου Φ.Οκτάι, ότι ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο αποτελεί  αιτία πολέμου. Στον Οκτάι είχε απαντήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μ.Τσαβούσογλου στο τουρκικό κανάλι “Αλ Χαμπέρ”, το Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για ακόμη 90 ημέρες. Επεσήμανε ότι οι Navtex θα συνεχιστούν και θα εκδίδονται «τμηματικές» για την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες και θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες. Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές και στο τέλος του τριμήνου το Orus Reis θα πλησιάσει την τουρκική ηπειρωτική χώρα.

«Αιτία πολέμου η επέκταση στα 12 μίλια στο Αιγαίο»

Επιπροσθέτως χαρακτήρισε ως αιτία πολέμυ ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι την Άγκυρα δεν την ενοχλεί η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος.

COMMENTS