HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος Χαρακόπουλος εισήγηση στη ΔΣΟ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Λαρίσης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2020

 

 

Εισήγηση του επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Τηλεδιάσκεψη της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται σε όλως ιδιαίτερες συνθήκες. Κι αυτό όχι διότι λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού είμαστε υποχρεωμένοι να μιλούμε από μακριά, με την βοήθεια της τεχνολογίας. Αλλά πρωτίστως διότι η συνομιλία μας λαμβάνει χώρα την επαύριον μιας απαράδεκτης και κατάπτυστης απόφασης εκ μέρους του τουρκικού κράτους, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Πρόκειται αναμφίβολα για πράξη που ποδοπατά κάθε ηθική αξία, κάθε οφειλόμενο σεβασμό προς ένα αναγνωρισμένο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα διαχρονικό σύμβολο της χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας. Είναι μια απόφαση που γυρίζει το ρολόι της ιστορίας πολύ πίσω και επιχειρεί να αναγάγει την κατάκτηση σε αξία, την επιβολή της βίας και της ισχύος σε κανόνα.

20B69EF0 AFAB 4BE3 851F 91A05461D815

 

Αναμφίβολα για όλον τον ορθόδοξο κόσμο είναι μια εξέλιξη που μας γεννά θλίψη, αποτροπιασμό και αγανάκτηση. Και δίχως άλλο αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα, και κυρίως από τους ηγέτες των χριστιανικών και πρωτίστως των κατά πλειοψηφία του πληθυσμού ορθοδόξων κρατών να αντιδράσουν αποφασιστικά απέναντι στις τουρκικές αυθαιρεσίες.

Ως ΔΣΟ οφείλουμε να έχουμε ενεργητικό ρόλο για την επιτυχία αυτού του σκοπού. Πιστεύω ότι θα πρέπει εκδώσουμε σήμερα ένα ψήφισμα καταγγελίας. Και το κείμενο αυτό να αποσταλεί σε αρχηγούς κρατών, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, σε άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και συγκεκριμένους φορείς. Θεωρώ ότι συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια θα βρούμε και το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών, καθώς και αντίστοιχες ενώσεις άλλων δογμάτων και ομολογιών για τη δημιουργία μιας πανχριστιανικής συνεργασίας.

64F4DB96 1DDB 43F9 B2A2 60068F7ABED3

 

Αναμφίβολα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί και στη Συνέλευση της Κρήτης, όπου θα πρέπει να εξετάσουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών μας. Θεωρώ ότι η κοινή προσπάθεια για την Αγία Σοφία μπορεί να αποτελέσει το πεδίο της σύσφιξης της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου, η οποία σε επίπεδο εκκλησιαστικό δοκιμάστηκε επικίνδυνα το προηγούμενο διάστημα.

Να σας ενημερώσω ότι ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών για το θέμα θα το θέσει στο ανώτατο επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη της εβδομάδας. 

Σχετικά με τον υπόλοιπο προγραμματισμό των εργασιών μας θα επανέλθω στο μέγα θέμα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, το οποίο έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε σε σημαντικό βαθμό. Χρειάζεται, όμως, επιμονή επ’ αυτού.

Νομίζω πρέπει να ξαναδούμε υπό τα νέα δεδομένα την πρόταση για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου των διώξεων των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, το οποίο είχαμε εξαρτήσει με την ανάλογη πρωτοβουλία του Λιβάνου, όπου ωστόσο δεν υπάρχει πρόοδος, λόγω των εσωτερικών αναταράξεων. Να διαπιστώσουμε σε ποιο σημείο έχουν φθάσει οι προεργασίες για τη σύστασή του, πού βρίσκονται τα εμπόδια της καθυστέρησής του, τι θα πρέπει να αποφασίσουμε για να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Όπως επίσης να ξαναδούμε την πρόταση για το Κέντρο ανάδειξης της παρουσίας των χριστιανών στην Μέση Ανατολή, αλλά και την επίσκεψη μας στη Συρία και το πρεσβυγενές πατριαρχείο Αντιοχείας.

Σε άμεση σχέση με τα παραπάνω θα πρέπει να αναδείξουμε τις διώξεις και τις διακρίσεις που υφίσταται ο χριστιανικός πληθυσμός στις ζώνες κατοχής από τον τουρκικό στρατό, στη βόρεια και βορειοδυτική Συρία,. Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές καταγγελίες για την φυγή εκατοντάδων χριστιανών, λόγω του κλίματος της τρομοκρατίας που επικρατεί. Ως ΔΣΟ οφείλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με όσους ζητούν την απόσυρση των παράνομων στρατών από το έδαφος της Συρίας και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρήνης της πολύπαθης αυτής χώρας.

Ένα ακόμη θέμα, στο οποίο θεωρώ ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας είναι τα τεκταινόμενα στο Μαυροβούνιο.
Η ψήφιση ενός νόμου που αφαιρεί τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας, επιφέροντας ένα τρομερό πλήγμα σε έναν θεσμό που είναι αλληλένδετος με την ταυτότητα αυτού του λαού, έχει προκαλέσει εδώ και πολλούς μήνες τις σφοδρές διαμαρτυρίες της Εκκλησίας και των πιστών. Ως ΔΣΟ νομίζω ότι θα πρέπει να ακούσουμε και τις απόψεις των φίλων μας από το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, και όπου χρειάζεται να παρέμβουμε από κοινού.

Πιστεύω, επίσης, ότι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου, για τον κοινοβουλευτισμό και τη θρησκευτική πίστη, που είχαμε προγραμματίσει στις Βρυξέλλες, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο μετά και την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Γιατί βλέπουμε ότι τα νομοθετικά σώματα, όπως συνέβη με την ανακοίνωση της ρωσικής Δούμα, είναι πιο κοντά στο λαϊκό αίσθημα και την πίστη του λαού. Έτσι, διατυπώνουν πιο ευθαρσώς τις απόψεις τους, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται ακόμη και σε διάσταση με τις επίσημες θέσεις της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας, που συχνά διαμορφώνονται με βάση υπολογισμούς, ισορροπίες και συμφέροντα γεωπολιτικής ισχύος.     

Σχετικά με τον γενικό προγραμματισμό, υπάρχει ασφαλώς αυτή η ιδιομορφία των περιορισμών στις μετακινήσεις, που μάλιστα δεν είναι δεδομένες αλλά εξαρτώνται από τις αυξομειώσεις των κρουσμάτων του κορονοϊού. Οπότε πρέπει να υπάρχει εδώ κάποια ευελιξία και ευκολία αναπροσαρμογής του προγραμματισμού.

Προφανώς θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να πάμε στο Μιλάνο για συνεδρίαση της επόμενης Γραμματείας μια και εκεί υπάρχουν πιστωμένα υπόλοιπα χρημάτων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια ,αλλά πρέπει να δούμε εκείνη την εποχή ποιοι θα είναι οι δείκτες διάδοσης του κορονοϊού.

Στην ΕΕ θεωρητικά άνοιξε η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και εμείς με την επιστολή του Γραμματέα προς την ηγεσία της δηλώσαμε παρόντες και διαθέσιμοι να συμβάλουμε. Πριν, όμως, προχωρήσει αναβλήθηκε λόγω  Covid 19. Η διεθνής ατζέντα σήμερα επισκιάζεται από τη συζήτηση των μέτρων για την πανδημία. Όλοι μιλάνε για την επόμενη μέρα, αν και ακόμη δεν έχουμε ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία. Επομένως, θα πρέπει να έχουμε κάποια ευελιξία στον προγραμματισμό της δράσης μας. 

Ήδη γνωρίζουμε ότι διεθνείς οργανισμοί επαναπροσεγγίζουν το θέμα της ρητορικής μίσους και της νέας τρομοκρατίας μετά το Covid 19. Στα τέλη Αυγούστου θα συνέλθει η 5η τηλεδιάσκεψη  Προέδρων των Κοινοβουλίων της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης -στην οποία έχουμε καθεστώς παρατηρητή- με κεντρικό θέμα “ Κοινοβουλευτική ηγεσία για πιο αποτελεσματική πολύπλευρη προσέγγιση, που προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη”. Εκεί ως υποθέματα θα συζητηθεί η νέα έξαρση της τρομοκρατίας και της ρητορικής μίσους. Η δράση μας, βεβαίως είναι αυτοδύναμη, αλλά δεν είναι σοφό να είναι αδιάφορη για την επικαιρότητα και το κλίμα που επικρατεί διεθνώς.

Νομίζω ότι θα είναι καλό να προετοιμάσουμε ένα ψήφισμα ως Γραμματεία με την συμβολή της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και τον πρόεδρο της Γ.Σ. το οποίο θα πρέπει να είναι γνωστό σε όλες τις αντιπροσωπείες πριν τη Γενική μας Συνέλευση, ώστε να μπορέσουν να έχουν ανάλογες συνεννοήσεις με τα κοινοβούλια τους.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν θα τοποθετηθεί και πώς το Συμβούλιο της Ευρώπης πάνω στο θέμα, το οποίο επίσης θα πραγματοποιήσει τις ίδιες μέρες τις συνεδριάσεις του στην Κρήτη, καθώς, όπως ξέρετε, η Ελλάδα αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρεία του Συμβουλίου.

Θα ήθελα να δω το επόμενο διάστημα ουσιαστικότερη συμμετοχή στις εργασίες της ΔΣΟ αντιπροσώπων από την Αμερική, την Αυστραλία και την Αφρική, αλλά και επαναπροσέγγιση με χώρες που για διάφορους λόγους απέχουν το τελευταίο διάστημα από τη Διακοινοβουλευτική. Είναι βέβαια κατανοητό ότι η πανδημία δυσκολεύει προσωρινά αυτές τις πρωτοβουλίες, ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε τα προκαταρκτικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε όταν έλθει η ώρα να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι.

Τέλος, για τις εκλογές των οργάνων της ΔΣΟ θεωρώ ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια πρόταση στην οποία να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. Αυτό είναι κάτι που θα προσδώσει αναμφίβολα μια νέα δυναμική στο θεσμό, καθώς και ευρύτητα δράσης.

COMMENTS