HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Λιακούλη: « Πληθαίνουν τα φαινόμενα βίας στα Νοσοκομεία, απαιτούνται άμεσα μέτρα »

Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης με αιχμηρό αντικείμενο,νοσηλευόμενου ασθενούς κατά νοσηλεύτριας, το οποίο έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά περιστατικών βίας κατά υγειονομικών και εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καταδικάζει απερίφραστα η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη και στο πλαίσιο αυτό ανέλαβε πρωτοβουλία από κοινού με συναδέλφους της και κατέθεσαν, σχετική ερώτηση με επείγοντα χαρακτήρα, προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

 

Στο κείμενό της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, τονίζει πως: «Από φθορές σε κτιριακές υποδομές και νοσοκομειακό εξοπλισμό καθώς και κλοπές, έως προσβολές, εξυβρίσεις λόγω και έργω, σωματικές επιθέσεις, ελαφρές ή βαριές σωματικές βλάβες και επιθέσεις με αιχμηρά αντικείμενα ή ακόμα και όπλα, τα περιστατικά βίας που έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί στους χώρους των νοσοκομείων (εξωτερικά ιατρεία, ΤΕΠ και κλινικές) γίνονται ολοένα και πιο ακραία. Τα ως άνω φαινόμενα, αποτελώντας μια εξαιρετικά απρόβλεπτη συνθήκη επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το έργο των υγειονομικών και λοιπών εργαζόμενων, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες»

Παράλληλα, η Ε. Λιακούλη,  τονίζει πως η εκδήλωση λεκτικής, σωματικής ή ακόμα και σεξουαλικής βίας ως έκφραση του έντονου στρες, αλλά και ως αντίδραση στις συνθήκες νοσηλείας αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο που έχει απασχολήσει ακόμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ επισημαίνει πως στη χώρα μας  η συχνότητα  και η ένταση, με την οποία εμφανίζονται παρόμοια φαινόμενα προκαλεί ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία βουλευτής επισημαίνει πως τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας λόγω έλλειψης κονδυλίων των νοσοκομείων, όπως π.χ. το ελλιπέστατο έως καθόλου προσωπικό φύλαξης, οι ανοικτές χωρίς φύλακα πόρτες, η έλλειψη καμερών ασφαλείας στους περιβάλλοντες χώρους, καθώς και η ελλιπής συντήρηση των κτιριακών υποδομών τους παίζουν σημαντικό ρόλο στα αυξανόμενα κρούσματα βίας.

Παράλληλα, υπενθυμίζει με νόημα πως τα νοσοκομεία μας αποψιλώνονται διαρκώς από προσωπικό, προσλήψεις δεν γίνονται σε ικανό αριθμό ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις, ενώ η φύλαξη των χώρων των νοσοκομείων -όπου αυτή υπάρχει- είναι αριθμητικά ανεπαρκής.

«Προφανώς και η παρούσα κυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες για την παραπάνω κατάσταση, από την στιγμή που ο τελευταίος κρατικός προϋπολογισμός για την δημόσια υγεία – που η ΝΔ ψήφισε – επιφύλαξε 317 εκατομμύρια λιγότερα για τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα τα ποσά που δαπανούν οι διοικήσεις τους για υπηρεσίες φύλαξης να είναι τα πρώτα που έχουν υποστεί σοβαρές περικοπές», τονίζει η Ε. Λιακούλη και υπογραμμίζει πως η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά δυστυχώς από τον Σεπτέμβριο του 2019 που εξαγγέλθηκε η ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δεν έχει γίνει ακόμη απολύτως τίποτε για την αντιμετώπιση της, δίνοντας λάθος μήνυμα στην κοινωνία: μήνυμα ανοχής, ατιμωρησίας και αδράνειας» .  

 

COMMENTS