HomeΕΛΛΑΔΑ

Αλήθειες … για τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας

Αλήθειες … για τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας

Με αφορμή το κρούσμα κορονοϊού που εντοπίστηκε σε οικογένεια προσφύγων σε Ανοιχτή Δομή προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, σε ξενοδοχείο του ορεινού όγκου των Γρεβενών, θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το καθεστώς λειτουργίας αυτών των δομών.

Ο Δήμος Γρεβενών, είναι μία από τις 28 συνολικά περιοχές, όπου λειτουργούν οι νέες Ανοιχτές Δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας, ως περιφερειακές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οπως αυτές καθορίστηκαν με κοινή απόφαση του υπουργού κ. Νότη Μηταράκη και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.

Τι είναι οι ανοιχτές δομές;
– Στις Δομές αυτού του τύπου, οι διαμένοντες τελούν υπό καθεστώς ελεύθερης διαβίωσης, με την υποχρέωση να τηρούν τους εσωτερικούς κανονισμούς.
– Αποφασίζουν μόνοι τους για το πως, το πότε και για που θα μετακινηθούν οι ίδιοι/ες ή η οικογένειά τους, οφείλουν όμως να ενημερώνουν τους υπεύθυνους της Δομής για την οποιαδήποτε απομάκρυνσή τους
– Όταν λείπουν αδικαιολογήτως για πάνω από πέντε (5) εργάσιμες ημέρες, αφαιρούνται από την λίστα του πληθυσμού της Δομής και καταχωρούνται στους αποχωρήσαντες.
– Η δομή που τους φιλοξενεί, δεν φέρει ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την μετακίνηση τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
– Τους απαραίτητους ελέγχους στους πρόσφυγες/ μετανάστες αλλά και στο προσωπικό που εργάζεται στις Δομές διενεργεί ο ΕΟΔΥ που είναι και ο αρμόδιος φορέας για να επιβάλει το καθεστώς καραντίνας.
 

Μήπως η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των Ανοιχτών Δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας ώστε να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία των προσφύγων/μεταναστών αλλα και των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται αυτές οι δομές;

Πηγή

COMMENTS