Υπογράφεται η σύμβαση για τα έργα αστικής ανάπλασης στον Τύρναβο

HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Υπογράφεται η σύμβαση για τα έργα αστικής ανάπλασης στον Τύρναβο

Υπογράφεται η σύμβαση για νέα έργα αστικής ανάπλασης σε υπαίθρους χώρους της πόλης του Τυρνάβου, με χρηματοδότηση 1.199.999,99 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Μετά την έγκριση που έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο φορέας υλοποίησης και κύριος του έργου που είναι ο Δήμος Τυρνάβου προχωρά  στην  υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. 

Οι παρεμβάσεις αφορούν σε 4  σημεία της πόλης: τη νότια είσοδο του οικισμού (βόρεια παρειά της οδού Λαρίσης), το χώρο της Λαϊκής Αγοράς και νότια στην οδό Σπύρου Λούη, τις  οδούς Δημοκρατίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας και  Χατζηκώστα και τη συμβολή των οδών Κιλελέρ – Αγ. Γεδεών.

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, επενδύουμε 1,2 εκατομμύρια ευρώ για νέα έργα  που αναβαθμίζουν λειτουργικά και αισθητικά  τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Δημιουργούνται νέοι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ζώνες πρασίνου και πεζοδρόμια, με προτεραιότητα την άνετη και ασφαλή προσβασιμότητα των πεζών και των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Σε δύσκολες εποχές, είμαστε παρόντες με έργα που αλλάζουν την εικόνα των πόλεων, δίνουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική, πραγματική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης. 

Οι παρεμβάσεις

-Στη νότια είσοδο του Τυρνάβου (βόρεια παρειά της οδού Λαρίσης):

Κατά μήκος της βόρειας παρειάς της οδού Λαρίσης διαμορφώνεται ενιαίος χώρος ανάπλασης και περιπάτου από το ύψος του ναού της Αγ. Παρασκευής μέχρι το ύψος της οδού Αγ. Τριάδας. Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη νέα οδό ήπιας κυκλοφορίας, όσο και τις ζώνες πρασίνου των προβλεπόμενων από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Η νέα οδός ήπιας κυκλοφορίας είναι το τμήμα από το τέρμα της οδού Χατζηκώστα ως τη συμβολή της οδού Αγίας Τριάδας με την οδό Βενιζέλου. Ο χαρακτήρας της οδού αλλάζει με γνώμονα την προτεραιότητα στον πεζό και με περιορισμό στην πρόσβαση των οχημάτων και στην ταχύτητα (20χλμ/ώρα). Επιστρώνονται νέα υλικά, τοποθετούνται φωτιστικά σώματα και κάδοι απορριμμάτων, φυτεύονται δέντρα και θάμνοι και διαμορφώνονται χώροι στάσης με καθιστικά. Επίσης έχει προβλεφθεί πρόσβαση αμαξιδίου ατόμων με μειωμένη κινητικότητα και οδηγός όδευσης τυφλών σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές.

 -Στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς και νότια αυτής στην οδό Σπύρου Λούη:

Περιμετρικά του χώρου της Λαϊκής Αγοράς κατασκευάζονται πεζοδρόμια, καθώς και ζώνες πρασίνου στις οποίες περιλαμβάνονται τα υφιστάμενα δέντρα και φυτεύονται νέα, ενώ ο κύριος χώρος της πλατείας επιστρώνεται με νέα άσφαλτο. Στην οδό Σπ. Λούη, διαμορφώνεται ο πεζόδρομος όπως προβλέπεται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλης Τυρνάβου, νότια του χώρου της Λαϊκής Αγοράς και μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο του αυλείου χώρου του 1ου Γυμν. Τυρνάβου. Επίσης κατασκευάζονται οδεύσεις τυφλών.

-Στις οδούς Δημοκρατίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας, Χατζηκώστα:

Κατά μήκος των οδών, Δημοκρατίας, Εθν. Ανεξαρτησίας και Χατζηκώστα, διαμορφώνονται νέα πεζοδρόμια μεγαλύτερου πλάτους με νησίδες πρασίνου, οδεύσεις τυφλών, καθιστικούς χώρους, φωτιστικά κλπ, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζών και των ΑμεΑ. Ο χαρακτήρας των οδών αλλάζει σε ήπιας κυκλοφορίας με πλάτος 3,50 μ. ενώ επί των πεζοδρομίων διαμορφώνονται ειδικές θέσεις για σύντομη στάση αυτοκινήτων. Διατηρείται παντού η ελεύθερη όδευση πεζών με ελάχιστο πλάτος 1,50 μ. Στο τέρμα της οδού Δημοκρατίας, ο ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος έμπροσθεν των ΚΑΠΗ Δ. Τυρνάβου διαμορφώνεται με καθιστικούς χώρους, νησίδες πρασίνου, φωτιστικά και υλικά επίστρωσης τα οποία επεκτείνονται στα απέναντι πεζοδρόμια διασχίζοντας τον δρόμο και λειτουργώντας, παράλληλα, ως λωρίδες για τη μείωση της ταχύτητας.

 -Στη συμβολή των οδών Κιλελέρ – Αγ. Γεδεών:

Στη συμβολή των οδών Κιλελέρ και Αγ. Γεδεών κατασκευάζεται μεγαλύτερο πεζοδρόμιο με καμπύλη τροχιά και διαμορφώνεται διάβαση πεζών επί της Κιλελέρ λίγο πριν την συμβολή με την Μ. Αντύπα.

Σχετικές Εικόνες: