Η υπερπανσέληνος της Φράουλας πάνω από τον Τύρναβο

HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η υπερπανσέληνος της Φράουλας πάνω από τον Τύρναβο

Την πρώτη υπερπανσέληνο του χρόνου απολαμβάνουμε το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουνίου 2022. Το φεγγάρι της Φράουλας πάνω από τον Τύρναβο λοιπόν και τα μάτια είναι στραμμένα στον ουρανό για μια ακόμη φορά, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.

Τυχαίνει επίσης να είναι ένα από τα πιο φωτεινά φεγγάρια της χρονιάς. Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Επειδή στην αρχαιότητα ο χρόνος δεν χωριζόταν με τους μήνες, αλλά με τα φεγγάρια, συνηθιζόταν να ονομάζεται η εκάστοτε πανσέληνος από τις αγροτικές εργασίες που συντελούνταν την περίοδο που έκανε την εμφάνισή της.

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου ήταν γνωστή ως Φεγγάρι του Λύκου, του Φεβρουαρίου Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού (από τα πρώτα πτηνά που εμφανίζονται, και τρέφονται με σκουλίκια), του Απριλίου Ροζ Φεγγάρι (από τα λουλούδια που άνθιζαν τον συγκεκριμένο μήνα).

Η πανσέληνος του Ιουνίου είναι το Φεγγάρι της Φράουλας, του Ιουλίου της Αστραπής (από τις καλοκαιρινές μπόρες), του Αυγούστου του Οξύρρυγχου (από τον μήνα αλιείας του συγκεκριμένου ψαριού), του Σεπτεμβρίου της Σοδειάς, του Οκτωβρίου των Κυνηγών, του Νοεμβρίου Παγωμένο Φεγγάρι και του Δεκεμβρίου, Κρύο Φεγγάρι.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.