HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ξεκινά η εγκατάσταση έξι νέων Σταθμών Μέτρησης της ποιότητας του αέρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Ξεκινά η εγκατάσταση έξι νέων Σταθμών Μέτρησης της ποιότητας του αέρα  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Ξεκινά το επόμενο διάστημα η προμήθεια και εγκατάσταση έξι νέων Σταθμών Μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού  ένταξης  1.025.108 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 που οδηγεί  σε ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση  του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας, με τη μέτρηση συνολικά 7 τύπων ρύπων.

«Με στρατηγική και συντονισμένη προσπάθεια καταφέραμε να ξεπεράσουμε εμπόδια των σύνθετων γραφειοκρατικών διαδικασιών και να υπογράψουμε τη σύμβαση ενός σημαντικού έργου που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός .« Είμαστε ένα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Επενδύουμε πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ενισχύουμε το εθνικό δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας  με 6 νέους  Σταθμούς και αυξάνουμε τον αριθμό των ρύπων που μετράνε. Είναι σημαντικό 

να είμαστε αποτελεσματικοί και τα αποτελέσματα των μελετών να προέρχονται από πιστοποιημένες έρευνες και Εργαστήρια. Μόνο έτσι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως αξιόπιστα εργαλεία πίεσης για τη διόρθωση και θεραπεία των όποιων προβλημάτων εντοπιστούν» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Οι 6 νέοι Σταθμοί Μέτρησης

Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση έξι  νέων σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πρωτεύουσες των Θεσσαλικών Περιφερειακών Ενοτήτων: 2 σε Βόλο, 2 σε Λάρισα, 1 σε Καρδίτσα και 1 στα Τρίκαλα καθώς και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του υφιστάμενου σταθμού της Λάρισας. Οι  νέοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρόκειται να  μετρούν και να δίνουν αποτελέσματα για τις τιμές των ΑΣ 10, ΑΣ 2.5, NOx, SO2, CΟ, Ο3 και Βενζολίου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα  μεταφέρονται σε server από τον οποίο θα γίνεται τόσο η συνεχής πληροφόρηση για τις μετρήσεις και η διάχυση της πληροφορίας στους χρήστες και στο κοινό μέσω πινακίδων και ιστοσελίδας, όσο και η έγκαιρη προειδοποίηση των εμπλεκομένων φορέων στην περίπτωση διαπίστωσης υπερβάσεων. Οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα ενταχθούν στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) το οποίο  είναι αρμόδιο για την κάλυψη των αναγκών της χώρας αναφορικά με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και ειδικότερα της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Η λειτουργία των Σταθμών θα ελέγχεται  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΕΑΡΘ του ΥΠΕΚΑ  μέσω βαθμονομήσεων και παρακολούθησης (όπου απαιτείται) όλων των ενεργειών και διαδικασιών που επηρεάζουν την ποιότητα των δεδομένων στα πλαίσια του δικτύου και διορθωτικών παρεμβάσεων, έτσι ώστε να διασφαλίζονται δεδομένα υψηλής ποιότητας. Επίσης  διαπιστευμένοι φορείς ή εργαστήρια  θα μπορεί να ελέγχουν την ορθή λειτουργία των αυτοματοποιημένων συστημάτων μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τακτικές εργασίες συντήρησης ώστε να εξασφαλίζεται η ακρίβεια των συσκευών μέτρησης και των φιαλών που χρησιμοποιούνται στη βαθμονόμηση κατά τα διεθνή πρότυπα.

Έτσι  εξασφαλίζεται η παρακολούθηση της ποιότητας ατμόσφαιρας στα τέσσετα  μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με βάση την οδηγία 2008/50/ΕΚ και  διασφαλίζεται η ορθότητα και πληρότητα των στοιχείων που αποστέλλονται στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

 

Οι θέσεις  των 6 νέων Σταθμών και οι ρύποι που μετρούνται 

Στη Λάρισα:

-Στο νέο  κτήριο Περιφέρειας Θεσσαλίας στην οδό Θεοφράστου και Καλλισθένους.

Μετρούμενοι ρύποι: ΑΣ10, ΑΣ2,5, NOx , CO, O3, Βενζόλιο

-Στο κτήριο της Δ/νσης Μεταφορών της Περιφέρεια Θεσσαλίας 8ο χλμ ΕΟ Λάρισας-

Τρικάλων. Μετρούμενοι ρύποι: ΑΣ10, NOx , O3.

Επιπλέον αναβαθμίζεται ο υφιστάμενος Σταθμός Μέτρησης στο Διοικητήριο της Περιφέρειας (πλατεία Ρήγα Φεραίου) προκειμένου με μετρά πλέον των ΑΣ10, τους  ρύπους:  NOx , SO2 και  O3 

Στο Βόλο:

-Στο κτήριο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας στη γωνία των οδών Αντωνοπούλου – Δ.

Γεωργιάδου. Μετρούμενοι ρύποι: ΑΣ10, NOx , SO2, CO, O3,

-Στο  Κτήριο Καπνού στην οδό Ανθίμου Γαζή 152. Μετρούμενοι ρύποι: ΑΣ10, ΑΣ 2,5, NOx , O3, Βενζόλιο

Στα Τρίκαλα:

Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του εργαστηρίου της Δνσης Τεχνικών Έργων, επί

της οδού Κονδύλη 56. Μετρούμενοι ρύποι: ΑΣ10, NOx , SO2, CO, O3

Στην  Καρδίτσα:

Κτήριο Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας, οδός Μπλατσούκα 24. Μετρούμενοι ρύποι:  ΑΣ10, NOx , SO2, CO,O3

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.