Σήμερα, 30/03/22, συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει, στις 20/01/22 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, με θέμα το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και το φράγμα της Σκοπιάς του Ενιπέα.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορούσε το γιατί καθυστερεί η υπογραφή της σχετικής και συνεχώς αναβαλλόμενης Διυπουργικής Απόφασης, σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες για το φράγμα της Σκοπιάς και για ποιον λόγο υπήρξε αυτή η τεράστια αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, από τα ογδόντα εκατομμύρια στα τριακόσια δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ.
Στη βουλευτή απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γεώργιος Καραγιάννης, ο οποίος δήλωσε ότι, ακόμα δεν έχει υπογραφεί η Διυπουργική Απόφαση, ότι αναμένεται να υπογραφεί σύντομα και η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η μελέτη βελτιώνεται για να συμπεριλάβει και υδρευτικά και αρδευτικά έργα και γι’αυτό προέκυψε και η αύξηση του προϋπολογισμού του έργου.
Στη δευτερολογία της, η βουλευτής απάντησε στον Υπουργό:
«Απ’ό,τι μας είπατε, δηλαδή, δεν έχει ακόμα υπογραφεί η διϋπουργική σύμβαση. Βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο, γιατί μας είπατε ότι, η διαφορά σας από τη δική μας κυβέρνηση είναι, ότι εσείς πραγματοποιείτε αυτά που εξαγγέλλετε. Και εμείς πραγματοποιήσαμε πάρα πολλά φράγματα στη Θεσσαλία και εσείς συνεχίζετε αυτό που εμείς προετοιμάσαμε.
Μιλήσατε και για αγκυλώσεις ιδεοληπτικές, που είχε η δική μας Κυβέρνηση. Φαντάζομαι, αναφέρεστε στη μερική εκτροπή των υδάτων του Αχελώου. Εμείς, λοιπόν, υποστηρίζουμε και υποστηρίζαμε πάντα, ότι αυτό το έργο είναι πολύ δύσκολο και μια «πονεμένη ιστορία», όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Δηλαδή, όσο ήσασταν στην Αντιπολίτευση, έλεγε ότι αμέσως θα ξεκινήσουν τα έργα της εκτροπής του Αχελώου, ενώ στην Έκθεση είπε: «Ξέρω καλά ότι αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία».
Επειδή λοιπόν, είναι μια «πονεμένη ιστορία», και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ, γιατί εδώ έρχονται σε σύγκρουση δύο Περιφέρειες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα έχουμε έναν εμφύλιο πόλεμο για το νερό. Και οι δύο Περιφερειάρχες ανήκουν στη δική σας παράταξη. Να βγείτε σε αυτούς και να εξηγήσετε.
Πριν από λίγο καιρό, πριν από έναν μήνα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο κ. Νασιακόπουλος, συγκάλεσε ακόμα μία σύσκεψη γι’αυτό το θέμα στη Λάρισα, με όλους τους βουλευτές.
Όλοι συμφωνήσαμε να έρθει αυτό το θέμα, που είναι πολύ σοβαρό, στη Βουλή, σε επίπεδο Αρχηγών, για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους καθαρά, να μη λέμε άλλα όταν είμαστε αντιπολίτευση και σε προεκλογική περίοδο και άλλα όταν γινόμαστε κυβέρνηση. Η δικιά μας κυβέρνηση έχει πάρει καθαρή θέση. Εσείς τη λέτε ιδεοληπτική. Αν η δική σας δεν είναι ιδεοληπτική, κάντε το. Έχετε πια δυόμισι χρόνια κυβέρνηση. Φτάνουν οι δικαιολογίες, ότι προετοιμάζεστε και προετοιμάζεστε. Δυόμισι χρόνια!
Το υδατικό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η επισιτιστική κρίση, με την οποία απειλείται, όχι μόνο η χώρα μας, δυστυχώς όλη η Ευρώπη λόγω αυτού του φοβερού πολέμου στην Ουκρανία, μας αποδεικνύει ακόμα μια φορά, πόσο σημαντικός είναι ο πρωτογενής τομέας. Λένε όλοι, ότι η Ουκρανία είναι ο σιτοβολώνας της Ευρώπης. Ε, λοιπόν, η Θεσσαλία είναι ο σιτοβολώνας της Ελλάδας. Δεν υπάρχει νερό. Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί και πρέπει να λυθεί από όλους μας. Όλοι έχουμε αγωνία. Δεν έχουμε διάθεση για αντιπολίτευση. Προσπαθούμε να δούμε με ποιον τρόπο, ποιος είναι ρεαλιστικός, να λυθεί αυτό το θέμα και όχι να λέμε συνέχεια «ναι, ναι, θα το κάνουμε», να καλοπιάνουμε τους αγρότες και μετά να αισθάνονται και οι ίδιοι προδομένοι.
Εμείς ως κυβέρνηση, επειδή βλέπαμε ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, είπαμε ότι η λύση είναι τα επιμέρους φράγματα. Και έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά από το προηγούμενο Υπουργείο προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέσα σε αυτή, εντάσσεται και το φράγμα αυτό, της Σκοπιάς.
Δυστυχώς, δεν έχετε να μου πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο, μόνο ότι θα υπογραφεί και θα προχωρήσει. Απ’όταν κατέθεσα την ερώτηση, έχει περάσει πολύς καιρός Ακόμα και σήμερα, δεν έχετε να μας πείτε κάτι πιο χειροπιαστό παρά μόνο ότι θα γίνει σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.
Εμείς κατ’ αρχήν, γενικά, δεν είμαστε αρνητικοί και κάθετοι πως οτιδήποτε έχει σχέση με ιδιωτική σύμπραξη, είναι αρνητικό. Όμως έχουν σημασία και οι όροι. Γι’ αυτούς μιλάμε πάντα. Οικονομικοί όροι. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε σε ιδιώτες χωρίς έλεγχο ένα έργο που ο προϋπολογισμός του, από εκατό εκατομμύρια πήγε τριακόσια δεκαπέντε. Πρέπει να τα δούμε όλα, και τι κέρδος θα έχουν οι ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι αυτό το έργο. Δεν μπορούμε να τα δίνουμε εν λευκώ. Αυτή είναι η διαφορά μας και η ένστασή μας.
Και πάλι σας λέω, ότι οι ερωτήσεις μου είναι καλοπροαίρετες και να ξέρετε ότι, για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, μεταφέρω την αγωνία όλων των συναδέλφων όλων των παρατάξεων».