Βαγενά: «Η κυβέρνηση μας αφήνει απροστάτευτους στην ενεργειακή κρίση»

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαγενά: «Η κυβέρνηση μας αφήνει απροστάτευτους στην ενεργειακή κρίση»

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, που ψηφίστηκε στις 27/05/2022 στη Βουλή και το οποίο ψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ, είναι ένας νόμος ευχολόγιο, πρόχειρος, κατώτερος των περιστάσεων και μακριά από την κοινωνία και τους φορείς. Είναι ένας νόμος «με παράθυρα ευκαιρίας για τα συμφέροντα που σας στηρίζουν, ένας νόμος που αποτελεί ύβρη για τις επόμενες γενιές» όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το φυσικό αέριο πρωταγωνιστεί στον κλιματικό νόμο ενώ πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λογική απανθρακοποίησης μέχρι το 2050. Η απολιγνιτοποίηση του κ. Μητσοτάκη αφήνει περιοχές στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη στην τύχη τους ενώ τα μέτρα για την ηλεκτροκίνηση θίγουν ιδιαίτερα συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, ειδικά τους ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ. 

Το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) που είχε συντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν  κυβέρνηση,  περιλάμβανε την σταδιακή αποδέσμευσή μας από τον λιγνίτη μέχρι το 2030 και παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ, με στόχο πάντα την απανθρακοποίηση, όχι μόνο την απολιγνιτοποίηση.

Σχετικά με την ακρίβεια και την ενέργεια, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία με την οποία προτείνεται: 

  • η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να παρέχεται στους πολίτες για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022, ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών,
  • απαγόρευση ρευματοκοπών, λόγω μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και 
  • ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαιώθηκε όταν προειδοποιούσε, από τον Ιούλιο του 2021, ότι η ακρίβεια έρχεται και στην ενέργεια και ότι κάποιοι κερδίζουν. Η κυβέρνηση, όμως, δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Ο κ. Μητσοτάκης πριν δυο μήνες περίπου είπε ότι, θα διερευνήσει αν υπάρχουν υπερέσοδα και ότι, «έδωσε εντολή στη ΡΑΕ». Από πότε δίνουμε εντολή σε μια Ανεξάρτητη Αρχή; Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή και όχι εντολοδόχος της κυβέρνησης. 

O κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πειράξει τα καρτέλ ενέργειας. Στην Ελλάδα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανέβηκαν έως 80% ενώ στην ευρωπαϊκή ένωση δεν ξεπέρασαν το 25% – 30%. 

Ο κ. Μητσοτάκης αν έχει την ενσυναίσθηση και την «ολιστική» θεώρηση του τι συμβαίνει πραγματικά στην ελληνική κοινωνία, τότε πρέπει να προστατεύσει και να διευκολύνει τους Έλληνες πολίτες και όχι τους ολιγάρχες και τις παρασιστικές ελίτ. 

Η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της και η πολιτική αλλαγή κρίνεται, πλέον, αναγκαία.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.