Βαγενά: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στη διαδικασία υιοθεσιών για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας».

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαγενά: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στη διαδικασία υιοθεσιών για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας».

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, κατατέθηκε χθες, 05/05/22 στη Βουλή από την Άννα Βαγενά, αναφορικά με απαράδεκτες καθυστερήσεις στη διαδικασία υιοθεσιών λόγω μη ορθής εφαρμογής του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Απαράδεκτες καθυστερήσεις στη διαδικασία υιοθεσιών λόγω μη ορθής εφαρμογής του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας

Απαράδεκτες καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία υιοθεσίας παιδιών βάσει του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ 4538/18 «Προώθηση των Θεσμών Αναδοχής και Υιοθεσίας» που ξεκίνησε να εφαρμόζεται με την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας www.anynet.gr τον Απρίλιο του 2019, εξασφαλίζοντας διαφάνεια, δικαιοσύνη και ταχύτητα στο ταίριασμα υποψηφίων θετών και αναδόχων γονιών με τα παιδιά που ζουν στα ιδρύματα.

Η κυβέρνηση, αφού έσπευσε να οικειοποιηθεί τον εμβληματικό αυτόν νόμο, εγκαινίασε δύο φορές από τον Πρωθυπουργό την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ήδη λειτουργούσε, στη συνέχεια επέδειξε μεγάλη αργοπορία στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, ώστε να εξελίσσεται γρήγορα η διαδικασία ταιριάσματος των παιδιών του Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων με γονείς από το Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων. (προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών, αξιοποίηση πραγματογνωμόνων του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας για διενέργεια της κοινωνικής έκθεσης, όπου οι λειτουργοί των δημόσιων δομών δεν επαρκούν κ.λπ.).

Πολλές είναι οι καταγγελίες για εκκρεμείς αιτήσεις από τα τέλη του 2019 κι ενώ ήδη έχουν ολοκληρώσει τη φάση της πρώτης έγκρισής τους από κοινωνικό λειτουργό της Περιφέρειας και εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων Θετών Γονέων τον Ιούνιο του 2020, δεν τους έχει γίνει καμία πρόταση και η απάντηση της Περιφέρειας είναι ότι δεν υπάρχουν παιδιά προς υιοθεσία. Αυτό δημιουργεί υπόνοιες διακρίσεων στην πρόσκληση σε διαδικασία ταιριάσματος, ενώ ο ν. 4538/18 με την ψηφιακή πλατφόρμα anynet.gr στόχευε ακριβώς στην εξάλειψη κάθε παράτυπης και χαριστικής τακτικής. Η επιλεκτική επικοινωνιακή αναφορά της αρμόδιας υφυπουργού, κ. Μιχαηλίδου, σε στοιχεία που δεν τεκμηριώνονται από τα αρχεία του ΕΚΚΑ, αντί της δημοσίευσης των αξιόπιστων στοιχείων της πλατφόρμας anynet.gr, το ενισχύει.

Καταστρατηγώντας τη διαφάνεια και την ισότιμη μεταχείριση υποψηφίων γονιών και παιδιών, η Κυβέρνηση υπονομεύει την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. Πολλοί υποψήφιοι γονείς παραιτούνται της αίτησής τους και οικογένειες που θα ενδιαφέρονταν να ενισχύσουν τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας αποτρέπονται.

Επειδή η θέση των παιδιών δεν είναι στα Ιδρύματα, αλλά στην αγκαλιά θετών και αναδόχων γονιών και επιβάλλεται η ορθή εφαρμογή του ν. 4538/18 και της ψηφιακής πλατφόρμας www.anynet.gr

Επειδή παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση των διαδικασιών και η επιλεκτική, μη διαφανής δημοσιοποίηση στοιχείων από την κ. Υφυπουργό αντί της ανάρτησης αξιόπιστων στοιχείων αριθμού παιδιών, Ιδρυμάτων, αναδοχών και υιοθεσιών στην πλατφόρμα anynet.gr, οδηγεί στην αποθάρρυνση και παραίτηση πολλούς υποψηφίους

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να ενισχυθεί έμπρακτα ο θεσμός της υιοθεσίας και της αναδοχής και αν θα δημοσιοποιήσει άμεσα τα αξιόπιστα στοιχεία του αριθμού παιδιών, Ιδρυμάτων, αναδοχών και υιοθεσιών στην πλατφόρμα anynet.gr;
  2. Θα ενισχύει με νέους εξειδικευμένους επιστήμονες τις κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων, Περιφερειών και Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, και μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, θα αξιοποιήσει τους εμπειρογνώμονες του ΣΚΛΕ, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών και ελέγχων;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.