HomeΙΣΤΟΡΙΑ

Τυρναβίτες Μακεδονομάχοι

Τυρναβίτες Μακεδονομάχοι

Δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι Τυρναβίτες από τον Μακεδονικό Αγώνα. Στο Πρόγραμμα Μακεδονομάχος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τα παρακάτω ονόματα.

 

Ευθύμιος Καραμήτσος ή Τζαφέρης του Κωνσταντίνου. Ήταν οπλίτης από τον Τύρναβο με αριθμό μητρώου 1411.

Κατσούλης Γεώργιος του Μιχαήλ οπλίτης με αριθμό μητρώου 1512.

Αστέριος Τσαπράνης του Γεωργίου όργανο πράκτορα  β τάξης με αριθμό μητρώου 4060.

ΟΙ συμπατριώτες μας έχουν αναφέρει και άλλους που συμμετείχαν στο Μακεδονικό Αγώνα.

Δημήτριος Βαφείδης Βιβλιοπώλης, Ζήσης Φυτιλής αγροφύλακας και κάποιος με το ψευδώνυμο Σταχτιούρας.

Γεώργιος Ζαμπούλας – Ζιάμπος: Γεννημένος στον Τύρναβο το 1878. Ελαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα εναντίον των Βουλγάρων κοτσαμπάτζηδων που λυμαίνονταν την Μακεδονία και την Θράκη. Μπήκε τρεις φορέ στον Μακεδονικό Αγώνα 1904, 1906, 1908 πολεμώντας στον πλευρό του Καπετάν Μπούλακα. Το 1909 Παντρεύτηκε την Ευαγγελία Σαπουνά και απέκτησαν μια κόρη την Χαρίκλεια. Μπαροτουκαπνισμένος, έλαβε μέρος στον πόλεμο 1912-1913, στις μάχες Σαρανταπόρου και Ελασσόνας Το 1912  ως λοχίας  ,ήταν από τους πρώτους καβαλάρηδες που μπήκαν στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη. Στις μάχες του Κιλκίς, Μπέλες, Λαχανά ήταν παρών. Το 1913 πήρε το βαθμό του ανθυπολοχαγού επ’ ανδραγαθία. Στον πόλεμο του  1914-1918,στη Μικρασιατική εκστρατεία ως λοχαγός του Γ σώματος στρατού. Το 1927 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1974.Η κόρη του, ο εγγονός του Γιώργος και η γυναίκα του τελευταίου Μαρίκα μας αφηγήθηκαν την ζωή του.

 Πηγή

Aπό το υπέροχο βιβλίο Βύρωνα Γ. Σκρουμπή. Τύρναβος Ιστορικές -Λαογραφικές Διαδρομές Έκδοση Δήμου Τυρνάβου 1997.

 

King George I of Greece and Crown Prince Constantine enter Thessaloniki, 1912.jpg

Η είσοδος του βασιλιά Γεώργιου στη Θεσσαλονίκη (29 Οκτωβρίου 1912)

Μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση των Ιστορικών γεγονότων. Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Οκτωβρίου 1912 με την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων στην πόλη έπειτα από τις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων στα Γιαννιτσά και στο Σαραντάπορο. Οι ελληνικές δυνάμεις προσάρτησαν την πόλη και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος έκανε θριαμβική είσοδο στην Θεσσαλονίκη. Ο Οθωμανός στρατηγός της Θεσσαλονίκης, Χασάν Ταχσίν Πασάς, παρέδωσε την πόλη στους Έλληνες, άνευ όρων, μαζί με 25.000 αιχμαλώτους.

Με αφορμή το ξέσπασμα του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, με τις βαλκανικές χώρες να στρέφονται εναντίον των Οθωμανών, οι χώρες ξεκίνησαν την επεκτατική πορεία. Οι Έλληνες αφού κατάφεραν να προσαρτήσουν μεγάλο μέρος της Μακεδονίας προσέγγισαν την Θεσσαλονίκη. Τα ελληνικά στρατεύματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας πήραν εντολή από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ να κινηθούν ταχύτατα προς την Θεσσαλονίκη πριν φτάσουν οι Βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις, γιατί τότε η Μακεδονία αποτελούσε σημείο σύγκρουσης Ελλήνων και Βουλγάρων για την κυριαρχία στην περιοχή. Τα στρατεύματα της Θεσσαλίας, με εντολή του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ κινήθηκαν βορειότερα και έπειτα από την Μάχη των Γιαννιτσών έφτασαν έξω από την Θεσσαλονίκη, ενώ τα στρατεύματα της Μακεδονίας κατευθύνθηκαν νοτιότερα, με εντολή του Ελευθερίου Βενιζέλου και ύστερα από την Μάχη του Σαρανταπόρου έφτασαν και αυτοί στην Θεσσαλονίκη. Οι τουρκικές δυνάμεις μετά από την ήττα στο Σαραντάπορο, κατευθύνθηκαν στα Γιαννιτσά δίνοντας αμυντική μάχη για να ανακόψουν την ελληνική πορεία προς την Θεσσαλονίκη, όμως ο ελληνικός στρατός νίκησε την μάχη και προωθήθηκε στην πόλη. Στις 25 Οκτωβρίου 1912, τα ελληνικά στρατεύματα περικύκλωσαν την Θεσσαλονίκη. Στις 26 και 27 Οκτωβρίου 1912, ο Χασάν Ταχσίν Πασάς αναγκάστηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες, άνευ όρων και έδωσε 25.000 αιχμαλώτους. Η επικράτεια των Ελλήνων στην Μακεδονία ήταν αιτία που ξέσπασε ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος γιατί οι Βούλγαροι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα εδάφη που κατέλαβαν.