Τσίπουρο Τυρνάβου με Μαστίχα Χίου …..εκεί που το «δάκρυ» του Μοσχάτου Τυρνάβου συναντήθηκε με το «δάκρυ» του σχίνου…..

HomeΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τσίπουρο Τυρνάβου με Μαστίχα Χίου …..εκεί που το «δάκρυ» του Μοσχάτου Τυρνάβου συναντήθηκε με το «δάκρυ» του σχίνου…..

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, με γνώση και εμπειρία δεκαετιών στις αποστάξεις,  αναβίωσε αλλά και εξέλιξε παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης για την οποία υπάρχουν  αναφορές σε μελέτημα του Αχιλλέα Τζάρτζανου  του 1932 και στα ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ το 1935.  

 

Στο νέο αυτό Τσίπουρο Τυρνάβου με Μαστίχα Χίου ο  αρωματισμός γίνεται επαναποστάζοντας  το μονοποικιλιακό  τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου με προσθήκη μαστίχας Χίου. Η μαστίχα Χίου είναι προϊόν μοναδικό, έμβλημα της Χίου και της Ελλάδας. 

Η πολύτιμη, πολυχρηστική  και γνωστή για τις ιδιότητές της μαστίχα συλλέγεται από τον «κεντημένο» κορμό του σχίνου. Καλλιεργείται για τουλάχιστον 2.500 χρόνια στη Χίο, μια πρώτη αναφορά των «δακρύων» μαστίχας έγινε από τον Ιπποκράτη και στη συνέχεια στους αιώνες  συναντάμε καταγραφές για  την πολλαπλή της  χρήση. Κατά την παράδοση όμως της Χίου  όταν ο Άγιος Ισίδωρος κατατρεγμένος από τους Ρωμαίους κάθισε κάτω από ένα σχίνο στην νότια Χίο, κατάκοπος και τραυματισμένος, ο σχίνος τον λυπήθηκε και δάκρυσε με δάκρυα ευωδιαστά…. 

Ο Τύρναβος και η γύρω του περιοχή έχουν μια άρρηκτη σχέση με το αμπέλι, το κρασί και το τσίπουρο που διατρέχει τους αιώνες. Πλήθος ιστορικών στοιχείων, διονυσιακές  τελετές, όπως το «Μπουρανί», ήθη, έθιμα αλλά και η ίδια η καθημερινότητα των ανθρώπων καταδεικνύουν τον ισχυρό δεσμό του Τυρνάβου με τα προϊόντα της αμπέλου.

Το Τσίπουρο Τυρνάβου, εκτός από την μακρά ιστορία, έχει και την ιδιαιτερότητα να παράγεται με πρωταγωνιστή την ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου που του προσδίδει ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο χαρακτήρα. Αυτός ο γεωγραφικός δεσμός οδήγησε στο να είναι ο Τύρναβος η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα  στην Ελλάδα που έχει αναγνωρισμένη Γεωγραφική Ένδειξη «Τσίπουρο Τυρνάβου» και μάλιστα με διεθνή πλέον ισχύ.

Το νέο Τσίπουρο Τυρνάβου με Μαστίχα Χίου του Συνεταιρισμού μας ταξιδεύει σε στεριά και θάλασσα με τα αρώματα του τριαντάφυλλου, του κίτρου, του μελιού και της μαστίχας και μπορεί κάποιος να το απολαύσει και με τον παραδοσιακό τρόπο συνοδεία τσιπουρομεζέδων.  

Παράγεται σε φιάλες των 0,2 και 0,7 λίτρων

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights