Τσίπουρο Τυρνάβου: Η απόσταξη του θεϊκού ποτού σε πλήρη εξέλιξη

HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Τσίπουρο Τυρνάβου: Η απόσταξη του θεϊκού ποτού σε πλήρη εξέλιξη

Τσίπουρο Τυρνάβου… Πως γίνεται το θεικό ποτό που απολαμβάνουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας; Στο Δαμάσι Τυρνάβου βρέθηκε η κάμερα της TirnavosPress. Εκεί στο καζαναριό του Στέλιου Νάκα η παράδοση συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση του τρύγου, ακολουθεί η απόσταξη για την παραγωγή του πλέον παραδοσιακού προϊόντος… του τσίπουρου!.

Με γλυκάνισο ή χωρίς αλλά και παλαιωμένο σε ανοξείδωτες πλέον δεξαμενές και δρύινα βαρέλια η τεχνολογία έχει αλλάξει τις συνθήκες απόσταξης χωρίς να χάνει τα στοιχεία της παράδοσης. 

Σε ένα πεντακάθαρο, προσεγμένο περιβάλλον, όπου τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής παράγεται το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο Τυρνάβου

Το φυσικό αέριο και το προπάνιο έχουν αντικαταστήσει τα καυσόξυλα και με εξελιγμένους καυστήρες η θερμοκρασία βρασμού διατηρείται σταθερή στο χάλκινο καζάνι κάτι που ανεβάζει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Αφού γεμίσει το καζάνι με κρασί και υπολείμματα σταφυλιού χωρίς πλέον τα κοτσάνια, η καμπάνα σφραγίζεται και αρχίζει ο βρασμός και η απόσταξη. 

Ο ατμός ψύχεται σταδιακά σε ειδικό ψύκτη με 12 σπειροειδείς σωλήνες και σε λίγο βγαίνει το διάφανο τσίπουρο. Η πρώτη ποσότητα λέγεται κεφαλές συγκεντρώνεται σε διαφορετικά δοχεία γιατί περιέχει τα πρώτα πτητικά που δεν είναι κατάλληλα.

 

Η επόμενη ποσότητα είναι γεμάτη από αρώματα σταφυλιού χωρίς άλλες προσθήκες. Στη συνέχεια το τσίπουρο φιλτράρεται και έχουμε το τελικό προϊόν.

Αν στην διαδικασία της απόσταξης έχει προστεθεί γλυκάνισος το τελικό προϊόν χαρακτηρίζεται ‘’με γλυκάνισο’’. Για ακόμη καλύτερη ποιότητα τσίπουρου το αρχικό προϊόν μπαίνει ξανά στο καζάνι και έτσι έχουμε την δεύτερη απόσταξη.

Φυσικά παραμένει και ο παραδοσιακός τρόπος με καυσόξυλα όπως το έμαθαν από τους παππούδες τους. Όποιος έχει την τύχη να βρεθεί αυτές τις μέρες σε καζάνι θα πάρει μέρος στις γιορτές που διοργανώνονται από μεγάλες παρέες με ψητά και μουσική, θα δοκιμάσει πρώτος το τσίπουρο με τα έντονα αρώματα και θα ζήσει την εμπειρία της παραδοσιακής απόσταξης του κορυφαίου προϊόντος της περιοχής μας. 

Παλαιωμένο Τσίπουρο Τυρνάβου

Η φιλοξενία όλων των αμβυκούχων είναι δεδομένη και όταν η νύχτα πέφτει οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές σε όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της παράδοσης.

Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν στο TP Web TV

 

Λίγα λόγια για την φετινή χρονιά τη σχέση με τους μεγάλους Οινοποιούς και το Παλαιωμένο Τσίπουρο Τυρνάβου

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights