HomeΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τραχανάς γλυκός – κάτι παραπάνω από ένα απλό φαγητό

Τραχανάς γλυκός – κάτι παραπάνω από ένα απλό φαγητό

Αυτές οι  μέρες είναι οι ιδανικές, για να φτιάξουμε τραχανά γλυκό. Αν και λιγοστό το πρόβειο γάλα αυτό το διάστημα πάντα υπάρχει η ποσότητα που θέλουμε για τον τραχανά στον Τύρναβο.

Μέρα με την ημέρα περιμέναμε να φτιάξει η γιαγιά μας τον τραχανά. Όχι ότι μας ένοιαζε για το χειμώνα αλλά για να φάμε φρέσκο τραχανά γλυκό μόλις έβγαινε ψημένος από την κατσαρόλα. Πεντανόστιμος και μετά νερό φέρτε κρύο να ξεδιψάσουμε. Μεγαλώνοντας την δουλειά ανέλαβε η μάνα μου και εγώ πάλι τρώω αλλά και βοηθάω, πάντα βοηθούσα.

Τα υλικά απλά, παραγωγή μας στο Τύρναβο και μόνο 3 υλικά. Μόνο 3 υλικά. Πρόβειο γάλα ή αγελαδινό ή κατσικίσιο ή και ανάμεικτα όπως μας αρέσει. Με αγελαδινό γίνεται πιο ελαφρύς, πιο light. Και αλάτι με το μάτι εμπειρικά. Για 1 κιλό σιτάρι κομμένο έτοιμο που βρίσκουμε χύμα στα παραδοσιακά παντοπωλεία του Τυρνάβου χρειαζόμαστε 1,5 κιλό γάλα.

Σε μεγάλη κατσαρόλα για να ανακατεύουμε εύκολα βράζουμε το γάλα και μόλις αρχίσει ο βρασμός του ρίχνουμε το σιτάρι. Με μια ξύλινη καλή κουτάλα γερή ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα ασταμάτητα μέχρι να φουσκώσει το σιτάρι, να απορροφήσει το γάλα και συνεχίζουμε 15 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Το συνεχές ανακάτεμα και γύρισμα του τραχανά είναι το μυστικό για να ψηθεί και να μην μας κολλήσει στη κατσαρόλα. Μετά από 15  με 20 λεπτά το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει αλλά 20 λεπτά. Σε λαδόχαρτο η σε μεγάλο ταψί τον απλώνουμε τον ανοίγουμε σιγά σιγά και αρχίζει το στέγνωμα του.

Η τέχνη του στεγνώματος περνά από γενιά σε γενιά και δεν περιγράφεται τόσο απλά. Είναι τέχνη. Το συνεχές τρίψιμο με τα χέρια η σε ειδικό μεταλλικό κόσκινο θέλει κόπο και τρόπο και χρόνο. Δεν μπορώ σήμερα έχω τραχανά απλωμένο.