HomeΕΛΛΑΔΑ

Τουλάχιστον 20 λεπτά πάνω οι τιμές στο γάλα

Oι παραγωγοί αναμένουν βοήθεια από κράτος και τις τράπεζες

Τουλάχιστον 20 λεπτά πάνω οι τιμές στο γάλα

Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν αναλάβει το δύσκολο ρόλο της χρηματοδότησης των κτηνοτρόφων για να συνεχίζουν να παράγουν, ενώ οι παραγωγοί αναμένουν βοήθεια από κράτος και τράπεζες.

 

Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά λεχθέντα σε ημερίδα με θέμα «Ορθολογική Διατροφή Παραγωγικών Ζώων: Σύγχρονες Προσεγγίσεις & Πρακτικές με Σκοπό τη Διατροφική & Επισιτιστική Ασφάλεια», που διοργάνωσε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιχειρηματικότητα Συμβουλευτική στην Αγροτική Ανάπτυξη» των συνεργαζομένων Τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης και Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, που συμμετείχε και σε στρογγυλή τράπεζα στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση, κ. Αλέξης Μανούρας, τη νέα χρονιά είναι βέβαιο από τώρα πως η τιμή στο πρόβειο γάλα, θα είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 20 λεπτά, απ’ ό,τι σήμερα, που κυμαίνεται στα 1,25 λεπτά κατά βάση, δηλαδή θα προσεγγίσει σε πρώτη φάση τα 1,50 ευρώ.

Ο κ. Μανούρας, λαμβάνοντας το λόγο στην στρογγυλή τράπεζα, τόνισε την δυσχερή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι σήμερα, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών και της έλλειψης ρευστότητας. Ρευστότητα, που όπως συμπλήρωσε παρέχουν ως κεφάλαιο κίνησης έως σήμερα σε αυτούς, οι γαλακτοβιομηχανίες, όχι όμως και οι τράπεζες.

Νωρίτερα, στην σημασία της ορθολογικής διατροφής των ζώων και τη συμβολή της στην αποτελεσματική λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αναφέρθηκε ο κ. Γ. Παπαδομιχελάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ, ενώ στην αυξανόμενη λόγω της ακρίβειας και της γενικότερης κρίσης, σημασίας της τεχνολογίας ακριβείας στην ζωική παραγωγή αλλά και την έξυπνη διαχείριση της διατροφής των ζώων, μίλησε ο κ. Θ. Μπαρτζάνας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ.

Στην συνέχεια οι Καθηγήτριες ΓΠΑ, Γ. Οικονόμου και Π. Παπαστυλιανού στάθηκαν ανέλυσαν το ρόλο και την σημασία των φυτών μεγάλης καλλιέργειας στην ορθολογική διατροφή των παραγωγικών ζώων.

Η Γ. Οικονόμου εστίασε στον σημαντικό ρόλο της γεωργίας ως προς τις τροφές των ζώων, τόνισε το έλλειμμα στην παραγωγή καλαμποκιού που έχει η χώρα μας, αλλά και στο γενικότερο έλλειμά της στις ζωοτροφές, που καλύπτεται με εισαγωγή. Μίλησε για την χρησιμότητα συστημάτων συγκαλλιέργειας, αλλά και της αμειψισποράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ευφυής γεωργία είναι και η συγκαλλιέργεια ή ο τρόπος που κάνει κανείς αμειψισπορά.

Από την πλευρά της η κα Παπαστυλιανού, αναφέρθηκε στην συμμετοχή της καλλιέργειας των ψυχανθών στην χώρα μας στις χονδροειδείς ζωοτροφές, τονίζοντας πως αυτά καλύπτουν το 74% της κατανάλωσης, ενώ το ενσίρωμα καλαμποκιού μόλις το 7%.

Η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της καλλιέργειας μηδικής και μονοετών τριφυλλιών, που καλλιεργούνται σήμερα στην χώρα μας σε μια έκταση της τάξης των 1,5 εκατ. στρεμμάτων, με την παραγωγή να αγγίζει ετησίως τους 2 εκατ. τόνους.

Στην συνέχεια τόνισε καταλήγοντας ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη και πρόνοια όσον αφορά στην διαθεσιμότητα των ζωοτροφών ανά περιφέρεια και όχι συνολικά στην χώρα μας.

Η συμβολή της ορθής διαχείρισης των φυσικών βοσκοτόπων και τεχνητών λειμώνων στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των παραγωγικών ζώων ήταν το θέμα της εισήγησης του κ. Ι. Χατζηγεωργίου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΓΠΑ.

Όπως ανέφερε, πριν αρκετές δεκαετίας βόσκονταν στην Ελλάδα πάνω από το 50% των εκτάσεων, ενώ σήμερα αυτό βάσει καταγραφών δεν είναι πάνω από 10-12%, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση σχετικά με το πόσα εκατομμύρια στρέμματα βοσκότοπων διαθέτει η Ελλάδα. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη της συγκαλλιέργειας ψυχανθών με σιτηρά, για μείωση του κόστους.

Στην χρησιμοποίηση και συμβολή των μικροφυκών στη διατροφή των παραγωγικών ζώων αναφέρθηκε στην εισήγησή της η κα Σ. Μαυρίκου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΓΠΑ. η Η ίδια σημείωσε πως τα μικροφύκη είναι μικροσπκοπικοί, μονοκυτταρικοί οργανισμοί, υπολογίζονται σε 200.000 με 800.000 είδη και η χρήση τους ως ζωοτροφές έχει αρχίσει να μελετάται από το 1950.

Καλλιέργεια μικροφυκών γίνεται σε μεγάλες υπαίθριες λίμνες ή σε βιοαντιδραστήρες που αποτελούνται από διαφανείς σωλήνες. Σύμφωνα με την κα Μαυρίκου, η χρήση τους είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ δε, πρόσφατα μια startup εταιρεία που ασχολείται με τα μικροφύκη έλαβε χρηματοδότηση 20 εκατ. δολάρια, ενώ τα φύκη είναι ανώτερα από τις συμβατικές πρωτεΐνες ζωοτροφών.

Πηγή