HomeΕΛΛΑΔΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «ανοιχτή αγορά» και μετακινήσεις από νομό σε νομό

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «ανοιχτή αγορά» και μετακινήσεις από νομό σε νομό

Αποφασισμένη να κερδίσει και το «στοίχημα» του ανοίγματος των καταστημάτων είναι η κυβέρνηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν οι ρητές προειδοποιήσεις, η εκπομπή των οποίων ολοένα και θα πυκνώνει ενόψει της σημερινής επαναλειτουργίας και μάλιστα αναμένεται να εντατικοποιηθεί περαιτέρω.

 

Άλλωστε από την επιτυχή έκβαση του συγκεκριμένου βήματος, που δεν είναι άλλη από την διατήρηση του επιδημιολογικού ελέγχου, εξαρτώνται και οι αποφάσεις για την επιστροφή σε τροχιά κανονικότητας και άλλων τομέων της οικονομίας.

Γι’ αυτό έχει καταστεί σαφές ότι η επαναφορά στο καθεστώς των περιορισμών θα γίνεται ακαριαία και προ της εισήγησης των ειδικών, εάν οι εικόνες που καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι τα μέτρα δεν τηρούνται.

Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας που ξεκινά, εάν το επιτρέψουν τα δεδομένα και οι εικόνες, η κυβέρνηση προτίθεται μετά την θετική εισήγηση των ειδικών να διευρύνει τον κατάλογο των δραστηριοτήτων που θα βγουν από τη λίστα των απαγορεύσεων, όπως το ψάρεμα και το κυνήγι.

Δεν αποκλείεται στον νέο κύκλο του ανοίγματος να συμπεριληφθούν και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, καθώς εκτιμάται, ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των φαινομένων συγχρωτισμού στις τράπεζες, με δεδομένες τις υπηρεσίες που παρέχουν για εξόφληση λογαριασμών.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είπε: «Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά».

Στο άνοιγμα της εστίασης ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε το εξής: «Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά».

«Υπάρχει σχέδιο επιτήρησης της ΕΛΑΣ για τους κεντρικούς δρόμους»

«Δεν μπορώ εγώ κι ο Χαρδαλιάς να είμαστε δίπλα σε κάθε καταναλωτή. Δεν επιβάλαμε κάτι στους γιατρούς, κάναμε συνολική παρουσίαση πολύ εμπεριστατωμένη, και της πορείας της οικονομίας και των μέτρων που είχαμε σκεφθεί σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν τα μέτρα τηρηθούν, όλα θα πάνε καλά» διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Υπάρχει σχέδιο επιτήρησης της ΕΛΑΣ για τους κεντρικούς δρόμους, και να γίνονται συστάσεις στους πολίτες» ανέφερε ο υπουργός, και προέτρεψε τους πολίτες αν βλέπουν δρόμο με κόσμο «να μην πηγαίνουν εκεί» προστατεύοντας τους εαυτούς τους.

«Είναι αδύνατο να ανοίγεις την οικονομία χωρίς να έχει κάποια αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου» ξεκαθάρισε και αποσαφήνισε όμως ότι θα είναι «λελογισμένη αν τηρήσουμε τα μέτρα».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στις μισές κατειλημμένες ΜΕΘ από ό,τι ήμασταν στο ανώτερο σημείο της πανδημίας περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ξαφνική άνοδο της πανδημίας, έχουμε περιθώριο ασφαλείας για να μπορούμε να προλάβουμε ξανά αυστηρότερα μέτρα χωρίς να φτάσουμε στο ανώτατο σημείο αντοχής του ΕΣΥ» επισήμανε.

 

Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισεκατομμύρια, όπως προσδιορίστηκε με σαφήνεια από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι επίσης σαφές ότι για την κυβέρνηση το μεγάλο στοίχημα η εστίαση, για την οποία θα αναζητηθεί μαζί με τους ειδικούς το «παράθυρο» επαναλειτουργίας προς το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Ταυτόχρονα η κυβερνητική προσοχή είναι στραμμένη προς την επιχείρηση «Ελευθερία».

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού εξελίσσεται με βάση τους ρυθμούς, που όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, επιτρέπουν οι παραλαβές των εμβολίων.

 

Όπως σημείωναν παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά το πολυσύνθετο εγχείρημα, τα εμβόλια που χορηγούνται αυτή τη στιγμή είναι διδοσικά.

Κατά συνέπεια στον σχεδιασμό που ξεδιπλώνεται λαμβάνονται υπ’ όψιν και τυχόν απρόοπτα στις παραδόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί οι εταιρείες.

Όπως στην περίπτωση της Pfizer, η οποία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη ότι θα παραδώσει λιγότερα εμβόλια από αυτά τα οποία είχαν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Κατά συνέπεια, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, εάν η ταχύτητα ήταν μεγαλύτερη, προεξοφλώντας ότι θα λαμβάνονταν τα εμβόλια της Pfizer, υπήρχε ο κίνδυνος να μην επαρκούν τα αποθέματα για τη δεύτερη δόση σε αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί.

Ήδη ολοκληρώνεται η θωράκιση των υγειονομικών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 85 ετών.

Η Ελλάδα δε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, βρίσκεται περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών, και έως το Σάββατο είχαν πραγματοποιηθεί 84.212.

Εντός του επόμενου μήνα, αναμένεται μάλιστα να τεθούν σε λειτουργία τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως, πέρα από τους εμβολιασμούς οι οποίοι θα γίνονται στις υπόλοιπες εμβολιαστικές γραμμές.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στη χώρα μας 4.600.000 δόσεις εμβολίων.

Θεωρείται λοιπόν εφικτό μέχρι τα τέλη Μαρτίου να εμβολιαστούν κοντά στα 2.000.000 συμπολίτες μας και αυτός είναι ο κυβερνητικός στόχος.

Κατά συνέπεια, όπως ανέφερε και από του βήματος της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι εφικτός ο εθνικός στόχος, στις αρχές του καλοκαιριού ο πληθυσμός να είναι ασφαλής.

Πηγή

COMMENTS