Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε σε ένα μείζων θέμα που παρατηρείται στη Χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Με αφορμή το τροχαίο ατύχημα δύο πολύ αγαπημένων συγγενών, δίνεται η ευκαιρία να επισημάνουμε το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων, τα ποσοστά των ατυχημάτων, κατά πόσο αυτά έχουν αυξηθεί κι ακόμη με ποιόν τρόπο μπορούμε να συμβάλουμε στην καλύτερη προστασία, ώστε να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές κάτω από παρόμοιες συνθήκες.
Το πρόβλημα των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων παρατηρείται αρκετά στη χώρα μας. Κάθε χρόνο, η ΕΛΣΤΑ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, δημοσιεύει τα στατικά των ατυχημάτων και των δυστυχημάτων και ειδικότερα τις αιτίες που οδήγησαν στην πρόκληση αυτών (καιρικές συνθήκες, μέθη κλπ.). Επιπρόσθετα, παρατηρούμε με βάση τα στατιστικά πως από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, για παράδειγμα, έχουμε αύξηση κατά 13,2% (Παπαλάμπρος, 2021). Το 2022, το ποσοστό ανέβηκε κατά 0.6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πιο αναλυτικά είχαμε 10.487 τροχαία ατυχήματα συγκριτικά με το 2021. Για το έτος 2023, το νούμερο άγγιξε τα 11.201 τροχαία συνολικά (Λιάρος, 2024). Ο κίνδυνος παραμονεύει και είναι απρόβλεπτος, δεν πρέπει κανείς να συμπεριφέρεται δίχως να γνωρίζει το σοβαρό της κατάστασης. Οφείλουμε να συμβάλουμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε, ώστε να μειωθεί το παραπάνω νούμερο, όσο μικρότερο δηλαδή, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για μελλοντικά δυστυχήματα.
Μια αρκετά καλή και δημιουργική ιδέα για την μείωσή των τροχαίων θα μπορούσε να είναι η εντατική διδασκαλία του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας έκανε τη μεγάλη αυτή κίνηση και εισήγαγε στα σχολεία τέσσερα έτη πριν ένα μάθημα με τίτλο “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” στο οποίο εμπεριέχεται και η εκμάθηση της οδικής ασφάλειας σύμφωνα με σχετικό νόμο (Νόμος 4962/2020, άρθρο 1, παρ. 1). Στα πλαίσια του μαθήματος αυτού θα ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο τα σχολεία να πραγματοποιούσαν εβδομάδες εκπαιδευτικές εκδρομές σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Στη Λάρισα παραδείγματος χάριν, υπάρχει στο πάρκο Αλκαζάρ ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής όπου μαθητές δημοτικού ανεβαίνουν σε μικρά οχήματα και μαθαίνουν τον ΚΟΚ και σε πρακτικό επίπεδο. Οδηγούν δηλαδή μικρά ειδικά σχεδιασμένα ημιαυτόματα αυτοκινητάκια σε ένα χώρο που είναι ειδικά σχεδιασμένος από τον δήμο, παρέχοντας για προστατευτικούς λογούς άτομα από το Μηχανολογικό Λάρισας ώστε να επιβλέπουν τον τρόπο διδασκαλίας. Κακά τα ψέματα, όλοι οι άνθρωποι την σήμερον ημέρα είναι χρήστες του δρόμου, ακόμα και οι πεζοί, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, και όλα αυτά θέλουμε να γίνουν για καλό.
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων μαστίζει στην σημερινή εποχή, ωστόσο μπορεί να υπάρξει κι ένα επιπρόσθετο περιθώριο βελτίωσης της κατάστασης το οποίο ελπίζουμε να μας οδηγήσει σε καλύτερη εικόνα των πράγματων. Η εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων θα βοηθήσουν έως ένα βαθμό τα νεαρά παιδιά να προφυλάσσονται καλυτέρα από μελλοντικά ατυχήματα. Πάντως και κλείνοντας με αυτό, το σίγουρο είναι πως ο χρόνος κυλάει γρήγορα και το κακό δεν αργεί να γίνει. Πρέπει να έχουμε όλοι μικροί μεγάλοι τα μάτια μας όχι απλώς δεκατέσσερα, αλλά εκατόν τέσσερα!