HomeΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρώτο αποκλειστικά 3d – printed σπίτι βρήκε ενοίκους στην Ολλανδία

Το πρώτο 3d printed σπίτι που κατοικείται νόμιμα πλέον βρίσκεται στην Ολλανδία.

Το πρώτο αποκλειστικά 3d – printed σπίτι βρήκε ενοίκους στην Ολλανδία

Η 70χρονη Ελίζ Λουτζ και ο 67χρονος Χάρι Ντέκερς συνταξιούχοι ιδιωτικοί υπάλληλοι από το Άμστερνταμ έλαβαν το ψηφιακό τους κλειδί, μια εφαρμογή δηλαδή που τους επιτρέπει να ανοίξουν την πόρτα του διαριού τους με το πάτημα ενός κουμπιού την Πέμπτη.

«Είναι όμορφο» δηλώνει η Λουτζ. «Έχει την αίσθηση ενός καταφυγίου, φαίνεται ασφαλές» συμπληρώνει ο Ντέκερς. Εμπνευσμένο από το σχήμα ενός ογκόλιθου, οι διαστάσεις του οποίου θα ήταν δύσκολο να κατασκευαστούν με παραδοσιακές μεθόδους, το σπίτι είναι το πρώτο από πέντε που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί από την εταιρεία Saint – Gobain Weber Beamix σε προάστιο του Αιντχόφεν.

Τα τελευταία δύο χρόνια σπίτια που έχουν κατασκευαστεί με τη συμμετοχή και 3d εκτυπωτών έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε Γαλλία και ΗΠΑ. Φαίνεται όμως πως η μάχη κερδήθηκε από τους Ολλανδούς κατασκευαστές του συγκεκριμένου σπιτιού 94 τετραγωνικών μέτρων που όχι μόνο φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου με χρήση 3d printer αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας «Είναι το πρώτο 100% αδειοδοτημένο από τις τοπικές αρχές, που κατοικείται από πολίτες που όντως πληρώνουν για να ζήσουν σ’ αυτό».

Το πρώτο σπίτι του Project Milestone, μια συνεργασίας του πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αιντχόφεν και της εταιρείας Vesteda, ήταν προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί και να βγει στην αγορά κατοικίας το 2019, όμως οι δυσκολίες τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση καθυστέρησαν την παράδοσή του.
Η μέθοδος του 3d printing περιλαμβάνει ένα τεράστιο ρομποτικό βραχίονα που ψεκάζει μια ειδική φόρμουλα τσιμέντου που σε υφή μοιάζει με αυτήν της… σαντιγί. Το τσιμέντο «τυπώνεται» όπως έχει καθορίσει το αρχιτεκτονικό σχέδιο, προσθέτοντας τη μια στρώση μετά την άλλη. Παρότι η μέθοδος του 3d printing είναι ακόμα στις πρώιμες ημέρες της, θεωρείται από πολλούς στην κατασκευαστική βιομηχανία μια μέθοδος που θα μειώσει τα κόστη αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μειώνοντας στο απολύτως αναγκαίο το τσιμέντο που χρησιμοποιείται.

Το νέο αυτό σπίτι περιλαμβάνει 24 εκτυπωμένα στοιχεία. Μέχρι να κατασκευαστεί το πέμπτο αντίστοιχο σπίτι, που θα έχει τρεις ορόφους και άλλο τόσα υπνοδωμάτια, η κατασκευή προγραμματίζεται να γίνει εξ ολοκλήρου στον χώρο που θα τοποθετηθεί το ακίνητο. «Αν κανείς προσέξει πόσες ώρες χρειαστήκαμε για να «τυπώσουμε» αυτό το σπίτι, ήταν μόνο 120. Αν τυπώναμε όλα τα στοιχεία το ένα μετά το άλλο, δεν θα μας έπαιρνε περισσότερο από 5 ημέρες γιατί το μεγάλο πλεονέκτημα του εκτυπωτή είναι ότι δεν χρειάζεται φαγητό ή διάλειμμα για ξεκούραση.Το εκτυπωμένο αυτό σπίτι θα κοστίσει στο ζευγάρι που μένει εκεί 800 ευρώ το μήνα. Για ένα αντίστοιχο σπίτι που θα είχε κατασκευαστεί με τον παραδοσιακό τρόπο η Λουτζ και ο Ντέκερς θα καλούνταν να πληρώσουν τα διπλάσια.

ΠΗΓΗ: Guardian