Το Χαμπλ βλέπει έναν μακρινό γαλαξία μέσω ενός κοσμικού φακού

HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Χαμπλ βλέπει έναν μακρινό γαλαξία μέσω ενός κοσμικού φακού

Το κέντρο αυτής της εικόνας από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA πλαισιώνεται από τα τόξα ενδεικτικής λυχνίας που προκύπτουν από έντονο βαρυτικό φακό, ένα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο που μπορεί να παραμορφώσει, να μεγεθύνει ή ακόμη και να αντιγράψει την εμφάνιση μακρινών γαλαξιών.

Ο βαρυτικός φακός εμφανίζεται όταν το φως από έναν μακρινό γαλαξία παραμορφώνεται διακριτικά από τη βαρυτική έλξη ενός παρεμβαλλόμενου αστρονομικού αντικειμένου. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχετικά κοντινό σύμπλεγμα γαλαξιών MACSJ0138.0-2155 έχει φακοποιήσει έναν πολύ πιο μακρινό ανενεργό γαλαξία – έναν κοιμισμένο γίγαντα γνωστό ως MRG-M0138 που έχει εξαντληθεί από το αέριο που απαιτείται για να σχηματίσει νέα αστέρια και βρίσκεται 10 δισεκατομμύρια φως – χρόνια μακριά. Οι αστρονόμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον βαρυτικό φακό ως φυσικό μεγεθυντικό φακό, επιτρέποντάς τους να επιθεωρήσουν αντικείμενα όπως απομακρυσμένους αδρανείς γαλαξίες, οι οποίοι συνήθως θα ήταν πολύ δύσκολο για την επίλυση ακόμη και του Χαμπλ.

Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από οκτώ διαφορετικά φίλτρα υπέρυθρης ακτινοβολίας σε δύο από τα πιο προηγμένα αστρονομικά όργανα του Χαμπλ: την Προηγμένη Κάμερα για Έρευνες και την Κάμερα Wide Field 3. Αυτά τα όργανα εγκαταστάθηκαν από αστροναύτες κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αποστολών εξυπηρέτησης στο Χαμπλ και παρείχαν στους αστρονόμους. με εξαιρετικά λεπτομερείς παρατηρήσεις σε μια μεγάλη περιοχή του ουρανού και ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος.

 

Πηγή

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights