HomeΠαιδί - Εκπαίδευση

Το 7ο ΓΕΛ Λάρισας στα Αμπελάκια!

Το 7ο ΓΕΛ Λάρισας στα Αμπελάκια!

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, το τμήμα Γ’ ανθρωπιστικών σπουδών του 7ου Γενικού Λυκείου στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, επισκέφτηκε τα Αμπελάκια. Μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Λάρισα, στις πλαγιές του Κισσάβου, με πλούσια φυσική ομορφιά, τα Αμπελάκια αποτελούν διαχρονικό σύμβολο της Τοπικής μας Ιστορίας.

Η «Κοινή Συντροφία των Αμπελακίων» ήταν ο πρώτος συνεταιρισμός στην Ευρώπη, (18ος – αρχές του 19ου αιώνα) και πρόεδρός της ήταν ο αμπελακιώτης Γεώργιος Μαύρος (1738 – 1818) γνωστός και ως Σβαρτς, ο σπουδαίος έμπορος των διάσημων κόκκινων βαμβακερών νημάτων που βάφονταν από το φυτό ριζάρι και εξάγονταν σε όλη την Ευρώπη.

ampelakia2

Το πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχοντικό Σβαρτς, ένα τριώροφο πολυτελές οίκημα, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, με λεπτοδουλεμένες τοιχογραφίες, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να βιώσουν την ευρηματικότητα, την επιθυμία για μόρφωση, την προκοπή και τον πλούτο των ανθρώπων που έζησαν στα Αμπελάκια τον 18ο αιώνα, κληροδοτώντας μας αξιόλογα παραδείγματα. Η ενδιαφέρουσα, κατατοπιστική και ευχάριστη ξενάγηση από τον υπεύθυνο του Αρχοντικού κύριο Κώστα Μαλέκα, εντυπωσίασε τα παιδιά. Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περίπατο στα γραφικά δρομάκια του χωριού με τα όμορφα αρχοντικά, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Γεώργιο, και την ονομαστή Μανιάρειο Σχολή η οποία από το 1767 λειτουργούσε δωρεάν για όλα τα παιδιά της περιοχής.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.