HomeΘεσσαλία

Με τιμή και συγκίνηση η επίσημη τελετή υποδοχής του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακάριου από τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Με τιμή και συγκίνηση η επίσημη τελετή υποδοχής του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακάριου από τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Με  τιμή και συγκίνηση υποδέχτηκε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ.  Μακάριο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην   ειδική πανηγυρική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην έδρα της Περιφέρειας, στη Λάρισα.

 

Στην προσφώνησή του  προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: 

«Εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιτρέψτε μου να εκφράσω την μεγάλη χαρά όλων μας διότι μία εξέχουσα προσωπικότητα, που εκφράζει ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του ομογενειακού Ελληνισμού βρίσκεται στην Λάρισα, την πρωτεύουσα πόλη της Περιφέρειάς μας. Η επίσκεψή σας αποτελεί τιμή για όλους μας. Είστε ένας άνθρωπος ο οποίος διακόνησε την Θεσσαλία και το Πανεπιστήμιό της, καθώς διατελέσετε διδάσκων σε θέματα βιοηθικής σ’ αυτό. Βοηθήσατε τους νέους ιατρούς που αποτελούν καύχημα για την Λάρισα και το Πανεπιστήμιο γενικότερα, να προβληματιστούν πάνω σε ζητήματα πολύτιμα για την πορεία του ανθρώπου στους καιρούς μας. Διότι η βιοηθική είναι μία επιστήμη διά της οποίας κρίνεται ο πολιτισμός μας. Οι απαντήσεις στα διλήμματα που τίθενται έχουν να κάνουν με το πώς βλέπουμε την ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια, το πρόσωπο.

Και ο λόγος της Εκκλησίας, όπως εκφράστηκε από εσάς, λόγος νηφάλιος, κριτικός, διαλεκτικός οδηγεί όχι στην πόλωση και τον φανατισμό, αλλά στο να ιδωθεί η πορεία της επιστήμης και της κοινωνίας με επίγνωση ότι χωρίς πνευματικές αξίες δεν μπορούμε να λαμβάνουμε υπεύθυνες αποφάσεις! Όμως δεν σας υποδεχόμαστε εδώ μόνο για την επιστημονική σας κατάρτιση και προσφορά. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε τους χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι μετανάστευσαν στο παρελθόν, μέσα σε δύσκολες για την πατρίδα μας συνθήκες, όχι για να λησμονήσουν την ελληνικότητά τους, αλλά για να την διατρανώσουν με την εργατικότητα, την φιλοτιμία, την διατήρηση των αξιών, του ήθους, του πατριωτισμού, της πίστης, αλλά και της ενσωμάτωσης σε μία πολύ μακρινή ήπειρο, όπου όμως, χάρις στην Εκκλησία, κυματίζει η ελληνική σημαία, ο Ελληνισμός έχει λόγο στις αποφάσεις της πολιτείας και όλοι καμαρώνουν την μικρή μας χώρα όχι μόνο για ό,τι έκανε στο παρελθόν, αλλά και για τους ανθρώπους που συνεχίζουν επάξια το όνομά της στους καιρούς μας.

Είστε ηγέτης της ομογένειας, ηγέτης της εκεί Εκκλησίας. Με την πνευματικότητά σας, με την ακούραστη παρουσία σας απανταχού της πέμπτης ηπείρου, με την στήριξή σας στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προσωπικά, με την αναμόρφωση της ποιμαντικής της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με την ενίσχυση του έργου της, φιλανθρωπικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού, δείχνετε έναν πατριωτισμό που όλοι μας τον έχουμε ανάγκη, σε μία εποχή όπου εύκολα παρασυρόμαστε σε δημαγωγικές κορώνες και σε μεγάλα λόγια, αλλά λησμονούμε ότι ο ηγέτης εργάζεται για την αλήθεια, εργάζεται για την προκοπή όλων, δεν φοβάται να μπει μπροστά και να πάρει αποφάσεις και γίνεται εμπνευστής του συνόλου.

Αυτή την αρχοντιά του Έλληνα φέρετε επάνω σας και γι’ αυτό η επίσκεψή σας στον τόπο μας είναι ευκαιρία για όλους μας να διδαχθούμε και να χαρούμε. Καλώς ήλθατε λοιπόν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε έναν τόπο εύφορο και ευλογημένο ως προς την γη του, αλλά και με ανθρώπους φιλοπρόοδους, αγωνιστές, δημιουργικούς, αξιόλογους. Η Θεσσαλία είναι η καρδιά της Ελλάδας όχι μόνο τοπικά, αλλά και σε ό,τι αφορά την διάθεση για δημιουργία και προσφορά. Πλούσια σε ιστορία, σε μορφές που λάμπρυναν με την παιδεία το γένος μας, με μία Εκκλησία ακμάζουσα και στους τέσσερις νομούς και συνεργαζόμενη λαμπρά με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με νέους που πρωτοπορούν, με υποδομές που βελτιώνονται συνεχώς, με φυσικές ομορφιές ξεχωριστές.

Έχω την τιμή να είμαι ο αιρετός πρωτοστάτης σ’ αυτό το έργο. Και χαίρομαι και προσωπικά διότι μου δίδεται η ευκαιρία να εκφράσω τα συναισθήματα όλου του Θεσσαλικού λαού στο πρόσωπό σας! Δεχθείτε, σας παρακαλώ, αυτά τα συμβολικά δώρα ως μικρή ανάμνηση της επίσκεψής σας. Μεταφέρετε στην ομογένεια και στους πολλούς Θεσσαλούς ότι ο τόπος καταγωγής τους παλεύει με την σειρά του να είναι μπροστά στον αγώνα για πρόοδο! Ότι διαφυλάττουμε τον υγιή πατριωτισμό, την παράδοση, την θρησκευτική πίστη, την παιδεία, τις αξίες του Ελληνισμού. Και θεωρούμε την επίσκεψή σας ως γέφυρα που δείχνει ότι “των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία”! Καλώς ήρθατε!»

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος   εξέφρασε τη χαρά και τις πολλές ευχαριστίες του για την μεγάλη τιμή  της υποδοχής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ανέφερε: «Δεν μπορώ να μην τονίσω το σπουδαίο έργο που επιτελείται από τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και τους συνεργάτες του για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας και επιχειρηματικότητας αλλά  και σε έργα υποδομής,  στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργα πολιτισμού. Ένας άνθρωπος με γνώση και όραμα για την ελληνική Περιφέρεια, αγάπη για την πατρίδα μας, ένας άνθρωπος που διαπνέεται από το ιδεώδες της Παιδείας αλλά και βαθύτατο σεβασμό προς την Εκκλησία μας… Η συνεργασία της Εκκλησίας και της Πολιτείας και στο επίπεδο της Περιφέρειας, με ρόλους ξεκάθαρους και διακριτούς,  μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία και τους πολίτες αυτού του ευλογημένου τόπου. Και χαιρόμεθα διότι διαπιστώνουμε αυτήν την καλή συνεργασία και τις αγαστές σχέσεις μεταξύ της Τοπικής Εκκλησίας και της Περιφέρειας και ευχόμεθα να συνεχίσουν και να αυξηθούν διότι είναι προς το συμφέρον του λαού  μας…». 

1683969479890

Ανταλλαγή δώρων

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο πένα με χαραγμένο το όνομά του, τιμητική πλακέτα και βιβλία για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία της Θεσσαλίας. Ο  Αρχιεπίσκοπος Μακάριος προσέφερε  στον Περιφερειάρχη  Κ. Αγοραστό αρχιερατικό μπαστούνι  με την ευχή «να διακονεί το λαό της Θεσσαλίας  για πολλά χρόνια, για τη δόξα της Πίστεως και του Γένους».

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.