HomeΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να κάνεις αν πατήσεις αχινό, δράκαινα ή μέδουσα στην παραλία

Τι πρέπει να κάνεις αν πατήσεις αχινό, δράκαινα ή μέδουσα στην παραλία

Στις παραλίες υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Εκεί που δεν το περιμένουμε ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα από αυτά και πρέπει να ξέρουμε τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Αν πατήσουμε αχινό. Πρώτη κίνηση σε όλες τις παρόμοιες καταστάσεις είναι να καθαρίσουμε το σημείο. Η με οινόπνευμα ή με ζεστό νερό. Στην συνέχεια βάζουμε λαδάκι, ακόμα και αντηλιακό λάδι στα σημεία που υπάρχουν τα αγκάθια, και αφού μαλακώσει το σημείο, απολυμαίνουμε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών και αφαιρούμε προσεχτικά τα αγκάθια. Αν αφαιρεθούν όλα απολυμαίνουμε ξανά την περιοχή. Αποφύγετε να πιέσετε την περιοχή και τοποθετήστε έναν επίδεσμο. Ο πόνος θα διαρκέσει 2 μέρες, αν επιμένει ή αν βλέπεται ακόμα μαύρα στίγματα, είναι καλό να πάτε στο νοσοκομείο. Μην το αφήσετε έτσι γιατί σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα αγκάθια και κινδυνεύετε από μολύνσεις.

Αν πατήσουμε δράκαινα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βγείτε αμέσως έξω από το νερό και αν είναι δυνατόν να επισκεφθείτε ένα σημείο που θα μας προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το τσίμπημα μιας δράκαινας (όσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος, τόσο πιο επώδυνο το τσίμπημα) μπορεί σε ορισμένους να δημιουργήσει αλλεργικό σοκ με πολύ άσχημα επακόλουθα.

Αν μας τσιμπήσει μέδουσα. Το τσίμπημα της προκαλεί πόνο, κάψιμο, τσούξιμο και σε περιπτώσεις αλλεργικών ατόμων, ναυτία, κεφαλαλγία, ταχυκαρδία, εμετό, δύσπνοια, διάρροια και πτώση της πίεσης. Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς στην περίπτωση που τον τσιμπήσει μέδουσα είναι να ξεπλύνει την περιοχή με θαλασσινό νερό και να τοποθετήσει στο σημείο κομπρέσες με κρύο νερό. Στην συνέχεια τοποθετούμε μια κορτιζονούχο κρέμα, η οποία θα ανακουφίσει από το τσούξιμο και τη φαγούρα και θα περιορίσει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι έντονα επισκεπτόμαστε το νοσοκομείο.

Καλά μπάνια και χωρίς απρόοπτα!