HomeΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

The Downtown Vets: 5+1  Συμβουλές προσαρμογής του κατοικίδιου σας στο σπίτι

The Downtown Vets: 5+1  Συμβουλές προσαρμογής του κατοικίδιου σας στο σπίτι

Tα   κατοικίδια αποτελούν στην εποχή μας αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας. Η αλληλεπίδραση με όλα τα μέλη της οικογένειας  προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη σε όλους και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.

 

Για να γίνει όμως αυτή η συμβίωση ευχάριστη και χωρίς προβλήματα, θα πρέπει οι νέοι κηδεμόνες να γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν  τα κατοικίδια να προσαρμοστούν στη νέα τους οικογένεια.

 Η αρχή της συνύπαρξής  με ένα ζωάκι θα έχει δυσκολίες και μπορεί κάποιες φορές να αποδειχθεί πολύ απαιτητική. Οι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε εξαρτώνται  από το είδος του ζώου (σκύλος ή γάτα) ,  από την ηλικία ( κουτάβι/γατάκι ή ενήλικο  ) ,  το μέγεθος ( μικρόσωμο –μεγαλόσωμο, αλλά και από το χώρο διαβίωσης( διαμέρισμα / μονοκατοικία με αύλειο χώρο)

 Ακολουθήστε τις συμβουλές που σας προτείνουμε και θέστε τις βάσεις για ένα ιδανικό ξεκίνημα από την πρώτη κιόλας μέρα μαζί του.

  • Πρώτη φορά κατοικίδιο στο σπίτι; Δημιουργήστε τη γωνία του!

Τοποθετήστε στη γωνία το νέο του κρεβάτι, αφού πρώτα σιγουρευτείτε ότι έχει το κατάλληλο μέγεθος ! Εκεί θα μπορεί να νιώθει ασφάλεια και να ξεκουράζεται. Δώστε του τον απαραίτητο χρόνο να εξερευνήσει και να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον, να οριοθετήσει την περιοχή που θα νιώθει ασφάλεια και επιβραβεύστε το κάθε φορά που θα επιλέγει τον συγκεκριμένο χώρο για την ξεκούραση του.

the downtown vets 1

  • Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για την πρώτη του εξέταση.

 Η δεύτερη και ίσως η σημαντικότερη από τις συμβουλές. Ο κτηνίατρος είναι ο άνθρωπος που θα εξετάσει και θα αξιολογήσει την υγεία του νέου σας φίλου. Αφού ολοκληρώσει τις απαραίτητες εξετάσεις, θα καταρτίσει το αντιπαρασιτικό,  εμβολιαστικό και διατροφικό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσει. Επίσης θα ολοκληρώσει την διαδικασία νομιμοποίησης του κατοικίδιου συμπληρώνοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Τέλος είναι εκεί να σας λύσει όλες τις απορίες και να σας καθοδηγήσει στα πρώτα σας βήματα ως  νέοι κηδεμόνες

  • Μην δέχεστε επισκέψεις τις πρώτες μέρες.

 Καινούριο περιβάλλον. Καινούριοι γονείς. Που πήγαν όλα τα υπόλοιπα «αδερφάκια»; Ποίοι είναι όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι ; Είναι σημαντικό να δώσουμε στο νέο μέλος της οικογένειας τον απαιτούμενο χρόνο να εξερευνήσει το  χώρο του  και να νιώσει οικεία με τους κηδεμόνες  χωρίς να του προκαλέσουμε επιπλέον σύγχυση. Άσκοπες μετακινήσεις του ζώου καθώς και επισκέψεις καλό είναι να αποφεύγονται.   

  •  Θέστε του όρια από την αρχή!

Να θυμάστε ότι τα ζώα συντροφιάς είναι ευαίσθητα ζώα και ζουν την στιγμή πολύ πιο έντονα από τον άνθρωπο. Για παράδειγμα αντιλαμβάνονται στο πολλαπλάσιο ένα χάδι και μια αγκαλιά , όπως επίσης και αν του βάλουμε τις φωνές ή το κοιτάξουμε απειλητικά στα μάτια. Το στρες οδηγεί σε έλλειψη συγκέντρωσης και αδυναμία μάθησης , όπως και σε προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας. Ο ορθός τρόπος για να εκπαιδεύσουμε το ζωάκι  μας είναι μέσω της ρουτίνας.

Προγραμματίστε την καθημερινότητα του ζώου έτσι ώστε να διαθέτει χρόνο για εκτόνωση, σωματική και πνευματική άσκηση και δώστε του το απαραίτητο κίνητρο να μάθει το επιθυμητό πλαίσιο συμπεριφοράς μέσα από την θετική επιβράβευση. Σεβαστείτε τους ρυθμούς του!

Σιγουρευτείτε ότι όλοι στην οικογένεια σέβονται τους ρυθμούς του νέου σας συντρόφου. Δεν επιτρέπεται να το ενοχλείτε την ώρα που κοιμάται και τρώει. Πρέπει το ζωάκι σας να νιώθει ασφάλεια.

  • Προσοχή στους κινδύνους

Περιορίστε την πρόσβασή του στο μπαλκόνι και τις σκάλες, καθώς ενδέχεται να τραυματιστεί. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης στα μικρά αντικείμενα που υπάρχουν διάσπαρτα στο σπίτι, καθώς ενδέχεται να τα καταπιεί, όπως επίσης και  στα διάφορα  καλώδια που μπορεί να δαγκώσει θεωρώντας τα παιχνίδι.

Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα επιλογών σε ότι  αφορά τα παιχνίδια για κατοικίδια , που είναι σίγουρο ότι θα τα προτιμήσουν οι μικροί μας φίλοι χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο  την ασφάλεια τους ή να προκαλέσουν καταστροφές στο χώρο του σπιτιού μας

Extra tip! Δείξτε  ΑΓΑΠΗ, κατανόηση, οπλιστείτε με υπομονή, επιμονή και κυρίως απολαύστε την κάθε στιγμή με το νέο μέλος της οικογένειας  σας. Μεγαλώνουν τόσο γρήγορα !

Θα χαρούμε να ακούσουμε την άποψη σας και να λύσουμε τις απορίες σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] .

 The Downtown Vets Θοδωρής Σακελλαρίοy –  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ  +306989114352

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.