Τελικά αξίζει 80.000 ευρώ το ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ;

HomeΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τελικά αξίζει 80.000 ευρώ το ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ;

Όλα ξεκίνησαν από μια αγγελία – πιθανότατα φάρσα – στο ebay.

Μπορεί μια αγγελία στο e-bay να μας κάνει να ψάχνουμε μανιωδώς τις τσέπες μας για «σπάνια» κέρματα, μεγάλης αξίας; Όπως αποδείχτηκε, μπορεί.

Μία αγγελία στη δημοφιλή ιστοσελίδα πωλήσεων και δημοπρασιών, την οποία εντόπισε η γερμανική εφημερίδα «Berliner Kurier» και μία ελλιπής μετάφραση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρκούσαν για να αναπαραχθεί σχεδόν σε όλα τα ελληνικά σάιτ η είδηση: «ελληνικά κέρματα των 2 ευρώ μπορούν να ‘πιάσουν’ έως και 80.000 ευρώ’’.

Δημοσίευμα, λοιπόν, του ellinikahoaxes, εξηγεί τι συμβαίνει με τις αγγελίες – φάρσες στο e-bay και τι τελικά ισχύει με αυτά τα… σπάνια νομίσματα.

Όλα ξεκίνησαν από μια αγγελία – πιθανότατα φάρσα – στο  ebay. Ένας χρήστης με την ονομασία  «alexander6010«, δημοσίευσε την συγκεκριμένη αγγελία πώλησης ενός ελληνικού 2ευρου των 80.000 ευρώ. Ο εν λόγω δεν είναι καν πωλητής της eba, καθώς δεν έχει πουλήσει ποτέ τίποτα από το 2005 που δημιούργησε το λογαριασμό, ενώ τον τελευταίο χρόνο δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία συναλλαγή.

Την αγγελία ανακάλυψε η εφημερίδα berliner-kurier, δημοσίευσε πρώτη το σχετικό άρθρο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μπορεί να επρόκειτο για φάρσα. Μάλιστα φιλοξένησε την εκτίμηση του πιστοποιημένου εμπειρογνώμονα για κέρματα, Guy Franquinet, που προειδοποιούσε για την εμφάνιση τέτοιων ψεύτικων αγγελιών και ξεκαθάριζε ότι αυτά τα κέρματα -που έχουν σφάλματα από την κοπή- δεν αξίζουν χιλιάδες ευρώ, φέρνοντας μάλιστα παραδείγματα.

Από εκεί πήρε την είδηση το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και οι ελληνικές ενημερωτικές σελίδες, που το εμπιστεύονται «τυφλά», αναπαρήγαγαν την είδηση. Χωρίς ωστόσο την πολύτιμη εκτίμηση του εμπειρογνώμονα!

Πόσο αξίζει τελικά αυτό το νόμισμα; 

Ο «πωλητής» που δημιούργησε την αγγελία ανέφερε ότι «το χαμηλότερο μικρό αστέρι του ευρώ περιέχει το γράμμα S και επιπλέον, ο αριθμός 2 δεν είναι κεντραρισμένος».

Το γράμμα «S» μέσα στο αστέρι σημαίνει ότι το κέρμα τυπώθηκε στη Φινλανδία (κοπή 2002). Υπάρχουν δύο διαφορετικά ελληνικά κέρματα του 2002. Όσα νομίσματα κόπηκαν στην Ελλάδα (75.400.000 κομμάτια) δεν έχουν το γράμμα «S», και όσα κόπηκαν στην Φιλανδία (Suomi – 70.000.000) περιέχουν το γράμμα «S».

Είναι σπάνιο;

Σχεδόν καθόλου. Φυσικά στο εμπόριο παίζει ρόλο η ζήτηση και η προσφορά και το ίδιο γίνεται και στα συλλεκτικά αντικείμενα.

Η τιμή ενός νομίσματος καθορίζεται από δύο βασικούς παράγοντες. Την σπανιότητα και την κατάσταση του νομίσματος. Όσο πιο σπάνιο, τόσο πιο ακριβό και το ίδιο ισχύει για την κατάσταση του νομίσματος. Όσο πιο καλή κατάσταση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η τιμή. Στην περίπτωσή μας (2 Ευρώ με το S), κυκλοφορούν 70 εκατομμύρια τέτοια νομίσματα. Αν ψάξετε στις τσέπες σας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρείτε κάποιο. Είναι εντελώς κοινό, δεν έχει καμιά διαφορά με όσα δεν έχουν το «S». Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι το κέρμα με το «S», σε ακυκλοφόρητη κατάσταση όπως βγήκε από το μασούρι του (δηλαδή δεν το έχει πιάσει ούτε χέρι), έχει 8 ευρώ για να το αγοράσεις. Χωρίς το «S» η τιμή του είναι 6 ευρώ γιατί υπάρχουν 5,4 εκατομμύρια λιγότερα κέρματα. Με μια μικρή έρευνα μπορεί να βρεθούν και φθηνότερα.

Οι καταστάσεις των νομισμάτων

Στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη χρησιμοποιούμε τις παρακάτω κατηγορίες. Στην Αμερική χρησιμοποιούν άλλο σύστημα, αυτό που βλέπουμε στο παραπάνω πίνακα.

VG (very good): Σχετικά καλή κατάσταση.Το νόμισμα θα έχει υποστεί σημαντική φθορά στο σχέδιο αλλά το περίγραμμα θα φαίνεται, ίσως και κάποιες λεπτομέρειες.

F (fine): Καλή κατάσταση. Το νόμισμα θα φέρει πολλά σημάδια φθοράς παντού αλλά το σχέδιο θα υπάρχει ολόκληρο με λίγες λεπτομέρειες στα χαμηλά σημεία.

VF: (very fine): Πολύ καλή κατάσταση.Το νόμισμα Θα φέρει εμφανή σημάδια φθοράς στο σχέδιο αλλά οι λεπτομέρειες Θα υπάρχουν στα χαμηλά σημεία με κάποια φθορά στα ψηλά σημεία.

XF (extra fine): Εξαιρετική κατάσταση. Το νόμισμα Θα φέρει μερικά σημάδια φθοράς από την επαφή με άλλα νομίσματα από την κυκλοφορία του, ενώ μπορεί να λείπουν και μερικές λεπτομέρειες από τα πιο ψηλά σημεία του σχεδίου.

UNC (uncirculated): Ακυκλοφόρητο νόμισμα. Θα φέρει μόνο μερικά μικρά σημάδια από το
νομισματοκοπείο ή από την επαφή του με άλλα νομίσματα. Θα υπάρχουν όλα τα σχέδια και οι λεπτομέρειες ενώ επίσης θα υπάρχει και το λούστρο του νομισματοκοπείου (για τα πολύ παλαιότερα νομίσματα το λούστρο θα υπάρχει σε κάποιο βαθμό).

PROOF: Νομίσματα ειδικής κοπής και επεξεργασίας που έχουν κοπεί σε ειδικές μήτρες. Τα νομίσματα PROOF έχουν μία καθρεπτίζουσα πατίνα ενώ τα σχέδια έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να φαίνονται θαμπά (matt).

Το συγκεκριμένο νόμισμα είχε πολύ μεγάλες φθορές και πολλά σημάδια. Με δύο λόγια η κατάστασή του δεν ήταν καλή. Οι συλλέκτες θέλουν τα νομίσματά τους να είναι όσο δυνατόν πιο τέλεια. Κανείς συλλέκτης δεν θα ενδιαφερθεί για νομίσματα που υπάρχουν στην κυκλοφορία και η κατάστασή τους είναι κάτω από UNC (ακυκλοφόρητο), αφού με 1-2 ευρώ παραπάνω μπορεί να το έχει σε άριστη κατάσταση.

Το νόμισμα είχε σπάνιο σφάλμα;

Όχι σε καμιά περίπτωση. Το κεντράρισμα είναι από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα. Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν φαινόταν να έχει πρόβλημα στο κεντράρισμα, αλλά ακόμη και να είχε ένα μικρό, δεν έχει καμιά αξία. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν ένα μικρό πρόβλημα στο κεντράρισμα που πραγματικά δεν του δίνει κάποια αξία. Τα νομίσματα που κόπηκαν στην Φιλανδία (αυτά με S) είχαν γενικά αρκετά σφάλματα. Εκτός από προβλήματα στο κεντράρισμα, ένας τεράστιος αριθμός από αυτά είχαν περισσότερο μέταλλο σε διάφορα σημεία.

Μια περίπτωση είναι το νόμισμα να έχει παραπάνω μέταλλο στο στήθος της Ευρώπης, και έτσι φαίνεται σαν να φοράει μπικίνι. Σωστά μαντέψατε, το σφάλμα αυτό το λένε «μπικίνι».

Aυτή την στιγμή μπορείτε να το αγοράσετε με περίπου 15 ευρώ.

Ένα ακόμη συνηθισμένο σφάλμα είναι να υπάρχει παραπάνω μέταλλο στο πόδι της Ευρώπης και στο κεφάλι του ταύρου.

Yπάρχουν σπάνια σφάλματα που αξίζουν χιλιάδες ευρώ;

Υπάρχουν, αλλά δεν είναι οι περιπτώσεις που είδατε στο παραπάνω δημοσίευμα από το iefimerida.gr. Για παράδειγμα, το 2013 πουλήθηκε ένα ιταλικό μονόλεπτο για 5.500 χιλιάδες ευρώ. Το συγκεκριμένο μονόλεπτο είχε τυπωθεί σε δίσκο των 2 λεπτών, ενώ η πλευρά του σχεδίου είχε το σχέδιο των 2 λεπτών.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι υπάρχουν 100 περίπου τέτοια νομίσματα. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά.

Κια καταλήγει στην έρευνά του ο Θ. Δανηιλίδης, ότι το νόμισμα των 80.000 δεν είχε καμιά συλλεκτική αξία και κανένας συλλέκτης δεν θα το αγόραζε!

 

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights