HomeΓΥΝΑΙΚΑ

Tae-Kwon-Do: Τα οφέλη στην γυναίκα – Ευεργετεί όχι μόνο την ψυχή αλλά και το σώμα

Tae-Kwon-Do: Τα οφέλη στην γυναίκα – Ευεργετεί όχι μόνο την ψυχή αλλά και το σώμα

Είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. H ιστορία του tae-kwon-do ξεκινά πριν από 2300 χρόνια. H τεχνική επίθεσης και άμυνας, με τα πόδια αναπτύχθηκε κάπου το 700-600 πX και αμέσως έγινε ευρέως γνωστή και στα 3 αρχαία βασίλεια (SILLA, KOGOORYO, BAEKJE) της Κορεατικής Χερσονήσου. Το 1955 οι αξιωματικοί του Κορεατικού στρατού της δίνουν την ονομασία Taekwondo και την εντάσσουν σαν στρατιωτική τεχνική.

Το Τάε Κβον Ντο διδάσκει τη χρήση των χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσου άμυνας όσο και ως μέσου επίθεσης, αλλά είναι και μια πολεμική τέχνη που δίδει έμφαση στα λακτίσματα.

Πειθαρχία & Αυτοσυγκέντρωση

Αυτές οι δύο αρετές βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι’ αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα

Οι γυναίκες που ασχολούνται με μία πολεμική τέχνη, πολλές φορές γίνονται αποδέκτες προκαταλήψεων που αφορούν την ικανότητα αλλά και τη σωματική αρτιότητα που χρειάζεται για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προσδοκίες που απαιτεί μία πολεμική τέχνη.

Tae Kwon Do και γυναίκα

Οι γυναίκες που ασχολούνται με την τέχνη του Tae Kwon Do, έχουν ασχοληθεί με μία πολεμική τέχνη η οποία ευεργετεί όχι μόνο την ψυχή αλλά και το σώμα τους. Και αυτό διότι το σώμα των γυναικών έχει μεγαλύτερη λεκάνη- λόγω του γεγονότος ότι αυτό βοηθάει στη γέννα και τον τοκετό- που καθιστά τη γυναίκα ικανή να εκτελεί μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά λακτίσματα, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης. Άρα, η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη ταιριάζει απόλυτα σε μία γυναίκα.

Τα οφέλη

Η ενασχόληση με το Tae Kwon Do καλλιεργεί τα ψυχικά χαρίσματα μίας γυναίκας, βελτιώνει την κοινωνικοποίηση και την αυτοπεποίθησή της. Ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα είναι αξιοζήλευτο και καθιστά μία γυναίκα ποθητή και εξωτερικά εντυπωσιακή. Επιπλέον, η ενασχόληση με μία πολεμική τέχνη δίνει στη γυναίκα τη δυνατότητα να μάθει καλύτερα το σώμα της και να μπορέσει να υπερασπιστεί τη ζωή της όταν η ίδια απειληθεί. Καθώς οι επιθέσεις σε γυναίκες αυξάνονται συνεχώς, θεωρώ ότι πλέον είναι και υποχρέωση της καθεμίας, να ασχοληθεί με μία πολεμική τέχνη ή με μαθήματα αυτοάμυνας.

 

Το Tae Kwon Do όχι μόνο δεν ωθεί μία γυναίκα να απαρνηθεί τη θηλυκή της πλευρά, αλλά αντιθέτως καλλιεργεί σε εκείνη που θα εμβαθύνει στο πραγματικό νόημα της τέχνης το σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο και την αρετή της ταπεινότητας.

Βασική διαφορά του TAE KWON DO από τις πολεμικές τέχνες

Το TAE KWON DO WTF βασίζεται βέβαια σε μία αρχαία κορεάτικη πολεμική τέχνη, είναι όμως άθλημα και μάλιστα Ολυμπιακό. Έτσι, όπως και σε κάθε άθλημα, ο αθλητής σκοπός του είναι να νικήσει τον αντίπαλο, μέσα στα πλαίσια της αθλητικής συμπεριφοράς, παίρνοντας από αυτόν πόντους (σημεία) και όχι να τον εξουδετερώσει προξενώντας του οποιαδήποτε βλάβη ή πόνο όπως στις πολεμικές τέχνες.

Το TAE KWON DO διέπεται από ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες που έχουν να κάνουν με τη σωστή αθλητική συμπεριφορά των αθλητών. Ο αθλητής που παραβαίνει τους κανόνες αυτούς, τιμωρείται με αποκλεισμό από τον αγώνα.

Είναι ένα βίαιο άθλημα;

Γενικότερα η βία είναι κάτι που πηγάζει από τον εσωτερικό κόσμο και οι λόγοι κυρίως είναι ψυχολογικοί. Η άσκηση βίας δεν σχετίζεται με την γνώση μιας πολεμικής τέχνης ενώ αντιθέτως η προπόνηση βοηθάει στην εκτόνωση καθώς αποσυμφόρηση εσωτερικών εντάσεων (θυμός, οργή, άγχος, λύπη κλπ).

Πόσο επικίνδυνη είναι η προπόνηση στο TAE KWON DO;

Πολύ λιγότερες πιθανότητες έχει ένας αθλητής να τραυματιστεί κατά την διάρκεια της προπόνησης στο TAE KWON DO από ό,τι στο ποδόσφαιρο στο μπάσκετ ή σε άλλα αθλήματα. (βέβαια ρόλο παίζει και οι γνώσεις προπονητικής που έχει ο κάθε προπονητής.)
Οι αθλητές σπάνια έρχονται σε σωματική επαφή κατά την διάρκεια μιας προπόνησης αλλά και όταν αυτό είναι απαραίτητο, οι αθλητές φορούν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά όπως θώρακα, κάσκα, καλαμίδες, βραχιονίδες κλπ.

Διαβάστε επίσης