Τα πέντε μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια

HomeΥΓΕΙΑ

Τα πέντε μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα και πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους.

To βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μίας καλής στοματικής υγιεινής. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη σημασία ή δεν το κάνουν σωστά. Μία μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το 31% των Αμερικάνων αποτυγχάνουν να βουρτσίσουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα σύμφωνα με το News4Health.

Το 2%, μάλιστα, απάντησε ότι δεν τα βουρτσίζει καθόλου. Πέρα από αυτό, το 12% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να βουρτσίσουν τα δόντια τους ήταν δύο μέρες.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά. Τα άτομα που δε φροντίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας των δοντιών, τερηδόνας και ουλίτιδας.

Ακόμα, όμως, και αν πλένεις τα δόντια σου 2 φορές την ημέρα, μπορεί να κινδυνεύεις αν δεν το κάνεις σωστά. Αυτά είναι πέντε από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορείς να κάνεις όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου.

1. Μην κρατάς για πολύ καιρό την ίδια οδοντόβουρτσα

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς την οδονοντόβουρτσα, πρέπει να την αλλάζεις συχνά. Η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Κοινότητα (ADA) συστήνει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα κάθε 3-4 μήνες. Η αλλαγή είναι απαραίτητη διότι μετά από λίγο διάστημα η οδοντόβουρτσα καταστρέφεται και χάνει την αποτελεσματικότητά της.

2. Μην είσαι βιαστικός

Ο εθνικός μέσος χρόνος βουρτσίσματος των δοντιών είναι μόνο 45 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι λιγότερο από το ήμισυ του χρόνου που προτείνει η ADA. Πρέπει να βουρτσίσετε για δύο ολόκληρα λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τη συσσωρευμένη πλάκα και τα τρόφιμα.

3. Το πιο σκληρό βούρτσισμα δεν είναι και καλύτερο

Αν και μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες είναι αποτελεσματικότερη από μία με σκληρές τρίχες. Οι μαλακές τρίχες είναι εξαιρετικές για τον καθαρισμό της πλάκας και των τροφίμων, ενώ οι σκληρές τρίχες λειτουργούν καλύτερα για αφαίρεση λεκέδων και οδοντοστοιχιών. Η καθημερινή χρήση μιας βούρτσας με σκληρές τρίχες μπορεί πραγματικά να φθείρει το σμάλτο σας και να βλάψει τον ιστό των ούλων .

4. Μην ξεχνάτε κανένα δόντι

Αρχικά, πρέπει να βουρτσίζετε με μικρούς κύκλους ολόκληρο το στόμα σας. Η λέξη κλειδί εδώ είναι το ολόκληρο . Μην βουρτσίζετε μόνο το εξωτερικό των δοντιών σας. Πρέπει να βουρτσίζετε τη γραμμή των ούλων και την πλευρά της γλώσσας του στόματός σας επίσης. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι πραγματοποιείτε αρκετές επαναλήψεις. Τα βακτήρια δεν βρίσκονται μόνο στα δόντια σας αλλά και στη γλώσσα σας.

5. Περιμένετε πριν βουρτσίσετε

Έχετε γνωρίσει ποτέ κάποιον που βουρτσίζει τα δόντια του αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα; Στην πραγματικότητα αυτό είναι επιβλαβές. Το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό, ειδικά μετά τα όξινα τρόφιμα, οδηγεί σε διάβρωση και καταστροφή του σμάλτου . Η ADA συνιστά να περιμένετε 60 λεπτά πριν βουρτσίσετε μετά από ένα γεύμα. Αυτό δίνει στο σάλιο σας την ευκαιρία να εξουδετερώσει οποιοδήποτε οξύ και θα έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο συνολικό καθαρισμό.

[quads id=4]

πηγή