Τα μηνύματα των πολιτικών της Λάρισας για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα των πολιτικών της Λάρισας για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

Οι πολιτικοί του Νομού Λάρισας για την σημερινή 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

 

«Το μήνυμα της Άννας Βαγενά για την επέτειο των 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου»

Σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ το τρίπτυχο του μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία φώναζαν τότε οι φοιτητές που είχαν κλειστεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία επαναλάμβαναν τα πλήθη που ήταν συγκεντρωμένα έξω από το Πολυτεχνείο και στους γύρω δρόμους. Όλοι μαζί έγραφαν μία κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Μέχρι που το τανκ εισέβαλε στο Πολυτεχνείο τα ξημερώματα της 17 Νοεμβρίου 1973, τσακίζοντας κάτω από τις ερπύστριές του τη σιδερένια πόρτα, μαζί με τα παιδιά που ήταν σκαρφαλωμένα πάνω σ’αυτήν. Δεν τσάκισε όμως και την αντίστασή τους, γιατί μετά από έναν χρόνο ήρθε και η μοιραία πτώση της δικτατορίας. 

Σήμερα πάλι, το ψωμί κινδυνεύει να λείψει από πολλές οικογένειες στον τόπο μας. Η παιδεία κινδυνεύει να μην είναι κτήμα όλου του λαού, αλλά εμπόρευμα στα χέρια ιδιωτών. Και η ελευθερία κινδυνεύει από το σκοτεινό παρακράτος που έχει στήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να εγκαθιδρύσει το δικό του σκοτεινό καθεστώς. Τα σκοτεινά καθεστώτα όμως, τα ρίχνει ο λαός και πέφτουν με πάταγο, γιατί αυτή είναι η μοίρα τους.

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 49Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: Λαϊκισμός και φθηνή δημαγωγία πλήττουν τη δημοκρατία!

«Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, αποτέλεσε κορυφαία πράξη υπεράσπισης της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Το θάρρος και η γενναιότητα όσων συμμετείχαν σε αυτήν την ανοικτή καταδίκη της χούντας των συνταγματαρχών παραμένουν διαχρονικό παράδειγμα υπεύθυνης παρέμβασης της κοινωνίας των πολιτών, όταν καταλύεται το δημοκρατικό πολίτευμα από ένα αυταρχικό καθεστώς».

Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την 49η επέτειο του εορτασμού του Πολυτεχνείου. 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του επισημαίνει, επίσης, ότι «η Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας διάνυσε πολύ δρόμο, επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Κατόρθωσε, επιπλέον, χάριν και στη διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να εισέλθει ταχύτατα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, γεγονός που συνετέλεσε όχι μόνον στην οικονομική της πρόοδο αλλά και στην εμπέδωση του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και μόνον μια απλή σύγκριση με την ευρύτερη γειτονιά μας αποδεικνύει αυτή την αδήριτη πραγματικότητα.

Ο βαθμός αποτελεσματικότητας, όμως, μιας δημοκρατίας απαιτεί εκτός από την ορθή λειτουργία των θεσμών και την υπευθυνότητα όσων την υπηρετούν και την παράλληλη ενεργό συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα. Ο ατομικισμός, η ιδιώτευση, η αποστασιοποίηση από τις δράσεις στη δημόσια σφαίρα πλήττουν τη δημοκρατία. Όπως την πλήττουν επίσης ο άκρατος λαϊκισμός, η φθηνή δημαγωγία, η συκοφαντία των πολιτικών αντιπάλων, η επικοινωνιακή “λάσπη”.

Χρέος μας είναι επομένως να διαφυλάξουμε αυτές τις σπουδαίες κατακτήσεις που έχουμε καταγράψει στα χρόνια της μεταπολίτευσης και με σύνεση να διορθώσουμε τα ελλείματα που όλοι μας διαπιστώνουμε. Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

 

 

Στέλλα Μπίζιου: Καθήκον όλων μας σήμερα είναι να διαφυλάξουμε αυτά που κατέκτησαν οι αγωνιστές του παρελθόντος

Με αφορμή την σημερινή 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

“Ημέρα μνήμης και αναστοχασμού η σημερινή.  Μια διαρκής υπενθύμιση πως η Ελευθερία, η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, αιτήματα διαχρονικά κάθε γενιάς, δεν είναι πάντα δεδομένα και η προστασία τους απαιτεί αγώνα και υπεύθυνη στάση, πολιτικής και ζωής, από όλους μας.

Η πτώση της χούντας σήμανε την απαρχή μιας νέας σελίδας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας με την αλλαγή του πολιτεύματος και την εγκαθίδρυση μιας σύγχρονης, δυτικού τύπου Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με εναλλαγές των κομμάτων στην εξουσία μέσα από ομαλές, αναμφισβήτητες εκλογικές διαδικασίες. Από την 17η Νοεμβρίου του 1973 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά, είναι μια χώρα σύγχρονη φιλελεύθερη, μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Καθήκον όλων μας σήμερα είναι να διαφυλάξουμε αυτά που κατέκτησαν οι αγωνιστές του παρελθόντος”.

 

   Ε. Λιακούλη: « Θέλει Αρετή και Τόλμη,  η Ελευθερία …»

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, εκπροσώπησε την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και στην ομιλία της , επεσήμανε τα εξής:

«Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το ουσιαστικό σημείο γέννησης της μεταπολιτευτικής σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Με βαθιά συγκίνηση εκπροσωπώ τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη σε αυτή τη συνεδρίαση μνήμης και τιμής.

Σήμερα υποκλινόμαστε με σεβασμό στους Αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Στα παιδιά που έγραψαν με το αίμα τους την αρχή του τέλους του φασιστικού και απολυταρχικού καθεστώτος των συνταγματαρχών. Δεν ξεχνάμε τα υψηλά ιδανικά και το πελώριο ανάστημα που όρθωσαν απέναντι στην Χούντα. 

Σήμερα ευγνωμονούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν στη ματωμένη επταετία της Δικτατορίας, εκδιώχθηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, έχασαν τους δικούς τους Ανθρώπους. Ευχαριστούμε τους γνωστούς και άγνωστους Ήρωες, που έβαλαν το “εμείς” πάνω από το εγώ, την πατρίδα πάνω από το ατομικό συμφέρον. 

Η 17η Νοεμβρίου του 1973 υπενθυμίζει σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, πρωτίστως στη νέα γενιά, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στο πολίτευμά μας, αλλά η Δημοκρατία κατακτιέται καθημερινά με διαρκή θεσμική εγρήγορση και ακοίμητα πολιτικά αντανακλαστικά, “μικρές” και “μεγάλες” μάχες, αλλά και ανιδιοτελείς θυσίες.  

Η αγωνιστική φωνή της Μελίνας Μερκούρη στα μαζικά συλλαλητήρια αφύπνισης της Ευρώπης, όταν με τόλμη μιλούσε για “τη Χούντα της ντροπής, που έθαψε την Ελευθερία και τη Δημοκρατία”, όταν περιέγραφε μια “Ελλάδα δεμένη στο χειρουργικό τραπέζι”, παραμένει ολοζώντανη, να μας θυμίζει ότι -όπως η ίδια υπογράμμιζε  ακόμα και μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα- “η Δημοκρατία δεν κερδίζεται έτσι εύκολα”.

Στην Ελλάδα του 2022 το αίτημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” αντηχεί δυνατά, πιο επίκαιρο από ποτέ. 

 Δεν είναι μόνο σύνθημα σε πανό, ούτε πια μόνο στον τοίχο, δεν ακούγεται απλά στα χείλη των διαδηλωτών της πορείας. 

 

 Σήμερα είδα αυτοσχέδιο πλακάτ στο μπροστινό μέρος των αστικών λεωφορείων, είδα τρικάκια στις ράγες του τραμ, συνθήματα στα παράθυρα του μετρό,  γραμμένες λέξεις στα παγκάκια με μαρκαδόρο 

 

 Είναι γραμμένα με χρώματα πολλά, διαφορετικά, αλλά  συνάμα ίδια, γιατί η ίδια σκέψη οδηγεί τα  διαφορετικά χέρια  

 

  • Είναι το Ψωμί του σήμερα το ίδιο το ψωμί του τότε ,  αλλά και η θέρμανση, η ενέργεια, οι λογαριασμοί, τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί

 

  • Είναι η Παιδεία του σήμερα , η αδυναμία να σπουδάσουν τα παιδιά, να βρουν δουλειά, να καταρτίζονται και να επιμορφώνονται, να χορηγείται δωρεάν η μάθηση και  τα κονδύλια για την εκπαίδευση να μην είναι στα χαμηλότερα της Ευρώπης 

 

  • Είναι η Ελευθερία του σήμερα , το δικαίωμα να ζεις με αξιοπρέπεια , να κινείσαι να μιλάς και εκφράζεσαι ελεύθερα, να μην είσαι νόμιμα επισυνδεδεμένος και παράνομα παρακολουθούμενος, να μην γνωρίζει το παρακράτος κάθε λεπτό που βρίσκονται , τι σκέφτονται και πώς εκφράζονται,  εσύ και όλα όσα είσαι,  όλα όσα έχεις και όλα όσα αγαπάς 

 Δυστυχώς, ο Αγώνας του Πολυτεχνείου στο πέρασμα των ετών έγινε κατά καιρούς και πεδίο σκόπιμων διαστρεβλώσεων, αθέμιτης καπηλείας και ακραίας βίας

    Πολλοί ακόμη ήταν αυτοί που επιχείρησαν να το αμφισβητήσουν ιστορικά και να το διαλύσουν ηθικά, κάνοντας ανερυθρίαστα και ανιστόρητα λόγο για «πολιτική μυθολογία» 

    Χωρίς αυτοί  που το υποστηρίζουν,  να μπορούν αλήθεια να νιώσουν  και να καταλάβουν  , πόσο αυτό που έγινε απαιτούσε ιδεολογία, ψυχή, κοινό καημό και πόθο, πάθος και τρέλα μαζί , αλτρουισμό- μαζί λαό και Πατρίδα 

    Όλα αυτά που δύσκολα οι ατσαλάκωτοι θεωρητικοί , καταλαβαίνουν …

    Όπως άλλοι, που ποτέ δεν μπόρεσαν να νιώσουν μια ολόκληρη γενοκτονία, και την ονομάτισαν …«συνωστισμό στο λιμάνι» 

Σίγουρα όμως, η μοίρα, σκόπιμα αυτά τα επιτρέπει να λέγονται και να ακούγονται. 

Σκόπιμα, για να γίνονται οι υπόλοιποι μια γροθιά, να νιώθουν περισσότερο και γι’ αυτούς που δεν μπορούν να νιώσουν, να θυμούνται ξανά, να στέκονται στέρεα ορόσημα , να μιλούν και κυρίως: να ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ.  

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να κλείσω τη σημερινή μου τοποθέτηση με τη φράση  της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που σήμερα θα είχε γενέθλια και είχε πει   μια τέτοια μέρα «Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί αν το «σκοτώσουμε», θα έχουμε σκοτώσει και την κοινωνική μας συνείδηση!” , ενώ η συνέχειά της, ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει το Πολυτεχνείο «εθνικό ορόσημο αγώνων» .

Σήμερα,  αξίζει να στρέψουμε το βλέμμα στα παιδιά μας, που αυτή τη στιγμή γιορτάζουν, με τον πιο αθώο και τρυφερό τρόπο, το Πολυτεχνείο, σε κάθε σχολείο σε κάθε εσχατιά της πατρίδας μας. 

Στα μικρά παιδιά που, με ένα τραγούδι και ένα ποίημα, “αγκαλιάζουν” κάποια άλλα παιδιά, εκείνα που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν, εκείνα που 49 χρόνια πριν αγκάλιασαν με τον δικό τους ηρωικό τρόπο τον Ελληνικό Λαό. 

Οι παιδικές φωνές από τα σχολεία όλης της Χώρας ας φθάσουν και στην αίθουσα στην Ολομέλειας και ας σιγοτραγουδήσουμε και εμείς μαζί με τα νιάτα της Ελλάδας το στίχο από το ακορντεόν: “Κι έχει σα στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει, δεν θα περάσει ο φασισμός”.» 

 

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνονται 49 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 κατά της Δικτατορίας. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και διαχρονικό. Ο αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου για ελευθερία και δημοκρατία αποτελεί σύμβολο αντίστασης και πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά. Βαδίζοντας ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, τιμώντας με την πράξη μας όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία. Εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, θωρακίζουμε τη λειτουργία της, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που μας περιλαμβάνει όλους.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.