HomeΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις: Το 80% στο τέλος της χρονιάς θα απονέμονται ψηφιακά, στις 254.000 οι εκκρεμείς

Στις 254.000 φτάνουν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Συντάξεις: Το 80% στο τέλος της χρονιάς θα απονέμονται ψηφιακά, στις 254.000 οι εκκρεμείς

Όπως είπε αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς συντάξεις είναι γύρω στις 154 χιλιάδες στις κύριες συντάξεις και είναι παραπάνω από 100 χιλιάδες που είναι οι επικουρικές. Ωστόσο για τα εφάπαξ ανέφερε τα νούμερα του ΕΦΚΑ είναι πράγματι πάρα πολύ μικρά και “είχαμε σημαντικό αριθμό εκκαθάρισης των εφάπαξ σχετικά πρόσφατα. Είναι μεγάλα νούμερα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία και κυρίως υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες που είναι και πάρα πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα που περιμένουν τη σύνταξή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πέρα από αυτό που είχε λάβει ήδη με το νόμο Βρούτση που είχε προβλεφτεί για αύξηση της προσωρινής σύνταξης. Η διαδικασία για την έκδοση της προσωρινής σύνταξης για τους περισσότερους συνταξιούχους είναι μια βαριά διαδικασία, διαρκεί αρκετά αυτός είναι και ο λόγος που είναι σχετικά μικρό το ποσοστό των ατόμων τα οποία λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις οπότε αυτό το οποίο θελήσαμε είναι να μην μένει κανείς συνταξιούχος χωρίς καθόλου εισόδημα”.

Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν μερικές κατηγορίες συντάξεων που είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολες αλλά γύρω στο 80% με 85% των συντάξεων” πιστεύουμε ότι στο τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ, θα απονέμονται ψηφιακά”. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει την εθνική σύνταξη αυτό το οποίο είπαμε ήταν ότι με σχετικά απλές διαδικασίες όταν κάποιος κάνει την αίτησή του τσεκάρουμε δηλαδή μόνο τον χρόνο ασφάλισης που έχει ουσιαστικά και καταβάλλεται σχεδόν αυτόματα η εθνική σύνταξη στον αντίστοιχο συνταξιούχο. Και μάλιστα είπαμε ότι θα δώσουμε αναδρομικά το αντίστοιχο ποσό για όσους μήνες εκκρεμεί η αίτηση συνταξιοδότησης.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι έχουν επιδεινωθεί πάρα πολύ τα δημογραφικά μας το οποίο σημαίνει ότι “έχουμε πολύ λίγους εργαζόμενους και αρκετούς συνταξιούχους αποτέλεσμα είναι ότι γενικά τα έσοδα τα οποία συλλέγουμε από τις εισφορές των ασφαλισμένων δεν επαρκούν για να πληρώσουμε τις συντάξεις των συνταξιούχων όπως τις είχε υποσχεθεί η πολιτεία. Αποτέλεσμα είναι ότι ο προϋπολογισμός συνεισφέρει αδρά προς το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Αυτό συνέβη και κατά την περίοδο της πανδημίας, δεν έγινε καμία περικοπή σύνταξης και μάλιστα έγιναν και αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες συντάξεων σαν συνέπεια του νόμου Βρούτση. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία συνέδραμε τον ΕΦΚΑ με συγκεκριμένα ποσά ώστε να καλύψει όλες αυτές τις επιπρόσθετες ανάγκες και προφανώς να καλύψει και το κενό το οποίο άφηναν είτε η μικρή αύξηση της ανεργίας είτε μειωμένες αποδοχές των ατόμων τα οποία συνέχιζαν να εργάζονται”.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι” δεν καθυστερούμε τις συντάξεις επειδή έχουμε κάποιο ταμειακό πρόβλημα. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς έγινε η ενοποίηση του ΕΦΚΑ, γενικά όταν ενοποιούνται οργανισμοί μεγάλοι προβλήματα τέτοια έχουμε αλλά το ζήτημα ήταν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ενοποίηση ουσιαστικά δεν ελήφθησαν μέτρα που να έχουμε και πραγματική ενοποίηση. Είναι διάφορα παλαιά συστήματα τα οποία είχαν διαφορετικούς κανόνες, με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα υπολογιστικά και ούτω καθεξής. Οπότε έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα εκεί το οποίο το ότι είναι αφενός αυτή η πανσπερμία κανόνων η οποία πολλαπλασιάστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου και το δεύτερο που εχουμε είναι ότι μεγάλο τμήμα των αρχείων μας των ασφαλιστικών μας εισφορών δεν ειναι αυτή τη στιγμή ψηφιοποιημένο. Δηλαδή για τα περισσότερα ταμεία έχουμε από τις αρχές του 2000 αλλά αν πάμε σε παλαιότερες περιόδους εκεί τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν ακόμα σε χαρτί”.