HomeΥΓΕΙΑ

Σύνοδος Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων και ΠΙΣ: Άμεση στελέχωση του ΕΣΥ και αναβάθμιση του μισθολογίου των γιατρών του- αξιοπρεπείς συντάξεις

Σύνοδος Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων και ΠΙΣ: Άμεση στελέχωση του ΕΣΥ και αναβάθμιση του μισθολογίου των γιατρών του- αξιοπρεπείς συντάξεις

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Ιουνίου στην Ερμούπολη της Σύρου η Σύνοδος της Ολομέλειας των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ.

 

Τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, η οποία ξεκίνησε το πρωί και διήρκεσε ως αργά το απόγευμα, ήταν δύο: τα ζητήματα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό και το ασφαλιστικό/ συνταξιοδοτικό των ιατρών της χώρας.

 Ο Σύλλογος μας συμμετείχε με τον Πρόεδρό του Κων. Γιαννακόπουλο που εισηγήθηκε προτάσεις για την αναμόρφωση και αναβάθμιση του ΕΣΥ και ιδιαίτερα για την στελέχωσή του και την αύξηση των απαξιωτικών αμοιβών των γιατρών που το υπηρετούν. Επίσης επισήμανε την ένδεια των αποθεματικών του ασφαλιστικού μας ταμείου καθώς και τις διαχρονικές αιτίες που την προκάλεσαν, διατυπώνοντας παράλληλα ρεαλιστικές προτάσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών καλύψεων και συντάξεων.  

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό και της επαπειλούμενης κατάρρευσης του ΕΣΥ εάν δεν υπάρξουν άμεσα και δραστικά μέτρα η Ολομέλεια έκρινε πως απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση καταρχήν των απωλειών της οικονομικής κρίσης σε ανθρώπινο δυναμικό, πέραν των ετήσιων προσλήψεων προς αντικατάσταση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή άλλων λόγων. Απαιτείται επίσης η μονιμοποίηση των επικουρικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. 

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

Πέραν των αναγκαίων προσλήψεων, απαιτείται ταυτόχρονα η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, επιστημονικής αναγνώρισης και εργασιακής ικανοποίησης. Προϋποθέσεις για την εδραίωση αυτού του κλίματος είναι η αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης και ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός συνεκτικού πλαισίου μη-οικονομικών κινήτρων, όπως εκπαιδευτικά κίνητρα.

Στόχευση του ΠΙΣ είναι να πιέσει κάθε επόμενη κυβέρνηση για κάλυψη των τεράστιων κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό δυναμικό και ταυτόχρονη θέσπιση μισθολογικών και επιστημονικών κινήτρων, όπως επίσης κινήτρων για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Σχετικά με το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των γιατρών όλων των κατηγοριών συζητήθηκε ένα πλέγμα 16 προτάσεων που εισηγήθηκε ο Τομέας Ασφάλισης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, ώστε από κοινού με τους άλλους Πανελλήνιους Επιστημονικούς Συλλόγους (Οδοντιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό) να επιδιωχθεί η αποκατάσταση των συντάξεων, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε πενιχρά επίπεδα. 

Στο ζήτημα συνέβαλαν με εισηγήσεις τους στελέχη του Επαγγελματικού Ταμείου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι τοποθετήσεις μεγάλου αριθμού Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι ανέδειξαν την ανάγκη διεκδίκησης από την πολιτεία πόρων που αφαιρέθηκαν από το αποθεματικό το ΤΣΑΥ χωρίς ποτέ να αναπληρωθούν, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στις σημερινές πενιχρές συντάξεις των γιατρών. 

Οι συμμετέχοντες, αξιολογώντας την πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης και γιατρών που παρουσίασε ο ΠΙΣ την προηγούμενη εβδομάδα, τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης ενός πρόσθετου πόρου, ο οποίος θα προκύψει από την επιβάρυνση 10 λεπτών στα προϊόντα καπνού και θα διατεθεί για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.