Σύνοδος MED7: Πλήρης στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο – Προειδοποίηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

HomeΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος MED7: Πλήρης στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο – Προειδοποίηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν οι ηγέτες που μετείχαν στην MED7, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη και αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα προειδοποίησαν πως αν δεν υπάρξει πρόοδος από πλευράς Τουρκίας για εμπλοκή της σε διάλογο, συμφωνούν να εργαστούν για την κατάρτιση μιας λίστας κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες των 7 χωρών εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Σχετικές Εικόνες:

COMMENTS