Συνεχίζονται αδιάκοπα οι ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων πολιτών

HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων πολιτών

σαμερ εκλογες τυρναβοσ

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία που έπληξε την Θεσσαλία με την κωδική ονομασία Daniel.

 • Το πρόγραμμα της κρατικής αρωγής υλοποιείται απρόσκοπτα.  Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr 15.000 οριστικές αιτήσεις κι 4.671 προσωρινές. Παράλληλα, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς αυτοψίες και καταγραφές σε κτίρια και κτιριακές υποδομές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 10.200 αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Με εξίσου γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες σε επιχειρήσεις για αποζημιώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες. Μέχρι την Δευτέρα είχαν υποβληθεί στην Περιφέρεια 3.811 αιτήσεις η οποία έχει υλοποιήσει πάνω από 1.500 αυτοψίες.
 • Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, η  επιχείρηση αποκομιδής και διαχείρισης των νεκρών ζώων. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι καθοριστικής σημασίας και σε αυτή  την διαδικασία έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες του αρμόδιου Υπουργείου με την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία  συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ρυθμού της διαδικασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Λάρισας το απόγευμα της Δευτέρας: Δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου βάσει των στοιχείων του ΕΛΓΑ:  71.212 αιγοπρόβατα εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 38.609. Επίσης, 20.326 χοίροι εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 16.465,  6.136 βοοειδή εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 237.
 • Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται και η καταγραφή ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί  5.162 δηλώσεις ζημιών για το φυτικό κεφάλαιο και 1.597 για το ζωικό κεφάλαιο.
 • Στο πλαίσιο του ενιαίου σχεδιασμού της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, για τη διασφάλιση ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και της προστασίας των καταναλωτών ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης προληπτικών ελέγχων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι έλεγχοι εστιάζονται  1. σε σημεία παροχής διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών και 2. στην διερεύνηση αναφορών και καταγγελιών ως απόρροια της διαμόρφωσης των έκτακτων συνθηκών.
 • Με ευθύνη του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ διενεργείται δειγματοληψία και  μακροσκοπική παρατήρηση για την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες.
 • Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να προωθήσει τις διαδικασίες για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας.
  • Στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας συζητήθηκε χθες το ζήτημα των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας στον πρωτογενή τομέα. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, τονίζοντας ότι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
  • Σήμερα θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janusz Wojciechowski, τον οποίον θα προσκαλέσει στη Θεσσαλία, όπως και τους ομολόγους του Υπουργούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις ζημιές που έχουν γίνει.
  • Επίσης σήμερα θα απευθύνει ομιλία σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία.

Επίσης:

 • Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε χθες ότι προωθείται προς ψήφιση διάταξη για την απαλλαγή των πληγέντων της Θεσσαλίας από τη συμμετοχή στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ. «Μηδενική συμμετοχή για ένα χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί και για τις διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
 • Ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης προχώρησε στην αναθεώρηση των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και την κατά περίπτωση αναστολή των εισπράξεων από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τις πληγείσες περιοχές από 2 έως 6 μήνες.
 • Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας με τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ, ο οποίος σημείωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσα στοχευμένη βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και που έχουν πληγεί. Αυτό συζητήσαμε και ελπίζω πολύ σύντομα αυτή η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ενεργοποιηθεί προς όφελος των πολιτών που υποφέρουν».  

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.