HomeΕκδηλώσεις

“Συνδυάζοντας Τεχνολογία και Παράδοση: Εκδήλωση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τα ΠΟΠ Προϊόντα στη Γεωργική Σχολή Λάρισας”

Εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο πλαίσιο του έργου COOPinCAP – «Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία»

“Συνδυάζοντας Τεχνολογία και Παράδοση: Εκδήλωση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τα ΠΟΠ Προϊόντα στη Γεωργική Σχολή Λάρισας”

Ενημέρωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας. Παρουσίαση βιβλίου με συνταγές από προιόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ σε μαθητές της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα

 

Το έργο COOPinCAP – «Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία», το οποίο υλοποιεί για την περίοδο 2024-2025 με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο πλαίσιο διαδραστικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα.

Στόχος του έργου είναι να αναδείξει τη σημασία της οριζόντιας συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με τα συστήματα ποιότητας, ενώ στην εκδήλωση δημιουργήθηκαν σημαντικά ερεθίσματα στους σπουδαστές της Σχολής, σχετικά με την νέα ΚΑΠ και την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας.

Στη συνέχεια η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με τη σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα παρουσίασαν σε μαθητές και καθηγητές της Σχολής 12 ενδεικτικές συνταγές που αναδεικνύουν τη μοναδική γεύση και την αυθεντικότητα των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, συνδέοντας την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία. Ο στόχος του βιβλίου είναι να αναδείξει τη συμβολή της ΚΑΠ με τα συστήματα ποιότητας και τη χρήση των γεωγραφικών ενδείξεων.

Ενημέρωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας

Αρχικά η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε με ξενάγηση από τον υπεύθυνο της Σχολής Νίκο Τσουλούφα και στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο Πωλήσεων Β. Ελλάδος, της NEUROPUBLIC Κώστα Τσιώνη το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και για τη συμβολή της ΚΑΠ στην προώθηση της συνεργασίας. Ακολούθησε επιτόπια ενημέρωση στον αγρομετεωρολογικό σταθμό που τοποθετήθηκε στο εκπαιδευτικό αγρόκτημα της Σχολής με την παρουσία των σπουδαστών, όπου ο κ. Τσιώνης ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του Σταθμού. Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασε στοιχεία και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιώνη «η δράση αυτή υποστηρίζεται από 3.000 σταθμούς συλλογής δεδομένων και άλλους 50 επαυξημένης ακρίβειας. Τα 15 περιφερειακά κέντρα διανομής και υποστήριξης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον συντονισμό. Μαζί με τα επίγεια μέσα, υπάρχουν και πέντε πάροχοι δορυφορικών δεδομένων ανοιχτών και υψηλής ακρίβειας. Παράλληλα, στο έργο συλλέγονται δεδομένα από 50 πειραματικά αγροτεμάχια (με 21 καλλιέργειες, εκ των οποίων στη Θεσσαλία είναι αχλάδι, βαμβάκι, καρύδι, αμπέλι, αραβόσιτος, μήλο), στα οποία προσαρμόζονται αλγόριθμοι μοντέλων θρέψης, φυτοπροστασίας, άρδευσης και υποστηρίζονται από 50 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ). Σημαντικά δεδομένα θα παρέχουν 13 υποσυστήματα σε ενιαία πλατφόρμα λογισμικών για την ευφυή γεωργία.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάδοχος του έργου είναι η Neuropublic και ο Γ. Σκαρμούτσος, φορέας λειτουργίας το ΥΠΑΑΤ, φορέας υλοποίησης «η Κοινωνία της πληροφορίας». Στόχος του έργου να αφήσει τεράστιο αποτύπωμα στην ελληνική ύπαιθρο με την παροχή πλήθος πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία αναμένεται να αξιοποιήσει η πλειονότητα των γεωργικών συμβούλων μες στο 2026 και πλήθος πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Το έργο καλύπτει 21 εκατομμύρια στρέμματα σε 70 γεωργικές εκτάσεις, ενώ μεταξύ των πολλών δυνατοτήτων του είναι και η παροχή που δίνει σε κάθε αγρότη από το κινητό της έξυπνης κινητής τηλεφωνίας να έχει πρόσβαση σε κάθε πληροφορία. Για την ενημέρωση του έργου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 13 ημερίδες σε όλες της Περιφέρειες της χώρας».

6756767645746758675848675

«ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ»

Το β΄μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε συζήτηση της σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα, η οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Μαγειρεύουμε με συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ», με τους μαθητές της Σχολής, ενώ σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε εξήγησε γιατί οι 12 ενδεικτικές συνταγές που παρουσιάζονται στο βιβλίο, αναδεικνύουν τη μοναδική γεύση και την αυθεντικότητα των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων.

Ξενοφών Ζημοζιώγας

Αρχικά, ο υπεύθυνος Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Ξενοφών Ζημοζιώγας δήλωσε: Βρισκόμαστε σήμερα στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή της Λάρισας για να ενημερώσουμε τους σπουδαστές για το ρόλο και τα διαθέσιμα εργαλεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και πως η συνεργασία συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προχωρήσαμε στη δημιουργία ειδικών εκδόσεων για την προώθηση των στόχων του έργου. Πιο συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός βιβλίου για την ανάδειξη της πραγματικής αξίας των Συνεταιρισμών στην Ελλάδα, παραθέτοντας στοιχεία και παραδείγματα που καταρρίπτουν στερεότυπα και λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούσαν έως τώρα. Επίσης, προχωρήσαμε στη δημιουργία βιβλίου μαγειρικής με αμιγώς Συνεταιριστικά προϊόντα τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ αντίστοιχα. Ο στόχος του βιβλίου είναι να αναδείξει τη συμβολή της ΚΑΠ με τα συστήματα ποιότητας και τη χρήση των γεωγραφικών ενδείξεων. Οι εκδόσεις είναι διαθέσιμες προς διάθεση στους σπουδαστές της σχολής μαζί με το συνοδευτικό υλικό ενημέρωσης και επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου.

Τσουλούφας Νίκος

O καθηγητής της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής,

στο Τμήμα των Γεωργικών Μηχανημάτων και Φυτικής Παραγωγής Νίκος Τσουλούφας δήλωσε: Σήμερα στην Σχολή μας είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, καθώς παρουσιάστηκε το βιβλίο «Μαγειρεύουμε με συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ». Στα πλαίσια της εξωστρέφειας της Αβερώφειου δεχθήκαμε αυτή τη δελεαστική πρόταση για την παρουσίαση του βιβλίου και με χαρά διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά άκουσαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την συγγραφέα και σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα να μιλά για την παραδοσιακή μαγειρική, με τοπικά προιόντα και πως αξίζουν τέτοιες συνεργασίες, να βγει στην επιφάνεια αυτή η μαγειρική που ξεκίνησε από τις γιαγιάδες, τους παππούδες, από τους γονείς τους. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Gaia Επιχειρείν και με χαρά αναμένουμε ανάλογες συνεργασίες στο μέλλον.

Κοντοκώστα Ελισάβετ

Από την πλευρά της η σεφ, εξειδικευμένη στην παιδική διατροφή Κοντοκώστα Ελισάβετ, παρουσίασε το βιβλίο «Μαγειρεύουμε με συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ ΠΓΕ» και αμέσως μετά, στη συνέντευξη τύπου δήλωσε: Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα στην Αβερώφειο Σχολή και ευχαριστώ καθηγητές και μαθητές για την πολύ ζεστή φιλοξενία και υποδοχή τους. Πιστεύω πως τις συμβουλές μου θα τις χρησιμοποιήσουν όπως πρέπει. Σχετικά με το βιβλίο προέκυψε μία πολύ τιμητική πρόταση συνεργασίας με τη Gaia Επιχειρείν και προσπαθήσαμε με όλη μας την αγάπη και το μεράκι να προβάλλουμε, να προωθήσουμε όλα αυτά τα εξαιρετικά προϊόντα που έχει η Ελλάδα, με 12 ενδεικτικές συνταγές που αναδεικνύουν τη μοναδική γεύση και την αυθεντικότητα των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, συνδέοντας την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία. Αυτά τα προϊόντα αρχίζουν και μπαίνουν στο τραπέζι, στο νοικοκυριό και κερδίζουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή. Αν η ελληνίδα νοικοκυρά βάλει αγάπη και έχει μια σωστή πρώτη ύλη, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικό. Το βιβλίο αυτό διανέμεται δωρεάν και όσοι θέλουν μπορούν να το κατεβάσουν από το site της Gaia Επιχειρείν.

778887909797090879568

Το έργο «COOPinCAP»

Το έργο «COOPinCAP – Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των φορέων του αγροδιατροφικού τομέα και του γενικού κοινού σχετικά με τους στόχους και τα μέτρα συνεργασίας της ΚΑΠ, ως ένα αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη ισχυρής οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας στον αγροτικό τομέα της ΕΕ.

Η θεματική στόχευση του έργου COOPinCAP επιδιώκει να:

Αυξήσει την ευαισθητοποίηση της αγροτικής κοινότητας όσον αφορά τη δύναμη των διάφορων μορφών συνεργασίας που υποστηρίζονται από την ΚΑΠ, ενθαρρύνοντας τη βέλτιστη αξιοποίηση των σχετικών διαθέσιμων εργαλείων πολιτικής στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Συμβάλει στη βελτίωση της γνώσης και της κατανόησης μεταξύ των αγροτών, νέων αγροτών και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στις αγροτικές περιοχές, καθώς και μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις σύνθετες και όχι πάντα προφανείς συνδέσεις των εργαλείων πολιτικής που αφορούν τη συνεργασία με τους ειδικούς στόχους της ΚΑΠ, συμβάλλοντας έτσι σε έναν πιο αποτελεσματικό προγραμματισμό και υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Βελτιώσει τη γνώση του γενικού κοινού, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους σε αστικές περιοχές, σε σχέση με τον ρόλο της συνεργασίας και της αντίστοιχης υποστήριξης που παρέχεται από την ΚΑΠ προς τη βιώσιμη μετάβαση των συστημάτων παραγωγής τροφίμων, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των τροφίμων και τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της γεωργίας αντιμετωπίζοντας παράλληλα περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.