HomeΑπόψεις

Συναυλία στον Αμπελώνα με Γιολάντα Δαναού – Χώρος Πολιτισμού ή Βήμα Ρητορικής Μίσους;

Τι είχε γράψει η Γιολάντα Δαναού στα social media;

Συναυλία στον Αμπελώνα με Γιολάντα Δαναού – Χώρος Πολιτισμού ή Βήμα Ρητορικής Μίσους;

Στις 24 Ιουνίου 2025, στον Αμπελώνα Τυρνάβου, διοργανώνεται μια σημαντική συναυλία με τον καταξιωμένο Βασίλη Λέκκα και την ερμηνεύτρια Γιολάντα Δαναού. Μια βραδιά που θα μπορούσε να σταθεί ως γιορτή του πολιτισμού, της μουσικής και της ενότητας.

Ωστόσο, η συμμετοχή της κ. Δαναού έχει προκαλέσει ήδη έντονους προβληματισμούς, εξαιτίας προηγούμενων τοποθετήσεών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ίδια, σε δημόσιες αναρτήσεις της, είχε υιοθετήσει φρασεολογία που ξεπερνά τα όρια της πολιτικής σάτιρας ή της οργισμένης άποψης. Ενδεικτικά:

« Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε αυτούς τους δεξιούς αναφερόμαστε και στα σκατόπαιδά τους. Υπάρχει λόγος να διαιωνίζεται αυτό το άχρηστο κι επικίνδυνο είδος;»

 «Είναι πολύ όμορφο αυτό που διάβασα. Διαφωνώ με την εξορία στο Λουσφάκι. Είναι πολύ κοντά στον τόπο τους. Εγώ θα πρότεινα, ακριτικά νησιά. Και ίσως να ονειρευόμουνα και κρεμάλες

«Μπορείς να δοκιμάσεις σκοινί, για να ξέρουμε ποιο είδος να χρησιμοποιήσουμε; Ήρεμα ρωτάω…»

Πρόκειται για φράσεις που σοκάρουν και προκαλούν ερωτήματα για το κατά πόσο ένα δημόσιο πρόσωπο με τέτοιο ύφος μπορεί να εκπροσωπήσει με σεβασμό τον χώρο του πολιτισμού.

Πρίν 3 εβδομάδες περίπου, μέσα από γνωστή σελίδα για το ύφος και την κατεύθυνση, είχαν δημοσιευτεί αυτές οι προσβλητικές αναρτήσεις, τις οποίες είχαμε αναδείξει και καταγγείλει δημόσια με άρθρο μας «Η Ντροπή του Τυρνάβου Έχει Όνομα»: Τυρναβίτικα Μασλάτια.

IMG 1455

Εκεί, είχε ήδη φανεί η σχέση κάποιων προσώπων με έναν λόγο εμπρηστικό, τοξικό και προσβλητικό για ολόκληρη την κοινωνία μας.

Αυτά δεν είναι χιούμορ. Ούτε σάτιρα. Είναι λόγια σκληρά, γεμάτα μίσος, που δεν έχουν θέση σε δημόσιο λόγο — πόσο μάλλον σε μια εκδήλωση που πληρώνεται και από τον φορολογούμενο πολίτη.

danaou

Δεν ξέρουμε αν ο Δήμος ή οι διοργανωτές γνώριζαν αυτά που είχε πει. Ίσως και να μην έφτασαν στα αυτιά τους. Δεν κατηγορούμε κανέναν. Όμως, τώρα που τα λόγια της είναι δημόσια και γνωστά, είναι λογικό ο κόσμος να αντιδρά.

Γιατί είναι άλλο να ανεβαίνει κάποιος στη σκηνή για να τραγουδήσει, κι άλλο να έχει μιλήσει για… σκοινιά και εξορίες. Ειδικά σε έναν τόπο σαν τον Τύρναβο, που θέλει ενότητα και σεβασμό, όχι φανατισμό και διχασμό.

Γιατί μας αφορά όλους

Όταν κάποιος εκπροσωπεί τον πολιτισμό, οφείλει να σέβεται τον κόσμο που τον ακούει. Ούτε μπορεί να γίνεται αποδεκτός χωρίς σκέψη, μόνο και μόνο επειδή “τραγουδάει καλά”. Καλό είναι, λοιπόν, κάποιος από τους διοργανωτές ή τον Δήμο να δώσει μια εξήγηση. Όχι με ένταση, αλλά με διάθεση διαφάνειας. Να πει αν γνώριζε, αν συμφωνεί, κι αν τελικά αυτό είναι το ύφος που θέλουμε να περάσουμε μέσα από τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις.

Γιατί ο πολιτισμός είναι και στάση ζωής, όχι μόνο τραγούδι.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.