HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Συνάντηση ΠΑΚ Θεσσαλίας με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και διάλογος για αγροτικά θέματα

Συνάντηση ΠΑΚ Θεσσαλίας με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και διάλογος για αγροτικά θέματα

Συνάντηση με κλιμάκιο της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, είχε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, κατατέθηκαν σκέψεις, απόψεις και προτάσεις της ΠΑΚ, τόσο για τα σημαντικά, όσο και για τα επείγοντα θέματα του αγροτικού τομέα, που θα μπορούσαν να συνδράμουν προς την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και κυρίως για τα αγροτικά επαγγέλματα και τις τοπικές αγροτικές κοινωνίες.

Με πρόταση του κ. Κουρέτα, στις 19 Ιουνίου θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση για αναλυτική ενημέρωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας για το αναπτυξιακό πρόγραμμα και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιφέρειας, από τη νέα Περιφερειακή Αρχή.

Το κλιμάκιο της ΠΑΚ Θεσσαλίας που αποτελούνταν από τον πρόεδρο της Κίνησης Χρήστο Αθανασιάδη, τους Αντιπροέδρους, Χρήστο Παπαδημητρίου (ΠΕ Λάρισας), Κώστα Αρχοντή (ΠΕ Καρδίτσας), Γιάννη Σδράλη (ΠΕ Τρικάλων), Δημήτρη Μπανταβάνο (ΠΕ Μαγνησίας), το Γραμματέα Νίκο Παπαδόπουλο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη της ΠΑΚ, Γιώργο Μακρή, Τάσο Υψηλάντη, Θανάση Ντούγκο, Ελένη Σταγιάννη, Θωμά Γεροτόλιο, Χρήστο Ζητούνη, Κώστα Αλεξούδη και Γιώργο Νικολόπουλο, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Μαρία Γαλλιού και του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιο, ο οποίος είναι και μέλος τη ΠΑΚ Θεσσαλίας, έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

Θέσπιση σταθερών χρήσεων γης για την παραγωγή διατροφικών και όχι μόνο προϊόντων, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα.

 • Επανασύσταση τραπεζικού ιδρύματος για τους αγρότες, με την επωνυμία Τράπεζα Ελλήνων Αγροτών (ΤΑΕ), προσαρμοσμένης στις νέες συνθήκες, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τόσο της ρευστότητας των παραγωγών, όσο και των απαραίτητων επενδύσεων που πρέπει να πραγματοποιούνται στον κλάδο

 

 • Επιβολή πλαφόν στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, θέσπιση ειδικού προϊόντος διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας, στα 0,07 λεπτά kwh από τις εταιρείες παρόχους.

 

 • Θεσμοθέτηση Κάρτας πετρελαίου του αγρότη

 

 • Γενναία κίνητρα για την αντικατάσταση του παλαιωμένου γεωργικού εξοπλισμού, την προμήθεια εξοπλισμού ευφυούς γεωργίας, σύγχρονων αρμεκτηρίων, όπως και μελισσοσμήνη και κυψέλες στους νέους αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους)

 

 • Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα και θέσπιση διμερούς ισόποσης χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς και το Ελληνικό Δημόσιο (170 εκ ευρώ Χ2 ), με πρόβλεψη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση του δημοσίου, σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.

 

 • Να μπει ένα τέλος στην «απαλλοτρίωση» τεράστιων εκτάσεων, Γης Υψηλής Παραγωγικότητας από Φωτοβολταϊκά μεγάλων εταιρειών.

 

 • Άμεση απόδοση των βοσκήσιμων γαιών

 

 • Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας και άμεση αναβάθμιση της Ανώτερης Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, μετατρέποντάς την σε ένα κέντρο αγροτικής καινοτομίας
 • Δημιουργία αμιγών ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ, από τους ίδιους τους αγρότες και όχι Αγροτικά Τμήματα στα υπάρχοντα επαγγελματο-βιοτεχνικά επιμελητήρια.

 

 • Δημιουργία αγροτικών προγραμμάτων με πρακτικές που συμβάλλουν στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα σε καλλιέργειες, πέραν του βαμβακιού, όπως σε δενδρώδεις καλλιέργειες και κτηνοτροφία

 

 • Κατασκευή όλων των έργων αξιοποίησης και διαχείρισης υδατικών πόρων, με παράλληλη αντιπλημμυρική θωράκιση

 

 • One Stop Shop και για την αγροτική επιχειρηματικότητα

 

 • Ενίσχυση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων

 

 • Ανάπτυξη τοπικών μικρών εφοδιαστικών αλυσίδων, με τοπικές Αγορές Αγροτών

 

 • Επισκέψεις Μελέτης Θεσσαλών αγροτών, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες– και όχι μόνο – με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.