HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Συνεδρίασε το Σ.Τ.Ο. του Δήμου Τυρνάβου: Όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την πρόληψη πυρκαγιάς

Με δείκτη επικινδυνότητας 4 πυροσβεστικό περιπολικό όχημα θα υπάρχει στον αυχένα του πάνω από τον Προφήτη Ηλία στον Τύρναβο.

Συνεδρίασε το Σ.Τ.Ο. του Δήμου Τυρνάβου: Όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την πρόληψη πυρκαγιάς

Στον Τύρναβο και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου συνήλθε σε συνεδρίαση την Τρίτη 12-04-2022 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Τυρνάβου μετά από πρόσκληση του Προέδρου κ. Κόκουρα Ιωάννη  Δημάρχου Τυρνάβου με θέμα: «Λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022».

 

 

Παρόντες στη συνεδρίαση ήτοι:

 1. Κόκουρας Ιωάννης Πρόεδρος, Δήμαρχος Τυρνάβου
 2. Χρυσοβέργης Κωνσταντίνος Μέλος, Αντιδήμαρχος Τυρνάβου
 3. Κατσαρός Χριστόφορος, Αντιδήμαρχος Τυρνάβου
 4. Καραλής Βασίλειος, Δ/νση Π.Π. Περιφέρειας Θεσαλλίας
 5. Μητσογιάννης Νικόλαος, Πύραρχος Δ/της Π.Υ. Ν. Λάρισας
 6. Βαρδάστικος Γεώργιος, Αντιπύραρχος Δ/της Α’ Π.Σ. Λάρισας
 7. Μπίρδας Σεραφείμ, Αστυνόμος Α’ διοιηκητής Α.Τ. Τυρνάβου
 8. Τσάνα Ανδρομάχη & Κουκλουμένου Μαρία, Εθελοντές ΕΠΟΜΕΑ Λάρισας
 9. Μπάκαβου Νατάσα, Δασαρχείο Λάρισας
 10. Γερακίνης Δημήτριος, Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών 
 11. Παπαιωάννου Κων/νος, ΔΕΥΑ Τυρνάβου 
 12. Πουρνάρας Ιωάννης, υπεύθυνος γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τυρνάβου για την τήρηση των πρακτικών

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Τυρνάβου έθεσε υπόψη των μελών του Σ.Τ.Ο.  τα έγγραφα της Γενικής Γραμματίας Πολιτικής Προστασίας.

 

Μετά από διαλογική συζήτηση το Σ.Τ.Ο. αποφάσισε ομόφωνα:

Να επικαιροποιηθούν και επανελεγχθούν τα σημεία υδροληψίας των πυροσβεστικών οχημάτων ήτοι: 

Α. Πυροσβεστικοί κρουνοί στα όρια ευθύνης του Δήμου από την ΔΕΥΑΤ.

Β. Σημεία Υδροληψίας: Πομόνες – δίκτυο άρδευσης αρμοδιότητας ΤΟΕΒ (Τυρνάβου, Δαμασίου, Μάτι Τυρνάβου) με πιο σημαντικές Πομόνα στο δρόμο Περαχώρας & 2η στη ράμπα Ξηριά θέση Μπουγάζι που λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.

 

Να αντιμετωπισθεί από τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΗ κτλ.) η ρευματοκλοπή στον οικισμό των ΡΟΜΑ Τυρνάβου διότι σε επικείμενες πυρκαγιές, που ξεσπούν συχνά τους θερινούς μήνες στο χώρο αυτό, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους πυροσβέστες.

Στα μέτρα του δυνατού, να ενισχυθεί η παρουσία πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή του οικισμού των ΡΟΜΑ.

Επισκευή – συντήρηση, εάν υπάρχει δυνατότητα, του αγροτικού δρόμου Περαχώρας – Κεραιών κινητής τηλεφωνίας με διάθεση μηχανήματος από την ΠΕ Λάρισας διότι αποτελεί κύρια οδό πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων για ανάσχεση πυρκαγιών στην περιοχή αυτή.

Επισκευή – συντήρηση, εάν υπάρχει δυνατότητα, του αγροτικού δρόμου Δημοτική γεώτρηση – Αυχένας περιοχής ‘ΒΑΡΙΕΣ’ στην Επαρχιακή οδό  Κουτσοχείρου κτημ. περιφέρειας Δαμασίου με διάθεση μηχανήματος από την ΠΕ Λάρισας ή το 730 ΤΜΧ Αμπελώνα διότι αποτελεί κύρια οδό πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων για ανάσχεση πυρκαγιών στην περιοχή αυτή.

Επισκευή – συντήρηση, εάν υπάρχει δυνατότητα, του αγροτικού δρόμου προς  Άνω Αργυροπούλι.

Καθαρισμός ξεροχόρτων σε οικόπεδα ιδιωτών με έμφαση στο συνοικισμό ΡΟΜΑ Τυρνάβου στη θέση Κριτήρι. Τονίζεται από την Πυροσβεστική ότι οι άδειες καύσης σιτοκαλαμιών κοινοποιούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ότι αυτό συνεπάγεται για τυχόν απώλειες επιδοτήσεων των αγροτών – ενημέρωση αγροτών μέσω Προέδρων Τοπικών Συμβουλίων.

Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στις χωματερές εάν υπάρξει δυνατότητα και εποπτεία τους όπως αυτή στο δρόμο Αγ. Σοφίας – Πλατανουλίων και στην 2η ράμπα Τιταρήσιου (Ρίζου) .

Διάθεση μελών εθελοντικών οργανώσεων της Περιφέρειας, Δασαρχείου ή από το Δήμο όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 στην περιοχή Αργυροπουλίου (δρόμος προς Καρυά Ολύμπου) για πυρασφάλεια. Η εθελοντική ομάδα ΕΠΟΜΕΑ θα διαθέσει εθελοντές για παρατηρητήριο στην περιοχή Δαμασίου με δικό της όχημα.

Με δείκτη επικινδυνότητας 4 πυροσβεστικό περιπολικό όχημα θα υπάρχει στον αυχένα του πάνω από τον Προφήτη Ηλία στον Τύρναβο.

Ορίζεται ως κτίριο εγκατάστασης του Δημάρχου για συντονισμό το Δημαρχείο του Τυρνάβου.

Ως χώρος συγκέντρωσης πληθυσμού ορίζονται τα γήπεδα, οι ανοιχτές πλατείες και οι υπαίθριοι χώροι των στρατοπέδων καθώς και κάθε ελεύθερος χώρος Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας.

Για την καλύτερη απόδοση των μέτρων συμφωνήθηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.