HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον αν. υπουργό Στέλιο Πέτσα ο Θανάσης Παιδής και σεισμόπληκτοι Δαμασιώτες

Στον αν. υπουργό Στέλιο Πέτσα ο Θανάσης Παιδής και σεισμόπληκτοι Δαμασιώτες

Σημαντική συνάντηση, η οποία είχε στόχο να τεθούν σε κυβερνητικό επίπεδο τα θέματα που απασχολούν τους πληγέντες συμπολίτες από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.


Σ
το Υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκαν ο Θανάσης Παιδής, ο αντιπρόεδρος της Τοπικής ΚοινότηταςΔαμασίου Γιώργος Κυρατζής καθώς και σεισμόπληκτοιπου διαμένουν στα κοντέινερ. 

Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο Θανάσης Παιδής και οι κάτοικοι του Δαμασίου έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους πληγέντες.

Τα πλέον βασικά, μεταξύ όσων αναπτύχθηκαν διεξοδικά, ήταν τα εξής:

 

Επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών: Ζητούνται από τους πολίτες υπεύθυνες δηλώσεις και δικαιολογητικά τα οποία καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη συμπλήρωσης του φακέλου που συντάσσεται για τις περιπτώσεις κτιρίων που είναι επισκευάσιμα (κίτρινα), όπως και για αυτά που χαρακτηρίστηκαν ανακατασκευάσιμα(κόκκινα).
Αναπροσαρμογή των τιμών στα υλικά: Καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντικότατη αύξηση των τιμών σε οικοδομικά και κατασκευαστικά υλικά απαιτείται να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στους τιμοκαταλόγους που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τόσο για την επισκευή, όσο και για την ανακατασκευή κτιρίων.
Δημιουργία ειδικού Τομέα – Δ.Α.Ε.Φ.Κ. στην περιοχή της Π.Ε. Λάρισας: Στόχος είναι να έχει χαρακτήρα ελεγκτικό, προωθητικό, διεκπεραιωτικό. Παράλληλα, εφόσον ενισχυθεί με προσωπικό θα υπάρξει ταχύτερη εξέλιξη σε μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούν τις διαδικασίες.
Απαλλαγή από την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής: Μέτρο – ανάσα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες των σεισμόπληκτων περιοχών θα αποτελούσε η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Με αυτόν τον τρόπο θα εδίδετο μια σημαντική διευκόλυνση, ενώ το μέτρο μπορεί να βασιστεί στο μοντέλο που θεσπίστηκε για πυρόπληκτες επιχειρήσεις.
Επέκταση του προγράμματος στήριξηςεπιχειρήσεων: Ουσιαστική ενίσχυση για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας, οι οποίες επίσης επλήγησαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα από το σεισμικό φαινόμενο, θα αποτελούσε η επέκταση και προς αυτές του προγράμματος στήριξης. 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών άκουσε με προσοχή τις θέσεις των συμμετεχόντων, ενώ αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος στη βάση των θεμάτων που ετέθησαν στη συνάντηση. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως υπάρχουν κονδύλια προς απορρόφηση και πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προωθηθούν οι σχετικές ενέργειες το συντομότερο δυνατόν.

Σε ότι αφορά τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικέςδιαδικασίες ο αν. υπουργός ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες και κατατέθηκαν από τους παρευρισκόμενους με τη μορφή Υπομνήματος.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Θανάσης Παιδήςδήλωσε τα εξής: «Χρήσιμη και αποτελεσματική ήταν η συνάντηση που είχαμε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας.

Οι κάτοικοι του Δαμασίου που ακόμη διαμένουν σε κοντέινερ τον ενημέρωσαν από πρώτο χέρι για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε μια σειρά από διαδικασίες. Παράλληλα, ετέθησαν υπόψη του και εκείνα τα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πληγέντες επαγγελματίες και επιχειρηματίες στις περιοχές οι οποίες χτυπήθηκαν από τους σεισμούς.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της καταστροφής επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών που είχαν οι πολίτες, ενώ όλο αυτό το διάστημα αναπτύσσει πολιτικές με στόχο την επούλωση των πληγών.

Ειδικά ο κ. Πέτσας γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα, καθώς έχει επισκεφθεί την περιοχή.

Εμείς ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας μέχρι να επιστρέψουν στις μόνιμες κατοικίες τους, ενώ θα παραμείνουμε πάντα κοντά τους με στόχο την στήριξή τους σε όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν» υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.