HomeΑΓΡΟΤΙΚΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Στις 21 με 24 Φεβρουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στη Λάρισα

Στις 21 με 24 Φεβρουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στη Λάρισα

Από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στη Λάρισα.

 

Βασικό θέμα του συνεδρίου θα είναι η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και η εφαρμογή της σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και με χρονικό ορίζοντα το 2030 αλλά και η νέα ΚΑΠ που θα την χρηματοδοτήσει.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδας, την Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, την Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων.

Ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης, Προϊστάμενος Προστασίας Φυτών, Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κεντρικό θέμα του συνεδρίου θα είναι η φυτοπροστασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας. Θα αναφερθούμε σε ότι νεότερο έρχεται μέχρι το 2030.  

Θα υπάρξουν εισηγήσεις από τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους επιστήμονες, εντομολόγους, ζιζανιολόγους κ.α. έτσι ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον Έλληνα παραγωγό. Θα γίνουν παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει με απορίες και ερωτήσεις.

Θα έχουμε δύο βασικές θεματολογίες, η μια θα αφορά την αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών που πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια και η άλλη τη μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών. Θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις φυτοπροστασίας κάτι που μελετάμε πολύ σοβαρά. Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν οι παραγωγοί της χώρας μας για να κάνουν ορθή χρήση φυτοπροστατευτικών, όπως επίσης να εξοικειωθούν και να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που έρχονται.

Με τις νέες τεχνικές που θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι παραγωγοί θα μπορέσουν σε μεγάλο βαθμό να ξεπεράσουν τα προβλήματα φυτοπροστασίας. Επίσης και οι Γεωργικοί Σύμβουλοι θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των αγροτών».

Παϊσιάδης Σταύρος