Στις 14 Αυγούστου ανοίγει το παζάρι των Φαρσάλων

HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στις 14 Αυγούστου ανοίγει το παζάρι των Φαρσάλων

Ανοίγει και φέτος τις πύλες του την παραμονή του δεκαπενταύγουστου η «Εμποροπανήγυρις Φαρσάλων 2023» η οποία θα διαρκέσει οκτώ ημέρες ήτοι μέχρι τις 21 Αυγούστου και θα λάβει χώρα στον σκεπαστό χώρο της Λαϊκής Αγοράς των Φαρσάλων.

 

Η Εμποροπανήγυρη Φαρσάλων ή όπως παλαιότερα αποκαλούταν «Παναγιά Παζάρ» έχει τις ρίζες του στην περιοχή εδώ και τέσσερις και πλέον αιώνες και περιλάμβανε και ζωοπανήγυρη μέχρι και τη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με διηγήσεις. Μέχρι τις αρχές του 2010 τελείτο γύρω από τις πηγές του Απιδανού (τουρκιστί Ταμπάκ Χανέ, δηλαδή βυρσοδεψείο) και η ύπαρξή της μαρτυρείται γραπτώς από το 1728 τουλάχιστον (Μελέτιος).

Το παζάρι αναπτύσσεται σε ένα χώρο περίπου 15 στρεμμάτων στον οποίο υπάρχουν δεκάδες πάγκοι (165) με εμπορεύματα διαφόρων κατηγοριών, πλανόδιοι μικροπωλητές, υπαίθρια ψητοπωλεία, εγκαταστάσεις έψησης και φυσικά περίπτερα με φρεσκοψημένο και φημισμένο γλύκισμα χαλβά Φαρσάλων.

Επίσης στο χώρο υπάρχουν ψυχαγωγικές διατάξεις (Λουνα Παρκ σε ένα χώρο περί των 4.600 τ.μ. ).

Για μια ολόκληρη εβδομάδα ο χώρος διεξαγωγής του παζαριού καθίσταται τόπος συνάντησης και εμπορικών συναλλαγών για χιλιάδες Φαρσαλινούς και επισκέπτες της περιοχής της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου (Δ/νση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης) εγκρίθηκαν από την Πενταμελή Επιτροπή Εμποροπανήγυρης 55 αιτήσεις εμπόρων που αντιστοιχούν σε 130 θέσεις περίπου και αναμένεται με την έλευση των ενδιαφερομένων εμπόρων στο Παζάρι να διατεθούν και οι υπόλοιπες.

Πλην των τοπικών εμπόρων, συμμετέχουν έμποροι από τη Λάρισα, από τη Μαγνησία, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Κομοτηνή, την Αθήνα, τη Χαλκίδα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τον Πύργο Ηλείας και από άλλες πόλεις της χώρας.

Εκτός από τα περίπτερα του εμπορικού τομέα στο παζάρι θα υπάρχουν 2 ταβέρνες τρεις μεγάλοι πάγκοι με Χαλβά Φαρσάλων, 2 πάγκοι-καντίνες για λουκουμάδες, κρέπες, παγωτό και στις εισόδους του χώρου έχουν δοθεί άδειες για τους ψήστες καλαμποκιού/ ποπ κορν, μαλλί της γριάς κ.α..

Ο Δήμος σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ έχει λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας και πυρασφάλειας του χώρου και των εγκαταστάσεων και έχει αναθέσει σε πιστοποιημένη εταιρεία τον έλεγχο των ψυχαγωγικών διατάξεων και παιχνιδιών για την προστασία των επιβατών / χρηστών.

Στον χώρο υπάρχουν δυο σημεία με κοινόχρηστες τουαλέτες (στο κτήριο των δημοτικών τουαλετών) καθώς και δυο συμβατικές χημικές τουαλέτες πλησίον των ταβερνών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών / πελατών αλλά και των εργαζομένων / εμπόρων και έχει ανατεθεί σε ιδιώτη η καθαριότητα των χώρων κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ, καθώς και τις εξαιρέσιμες ημέρες και ημέρες Αργίας.

Ο Δήμος Φαρσάλων απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να επισκεφτούν το Φαρσαλινό Παζάρι στηρίζοντας ενεργά έναν ιστορικό και σημαίνοντα για την περιοχή θεσμό.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.


Σχετικές Εικόνες: