HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου Κέλλας: «Η Ελλάδα παράγων σταθερότητας»

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου Κέλλας: «Η Ελλάδα παράγων σταθερότητας»

Κέλλας: «Η Ελλάδα παράγων σταθερότητας»

«Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, οι διαρκείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι χιλιάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, η υποκίνηση προσπάθειας μαζικής παράνομης εισόδου ατόμων στην ΕΕ μέσω του Έβρου, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, συνιστούν ενέργειες απολύτως καταδικαστέες.»

Τα παραπάνω επισήμανε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM) και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στους βουλευτές των 29 κρατών-μελών του Οργανισμού, κατά την ομιλία του για την πολιτική συνεργασία και την ασφάλεια, στη 15η Ολομέλεια, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας:

«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα με τη UNCLOS και τον Χάρτη του ΟΗΕ.  

Είμαστε υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων της ΕΕ. Εάν το κλίμα βελτιωθεί, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν προτάξει τη διττή προσέγγιση της θετικής ατζέντας, που θα εφαρμοστεί σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα εφόσον χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενη πρόκληση της Άγκυρας.

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος οικονομικής συνεργασίας, που αποτελεί ένα πρώτο βήμα, ώστε να διαμορφωθεί και διμερώς μια θετική ατζέντα που θα ενισχύσει τον διάλογο.»

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση του Μεσανατολικού και τον τερματισμό των κρίσεων στη Λιβύη και τη Συρία, που συνιστούν προτεραιότητες για τη σταθερότητα της περιοχής.

Ειδικότερα, σε σχέση με το Μεσανατολικό, ο κ. Κέλλας υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα διατηρώντας φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης δύο κρατών, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Υποστηρίζουμε την αναβίωση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας και προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν οι “Συμφωνίες του Αβραάμ”, που αφορούν στην εξομάλυνση των αραβοϊσραηλινών σχέσεων».

Αναφορικά με τη Λιβύη, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, σημείωσε πως η χώρα μας στηρίζει τις προσπάθειες για πολιτική λύση, που θα προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους και θα εδράζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αντίστοιχα, για το μέλλον της Συρίας, εστίασε στην ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα και την επίτευξη βιώσιμης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας επισήμανε:

«Η Μεσόγειος συνιστά ένα δομικό τμήμα του διεθνούς συστήματος και επηρεάζει τη διεθνή πολιτική. Η Ελλάδα τείνει πάντα χείρα συνεργασίας και φιλίας προς όλους. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην επίλυση προβλημάτων πάντοτε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προάγοντας τη διεθνή συνεργασία για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιφέρειάς μας, της Ευρώπης και του κόσμου».