HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΛΑΡΙΣΑ

Στη Λάρισα ο Τομεάρχης Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης

Στη Λάρισα ο Τομεάρχης Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης

Σήμερα με εντολή του προέδρου του ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ήρθε στη Λάρισα ο Γιάννης Ραγκούσης Τομεάρχης Διαφάνειας βουλευτής και πρώην υπουργός του κόμματος. Συνοδεία με τον Συντονιστή της ΝΕ Βασίλης Ζωγράφο προέβησαν σε διαδοχικές συναντήσεις με υπηρεσίες που σχετίζονται με το μοιραίο δυστύχημα των Τεμπών.

Συγκεκριμένα συναντήθηκαν  στο κτίριο της Πυροσβεστικής, με τους Αντιπύραρχο Νικόλαο Μητσογιάννη Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και τον Πύραρχο Λάμπρο Κίτσιο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν.Λάρισας. Ο κ.Ραγκούσης ενημερώθηκε για τις ενέργειές τους ,τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν .

Στη συνέχεια συναντήθηκαν στο μέγαρο της αστυνομίας με τον Χαρακόπουλο Αγάπιο Αστυνομικό  Δντή Λάρισας και τον Καλούσιο Χρήστο Δντή Ασφαλείας Λάρισας, είχαν την αντίστοιχη ενημέρωση, με αναφορά τα δεκάδες αθώα θύματα, την ετοιμότητα της αστυνομίας.

Ο κ.Ραγκούσης ευχαρίστησε εκ μέρους του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, όλους Πυροσβεστική και Αστυνομία για την άμεση δράση τους και την ετοιμότητα των υπηρεσιών τους.

334957564 109510062085483 2307249804421674001 n

Έπειτα επισκέφτηκε τον ΟΣΕ , συναντήθηκε με αρμόδιους υπαλλήλους , Σταθμάρχες υπηρεσίας, οι οποίοι εξήγησαν στον κ.Ραγκούση πως συνεβη το δυστύχημα. Επίσης επισκέφτηκε το μέρος όπου μέχρι το καλοκαίρι του 2019 λειτουργούσε, με διάφορα τεχνικά  προβλήματα, η τηλεδιοίκηση ,και μετά από πυρκαγιά ,εκείνο το χρονικό διάστημα καταστράφηκε, δεν επιδιορθώθηκε και δεν ξαναλειτούργησε .Και αυτό είναι η αιτία σήμερα να θρηνούμε τόσα αθώα θύματα. Εχουμε σοβαρές πολιτικές ευθύνες,  και παραλείψεις της κυβέρνησης . Μπορούσε με την τηλεδιοίκηση να διορθωθεί το ανθρώπινο λάθος, παρά τα τεχνικά προβλήματα. Όλα έχουν σχέση με την αποψίλωση του στελεχικού δυναμικού και την σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Τέλος ο κ.Ραγκούσης έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

«Συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια να επιτελέσουμε το καθήκον μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε όλη η αλήθεια να έρθει στο φως. Και αυτό ως τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλα τα θύματα αυτής της αδιανόητης τραγωδίας που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με εν ενεργεία σταθμάρχες, συνομιλίες από τις οποίες κατά τη γνώμη μου προέκυψε ένα πολύ σοβαρό νέο δεδομένο, για το οποίο εμείς θα ενημερώσουμε αρμοδίως και θα προβούμε στις αναλυτικές και επίσημες δηλώσεις και το οποίο σίγουρα θα ρίξει περισσότερο φως στο ποιες είναι τελικά και πού ανήκουν οι ευθύνες για αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία.Τα νέα δεδομένα, έχουν να κάνουν με την τηλεδιοίκηση, που όπως μας είπαν οι εν ενεργεία σταθμάρχες, υπήρχε και λειτουργούσε στο σταθμό της Λάρισας μέχρι το καλοκαίρι του 2019, όπου και ξέσπασε μια πυρκαγιά στο σταθμό Ζαχάρεως και που αυτή η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα  από τότε να τερματιστεί  η λειτουργία της τηλεδιοίκησης.Εκείνη την εποχή η τηλεδιοίκηση είχε πρόβλημα από διάφορα περιστατικά κλοπών κατά μήκος της διαδρομής. Αλλά υπήρχε τηλεδιοίκηση και έδινε την δυνατότητα στο σταθμό της Λάρισας να “βλέπει” σε μια πολύ μεγάλη απόσταση λίγο πριν το Πλατύ της Ημαθίας για περίπου 110 χιλιόμετρα.Που σημαίνει ότι όσο ήταν σε λειτουργία το σύστημα της τηλεδιοίκησης, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ο σταθμός της Λάρισας δεν ήταν “τυφλός”, αλλά μπορούσε να παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη της πορείας των τραίνων.Την ίδια στιγμή, είναι πολύ σημαντικό είναι ότι, όπως ενημερωθήκαμε, η λειτουργία της τηλεδιοίκησης από το 2004 μέχρι το 2019 είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει ο χώρος εδώ που βρίσκεται ο εκάστοτε σταθμάρχης την ώρα που πηγαινοέρχονται τα τραίνα, και  να υπάρχει και να λειτουργεί το κέντρο της τηλεδιοίκησης με σταθμάρχη τηλεδιοίκησης.  Άρα, στην διάρκεια όπως μας εξηγήθηκε του συνόλου του 24ωρου κάθε μέρα, είχαμε δύο σταθμάρχες. Έναν συμβατικό σταθμάρχη και έναν δεύτερο, παράλληλα με τον πρώτο σταθμάρχη, τον σταθμάρχη της τηλεδιοίκησης.

Αυτό σταμάτησε, όπως ενημερωθήκαμε, τον Ιούλιο του 2019.

Προκύπτει λοιπόν μια εύλογη απορία, πώς είναι δυνατόν με μια πυρκαγιά στον σταθμό Ζάχαρη από το καλοκαίρι του 2019 να μην αποκαταστάθηκε το συντομότερο δυνατόν η ζημιά, και να φτάνουμε σήμερα, από το καλοκαίρι του 2019 και μετά να λειτουργεί χωρίς τηλεδιοίκηση ο σταθμός της Λάρισας και με έναν σταθμάρχη αντί για δύο;

Είναι πολύ σοβαρά νέα δεδομένα. Δεν είμαστε εισαγγελείς, ούτε κάνουμε έρευνα, αλλά έχει μεγάλη σημασία να διαλευκάνουμε την υπόθεση»

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.