HomeΠολιτική

Στη γιορτή κάστανου σε Αμπελάκια και Μελιβοία παραβρέθηκαν οι πολιτικοί του ν. Λάρισας

Στη γιορτή κάστανου σε Αμπελάκια και Μελιβοία παραβρέθηκαν οι πολιτικοί του ν. Λάρισας

Στη γιορτή κάστανου σε Αμπελάκια και Μελιβοία παραβρέθηκαν οι πολιτικοί του ν. Λάρισας και έκαναν τις εξής δηλώσεις:

Ε. Λιακούλη στη γιορτή κάστανου Αμπελακίων: «Τα όνειρα κάθε Αγρότη αξίζουν και μπορούν να ανθίσουν στον Τόπο μας»

Στη γιορτή κάστανου στην πλατεία Αμπελακίων παρευρέθηκε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, στη γιορτή κάστανου στα Αμπελάκια. Μια γιορτή που διεξάγεται για 4η φορά και τείνει πλέον να γίνει θεσμός για τον Τόπο μας.

Είναι, κάθε φορά, μια ιδανική ευκαιρία να ανταμώσουμε όλοι μαζί. Να ενωθούμε γύρω από το εξαιρετικό τοπικό προϊόν των Αμπελακίων, το κάστανο. Να ενημερωθούμε και ανταλλάξουμε απόψεις για τις σύγχρονες εξελίξεις της καστανοκαλλιέργειας. Να πλημμυρίσουμε με εικόνες, γεύσεις και μνήμες παράδοσης, τιμώντας την πλούσια τοπική ιστορία.

Η φετινή μας συνάντηση είναι ξεχωριστή, αλλά δυστυχώς για αρνητικούς λόγους. Κοιτάζω γύρω μου όλους εσάς, όσους έχετε στηρίξει τη ζωή σας και την επιβίωση των οικογενειών σας στην παραγωγή κάστανου, και ξέρω καλά πως η φετινή χρονιά μόνο γιορτή δεν είναι για εσάς. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η ενεργειακή κρίση σας εξοντώνει, η εκτίναξη των τιμών καθιστά “Γολγοθά” την καθημερινότητά σας. 

Με σειρά κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, έχω φέρει τη φωνή σας μέσα στη Βουλή, έχω αναδείξει προς την Κυβέρνηση κάθε τι που σας προβληματίζει. Ενδεικτικά μόνο, αξίζει να αναφέρω πως στις αρχές του μήνα κατέθεσα εξειδικευμένη Ερώτηση ειδικά για τους καστανοπαραγωγούς, εγείροντας όλα τα ζητήματα της φετινής σοδειάς. Έχω καταθέσει αναρίθμητες Ερωτήσεις για το ασύμφορο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, την ενέργεια, αλλά και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Τονίζω συνεχώς, με διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις μου, την επιτακτική ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η σημερινή απαξίωση, υποβάθμιση και εγκατάλειψη της υπαίθρου, είναι απαράδεκτη και ντροπιαστική

Γνωρίζετε καλά ότι προσωπικά -υπηρετώντας την Παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου ανελλιπώς από την 1η στιγμή της ίδρυσή της μέχρι σήμερα, χωρίς να εγκαταλείψω ούτε για μισό λεπτό το ΠΑΣΟΚ- υπήρξα πάντοτε στο πλευρό των δίκαιων διεκδικήσεων του αγροτικού κόσμου. Όχι μόνο στα ωραία λόγια, αλλά με πράξεις κοντά στους παραγωγούς. 

Έτσι αδιάκοπα συνεχίζω και σήμερα, με μπροστάρη τον Πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη, στον αγώνα να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια, η περηφάνια, η ανθεκτικότητα και η ευημερία των Αγροτών. Στη μάχη για βιώσιμη και ανθρώπινη ανάπτυξη της υπαίθρου, κάθε χωριού απ’ άκρη σ’ άκρη της πατρίδας μας.

Με τη δική σας δύναμη, ενωμένοι στον κοινό σκοπό μιας καλύτερης και πιο φωτεινής μέρας για τον Τόπο μας, είμαι βέβαιη πως του χρόνου, στην 5η γιορτή κάστανου στα όμορφα Αμεπλάκια, θα ανταμώσουμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, όπου επίκεντρο δεν θα είναι τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, αλλά το χαμόγελο στα χείλη κάθε Ανθρώπου, κάθε Αγρότη, κάθε νέου που αξίζει και μπορεί να δει τα όνειρά του να “ανθίζουν” στην ευλογημένη θεσσαλική γη μας

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ: Το κάστανο χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας 

«Γνωρίζω, ότι, παρά τις ευοίωνες προοπτικές, τα προβλήματα δεν λείπουν. Η εξάπλωση της σφήκας της καστανιάς καταστρέφει τις φυτείες σας, το ιδιοκτησιακό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και τα φετινά προβλήματα στην παραγωγή δοκιμάζουν τις αντοχές σας. Γι αυτό και η πολιτεία οφείλει να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της. Θέλω να γνωρίζετε ότι, όπως μέχρι σήμερα, έτσι και στο μέλλον θα είμαι δίπλα σας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του στον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων κ. Γιάννη Ταζέ και τον πρόεδρο του νέου Συνεταιρισμού Αμπελακίων κ. Ευθύμιο Καζαντζή, για τις εκδηλώσεις της 4ης γιορτής Κάστανου στα γραφικά Αμπελάκια. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις, καθώς βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής στο Παρίσι ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία της Unesco για την προστασία της Αγίας Σοφίας.

Στο μήνυμά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συγχαίρει τους διοργανωτές γιατί «με τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνεισφέρετε στην ενίσχυση της προβολής και εξωστρέφειας του προϊόντος, που είναι βασική παράμετρος στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή. 

Η καλλιέργεια του κάστανου βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Επιπλέον, όμως, αυτή η παραγωγή μπορεί να ενισχύσει και τη βιωσιμότητα των ορεινών και ημιορεινών χωριών, τα οποία δυστυχώς φθίνουν δημογραφικά με ταχείς ρυθμούς, αλλά και να αποτελέσει πόλο για την προστασία του δασικού μας πλούτου, με την επιτυχημένη συνέργεια ανθρώπου και περιβάλλοντος. 

Η επιτυχία στην πορεία του προϊόντος οφείλεται αποκλειστικά σε εσάς, τους καστανοπαραγωγούς και στην άοκνη δραστηριοποίησή σας ώστε το τοπικά παραγόμενο κάστανο να αποκτήσει ποιότητα και ταυτότητα. Ειδικά δε, μέσω του συνεταιρισμού κάστανου, ο οποίος, στα χνάρια των προγόνων σας, πρωτοστατεί στην εξαγωγή του προϊόντος σε άλλες χώρες και αποδεικνύει ότι το σύγχρονο συνεταιρίζεσθαι μπορεί να εκτοξεύσει τη δυναμική ενός προϊόντος, να διαμοιράσει το βάρος των εξόδων, να παράξει καινοτομία και να αποφέρει περισσότερα έσοδα στον παραγωγό και προοπτική στον τόπο». 

 

Κόκκαλης για κάστανο σε Μελιβοία και Αμπελάκια: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μεγαλύτερο ζημιογόνο αίτιο στον πρωτογενή τομέα

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως το «μεγαλύτερο ζημιογόνο αίτιο στον πρωτογενή τομέα» εξαπέλυσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τις γιορτές Κάστανου που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο σε Μελιβοία και Αμπελάκια.
Ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τα περίπτερα, συζήτησε με παραγωγούς, συνεταιριστές και φορείς, εισπράττοντας κλίμα έντονης δυσαρέσκειας αλλά και απόγνωσης για τη φετινή συγκομιστική περίοδο, όπου η δυναμική καλλιέργεια του κάστανου βρίσκεται εκτεθειμένη σε σωρεία παραγόντων, με δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
Σε δήλωσή του, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεδειγμένα με την διαρκή αδιαφορία της για τους αγρότες, αποτελεί το μεγαλύτερο ζημιογόνο αίτιο στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καστανοπαραγωγούς. Θα θυμίσω πως η τελευταία κρατική χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς ήταν πίσω στο… μακρινό 2018, επί δικής μας διακυβέρνησης. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στη βουλή, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Φέτος, υπήρξαν γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην δραματική μείωση του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών. Το σημαντικότερο είναι η εμφάνιση του μύκητα, εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε ραγδαία μείωση της προσδοκώμενης παραγωγής και παραπλεύρως απωλέσθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση, σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ. Κυνικός θεατής αυτών των δραματικών εξελίξεων η κυβέρνηση που έχει στρέψει την προσοχή της στο επικοινωνιακό μακιγιάζ σκανδάλων όπως οι παρακολουθήσεις και οι… αετονύχηδες βουλευτές της».

 

«Η Άννα Βαγενά στη Γιορτή του Kάστανου στη Μελιβοία και στα Αμπελάκια»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, παρευρέθηκε στη Γιορτή του Κάστανου στη Μελιβοία και στα Αμπελάκια και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με μεγάλη χαρά παρευρέθηκα το Σάββατο, 29/10/2022 στη γιορτή του κάστανου στη Μελιβοία του Δήμου Αγιάς, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, και την Κυριακή, 30/10/2022 στα Αμπελάκια του Δήμου Τεμπών. Η παρουσία μου σ’αυτές τις γιορτές είχε φέτος ιδιαίτερη σημασία, γιατί όλοι γνωρίζουμε, ότι η παραγωγή του κάστανου δοκιμάζεται από τον μήκυτα που πλήττει τα κάστανα. 

Εκτός απ’αυτό όμως, και η Κυβέρνηση άφησε εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης τα κάστανα, όπως και τους άλλους καρπούς με κέλυφος, και τα μήλα. Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. 

Ο πρόεδρός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνει μήνυμα ότι, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διορθώσει την αδικία που έχουν υποστεί οι παραγοωγοί των καρπών με κέλυφος και θα επαναφέρει τη συνδεδεμένη ενίσχυση, που η ίδια είχε εφαρμόσει το 2017.

 

Σε Μελιβοία και Αμπελάκια η Στέλλα Μπίζιου για το κάστανο

Στις Γιορτές Κάστανου που διοργανώθηκαν στη Μελιβοία του δήμου Αγιάς και στα Αμπελάκια του δήμου Τεμπών βρέθηκε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, η οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκ νέου με τους καστανοπαραγωγούς, που φέτος βλέπουν την παραγωγή τους να δοκιμάζεται έντονα, εξαιτίας της εμφάνισης ενός ‘μύκητα’.

«Ένα ποιοτικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το κάστανο, θα πρέπει να αποτελέσει ακόμη ένα διαβατήριο του νομού μας στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων και με βάση αυτό το στόχο θα πρέπει να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα», τόνισε η κα Μπίζιου.

«Με ισχυρισμούς υγείας και σήμανση ΠΟΠ θα μπορούσε το κάστανο να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα ανάπτυξης των περιοχών, όπως η Μελιβοία και τα Αμπελάκια», επεσήμανε η Λαρισαία πολιτικός, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλες τις κυβερνητικές προσπάθειες στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

«Στηρίζουμε τον Έλληνα παραγωγό, όπως και τον Έλληνα κτηνοτρόφο, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου», υποστήριξε η κα Μπίζιου, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «όλα τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών περιόδων αντιμετωπίστηκαν μέσα σε εύλογα χρονικά διαστήματα».

«Βρίσκομαι όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό των παραγωγών, δίνοντας μάχη για να στηριχτεί ο αγώνας τους. Και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στον ΕΛΓΑ οι πόρτες είναι και παραμένουν ανοιχτές. Διαβεβαίωσα για μια ακόμη φορά τους φίλους καστανοπαραγωγούς πως δεν πρόκειται να μείνουν μόνοι και αβοήθητοι, όπως δεν έμεινε άλλωστε κανείς παραγωγός στο νομό της Λάρισας», κατέληξε στη δήλωσή της η κα Μπίζιου.

 

Ε. Λιακούλη από τη Γιορτή Κάστανου Μελιβοίας: «Ήρθε η ώρα, η Αγροτιά να βγει ξανά στο προσκήνιο»

 

Στη Γιορτή Κάστανου στη Μελιβοία παρευρέθηκε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:

«Η γη της Μελιβοίας είναι ευλογημένη να γεννά ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της Ελλάδας, το κάστανο. Τον “βασιλιά του χειμώνα”, που όλοι έχουμε συνδέσει με τις πιο ζεστές στιγμές στους χειμώνες των παιδικών μας χρόνων, που σφραγίζει τη θαλπωρή των εορταστικών ημερών κάθε νοικοκυριού. 

Δυστυχώς, η φετινή γιορτή διεξάγεται σε ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον για τους καστανοπαραγωγούς. 

Με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου, έχω αναδείξει όλα τα θέματα που σας απασχολούν, θέτοντας την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Στις αρχές του μήνα μάλιστα, κατέθεσα Ερώτηση ειδικά για εσάς, ζητώντας επί λέξει «να μην πάνε χαμένοι οι κόποι των Καστανοπαραγωγών της Μελιβοίας». Μετέφερα στο Κοινοβούλιο τον προβληματισμό σας για το τι μέλλει γενέσθαι με τη φετινή παραγωγή. Ανέδειξα, επίσης, το εκρηκτικό σκηνικό που βιώνετε, αδυνατώντας να ανταπεξέλθετε στο δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, λυγίζοντας υπό το βάρος την ενεργειακής κρίσης και των αβάσταχτων ανατιμήσεων.

 Παράλληλα, έφερα στη Βουλή το μείζον θέμα που σας απασχολεί, το μέλλον των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Ζήτησα από την Κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι καρποί της Αγιάς δεν θα αποκλειστούν από τις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, αντιθέτως εσείς οι παραγωγοί θα στηριχθείτε πολύπλευρα.

Δυστυχώς η αναλγησία, η αδράνεια και οι καθυστερήσεις, χαρακτηρίζουν τη γαλάζια διακυβέρνηση, που εμφανώς υποτιμά τους Αγρότες ως πολίτες β’ κατηγορίας. Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, και τα τραγικά αποτελέσματα τα βιώνετε “στο πετσί” σας.

Ενώ εσείς ιδρώνετε να καλύψετε τους λογαριασμούς που τρέχουν, άλλοι έχουν “βουτήξει το δάχτυλο στο κρατικό μέλι”, στα λεφτά από τους δικούς σας φόρους, και “χορεύουν” στον ξέφρενο ρυθμό των απευθείας αναθέσεων, των “κουμπαριών”, των ρουσφετιών, ποδοπατούν ανάλγητα ακόμα και όσους βρίσκονται με τη “θηλειά” των δανείων στο “λαιμό”.  

Ευτυχώς, ήγγικεν ο χρόνος των εκλογών.  Ήρθε η ώρα της δημοκρατικής ανατροπής.  Ήρθε η στιγμή να βγει ξανά η Αγροτιά δυναμικά στο προσκήνιο

Γνωρίζετε καλά ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ -όσοι από την 3η Σεπτέμβρη 1974 αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, δεν σταματήσαμε ούτε μισό λεπτό να  κρατάμε περήφανα ψηλά τον Πράσινο Ήλιο– εμείς είχαμε, έχουμε και θα έχουμε 1η προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα, τους Ανθρώπους που μοχθούν στην ύπαιθρο. 

Είναι στο χέρι σας να κάνουμε όλοι μαζί τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο, όλους εσάς, από “κομπάρσους” του περιθωρίου, όπως σας αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης, πρωταγωνιστές του νέου παραγωγικού μοντέλου αναπτυξιακής επανεκκίνησης της Ελλάδας. 

Ραντεβού εδώ του χρόνου λοιπόν, όταν η Χώρα -με τη δική σας δύναμη- θα έχει μια νέα σοσιαλδημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση, όταν ο Ήλιος θα φωτίζει ξανά την Αγροτιά με την περηφάνια, την αξιοπρέπεια και την ευημερία, που σας αξίζει

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει το κάστανο και τη Μελιβοιώτικη γη

Τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της καστανοκαλλιέργειας και οι υποστηρικτικές δράσεις για την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής, που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάστηκαν στη Γιορτή Καστάνου που πραγματοποιήθηκε στη Μελιβοία του Δήμου Αγιάς.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Υποδομών της Περιφέρειας Στέλιος Δημότσιος, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού τόνισε ότι αποδεικνύουμε ότι είμαστε έμπρακτα κοντά στους ανθρώπους της παραγωγής, προκειμένου να διασφαλίσουμε την παραγωγή και το εθνικό αγροτικό εισόδημα. Προτεραιότητα μας είναι η προστασία των τοπικών αγροτικών προϊόντων και του αγροτικού εισοδήματος. Η παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη στήριξη, ενίσχυση και προώθηση του κάστανου είναι πολυδιάστατη.

Αναλυτικότερα

Στήριξη παραγωγής 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης για την προστασία των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος υλοποιεί πρόγραμμα για την βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς. 

Ο έγκαιρος έλεγχος των καστανοπερίβολων για διαπίστωση προσβολών ξεκίνησε από την Περιφέρεια το 2018 σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Από το 2019 και μέχρι σήμερα η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με ιδίους πόρους την προμήθεια για την εξαπόλυση των ωφέλιμων εντόμων. Επιπρόσθετα, το 2022 σε συνεργασία με το δήμο Αγιάς κατατέθηκε πρόταση, η οποία εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικού προϋπολογισμού 560.000 ευρώ, για την υλοποίηση προγράμματος για την προστασία, με οικολογικό τρόπο, της καστανιάς από τη σφήκα. Επρόκειτο για ένα σημαντικό πρόγραμμα, που αποτέλεσε πιλότο για όλους τους Δήμους της χώρας που έχουν καστανοπερίβολα.

Ταυτόχρονα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την ενημέρωση των παραγωγών για τη διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων, προτείνοντας πρακτικές λύσεις για τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων και άλλες χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές, με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όσον αφορά το φετινό πρόβλημα της καστανής σήψης, οι Υπηρεσίες μας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Μπενάκειο Ίδρυμα και το Ινστιτούτο Δασικών Φυτών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρα οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, με στόχο τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης του μύκητα. 

Στήριξη εξαγωγών 

Το 75-80% περίπου της παραγωγής κάστανου της Π.Ε. Λάρισας εξάγεται, με κύριο προορισμό κυρίως την Ιταλία. Για να αποκτήσει το προϊόν την επιθυμητή προστιθέμενη αξία πρέπει να πιστοποιηθεί. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχορηγεί πρόγραμμα προώθησης υποβολής φακέλου για ΠΟΠ ή ΠΓΕ, πρόγραμμα που αφορά και την καστανοκαλλιέργεια της περιοχής.

Έργα υποδομής 

Σε συνεργασία με το δήμο Αγιάς ολοκληρώσαμε το φάκελο για το φράγμα «Μπελμά», το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την άρδευση σε όλη την Ανατολική πλευρά του Κισσάβου. Προ ημερών εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονταν στην οικονομοτεχνική μελέτη και αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστες ανακοινώσεις. 

Ακόμη μετά τις πλημμύρες του 2018 καταθέσαμε από κοινού με το δήμο Αγιάς, φάκελο και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 720.000 ευρώ για τη συντήρηση και βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

Με σχέδιο και οργάνωση καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μία ακόμη χρηματοδότηση, ύψους 1,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημοτική δασική οδοποιία.

 

ΚΕΛΛΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

«Η προστασία της καστανοκαλλιέργειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που το εισόδημα των παραγωγών πλήττεται βίαια. Και τούτο, καθώς εκτός από την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα, που δημιούργησε, ενέσκηψαν ζητήματα με τη διάθεση του προϊόντος, συνεπεία και της προσβολής των καστανοπερίβολων από το νέο μύκητα».

 

Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τα Αμπελάκια και τα εγκαίνια της 4ης Γιορτής Κάστανου, προσθέτοντας:

 

«Ενημέρωσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, στις συνεχείς, το τελευταίο διάστημα, συναντήσεις μας, για τις ζημίες στα καστανοπερίβολα. 

 

Μαζί με τον Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη,  τον Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα και τους συνεργάτες τους, αναδείξαμε τον έντονο προβληματισμό των παραγωγών για το μέλλον της καλλιέργειας μετά την προσβολή των καστανοπερίβολων  από τον μύκητα και τη φετινή απώλεια παραγωγής.

 

Ενημερωθήκαμε ότι αναμένεται το σχετικό πόρισμα του Μπενάκειου Ιδρύματος, προκειμένου να δρομολογηθούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες, για στοχευμένη αντιμετώπιση της ασθένειας, ώστε να προστατευτεί το προϊόν και στο μέλλον από ανάλογο πρόβλημα και να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια. 

 

Αποσπάσαμε τη δέσμευση του Υπουργού, ότι θα αξιοποιηθεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους, για να στηριχτεί το εισόδημα των καστανοπαραγωγών.

 

Σε κάθε περίπτωση είμαστε δίπλα σας, και σε συνεργασία με το φίλο πρόεδρο Θύμιο Καζαντζή και τα μέλη του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, αλλά και τον Βαγγέλη Μανίκα, τον Θύμιο Τριανταφύλλου, τον Βαγγέλη Κρανιώτη και τους ανθρώπους των Συνεταιρισμών Ποταμιάς – Σκήτης, Καρίτσας – Στομίου και Μελιβοίας, θα αντιμετωπίσουμε κι αυτή τη δυσκολία».

 

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Κέλλας έκανε αναφορά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση, σημειώνοντας:

 

«Η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το αποδείξαμε, μεταξύ άλλων, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές και την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου.

 

Από εδώ, από τα Αμπελάκια, την πατρίδα του συνεταιριστικού κινήματος, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και  στα ουσιαστικά κίνητρα, που δίνει η κυβέρνηση για ένταξη των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα, με μείωση του φόρου των μετεχόντων σε αυτά κατά 50%, αλλά και την εν γένει ενθάρρυνση δημιουργίας συνεταιρισμών, συνδράμοντας, είτε με ευέλικτη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε με τεχνογνωσία και ενημέρωση». 

 

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κλείνοντας αισιόδοξα την τοποθέτησή του, σημείωσε:

 

«Συνεχίστε να καλλιεργείτε με την ίδια ζέση και την ίδια αγάπη τη γη σας. Συνεχίστε να παράγετε, τούτο το εξαίρετο προϊόν, το αμπελακιώτικο κάστανο και μέσω αυτού να “ταξιδεύετε” την περιοχή στις αγορές όλου του κόσμου. Είμαστε δίπλα σας, για να λύνουμε τα προβλήματα και ν’ ανοίγουμε δρόμους. Με συνεργασία και συνέργεια “θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά”. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δεν είστε μόνοι».

 

[quads id=5]