Στέλλα Μπίζιου: Δεν εφησυχάζουμε και σχεδιάζουμε συνεχώς νέα εργαλεία στήριξης των κατοίκων των ορεινών και παραδασόβιων χωριών

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέλλα Μπίζιου: Δεν εφησυχάζουμε και σχεδιάζουμε συνεχώς νέα εργαλεία στήριξης των κατοίκων των ορεινών και παραδασόβιων χωριών

«Βιώνουμε, η Ευρώπη και η Ελλάδα, μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, όμως η κυβέρνηση λαμβάνει έγκαιρα τα κατάλληλα μετρά στήριξης των νοικοκυριών», δήλωσε η βουλευτής ν. Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου μετά την υπογραφή της εξαιρετικά επείγουσας εγκυκλίου του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κου Γιώργου Αμυρά, με την οποία λαμβάνονται μέτρα για την κάλυψη των ατομικών αναγκών θέρμανσης των κατοίκων των ορεινών περιοχών της χώρας.

Η πρωτοφανής διεθνής ενεργειακή κρίση δοκιμάζει τα ελληνικά νοικοκυριά και καθιστά την θέρμανση το νούμερο ένα ζήτημα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Ιδιαίτερα αυξημένες φυσικά είναι οι ανάγκες στην ύπαιθρο και τις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας.

Προκειμένου να καλύψει έγκαιρα τις απαιτήσεις των κατοίκων ορεινών περιοχών σε καυσόξυλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε ήδη από τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες να εξαντλήσουν, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν προς ικανοποίηση των αναγκών αυτών.

Οι ΔΑ.Σ.Ε. είναι μεν αυτές που έχουν το προνόμιο της κατά προτεραιότητας εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών, οφείλουν όμως να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κάλυψης των ατομικών αναγκών των κατοίκων.

Με την από 27.9.2022 εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους ορεινών περιοχών της χώρας να προβούν στην υλοτόμηση ξυλείας, υπό την εποπτεία των οικείων δασικών υπηρεσιών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγεται η βιοποικιλότητα και η άγρια πανίδα της περιοχής.

Κατόπιν εκδόσεως Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων δίνεται τη δυνατότητα στους κατοίκους να υλοτομήσουν οι ίδιοι ξυλεία. Ειδικότερα καθίσταται δυνατή η συλλογή και η διαμόρφωση υπολειμμάτων υλοτομιών κωνοφόρων και πλατύφυλλων, από τους μόνιμους κατοίκους των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων, η διοικητική περιφέρεια των οποίων βρίσκεται μέσα ή συνορεύει με δημόσια δάση ή όσων έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, ενώ σε άλλες περιοχές είναι δυνατή η υλοτόμηση κατακείμενων ασθενών και στρεβλών δένδρων ή και ιστάμενων που είναι ακατάλληλα για την παραγωγή τεχνικής ξυλείας Επιπλέον ατομικές ανάγκες των κατοίκων σε καυσόξυλα μπορεί να καλύπτονται από την διενέργεια έκτακτων καρπώσεων, σε δάση που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε περιπτώσεις κατασχέσεων παρανόμως υλοτομημένων δασικών προϊόντων, ή σε περιπτώσεις υλοτομιών απαραίτητων για την εκτέλεση τεχνικών έργων ή έργων δασοπροστασίας.

Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη υφιστάμενο της δωρεάν ή με συμβολικό αντίτιμο, διάθεσης καυσόξυλων από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑΣΕ) προς τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα. Φέτος, το Υπουργείο διέθεσε 4.500.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί την υψηλότερη πίστωση της τελευταίας δεκαετίας, προς τις υπηρεσίες Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής: Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων στις ορεινές περιοχές της χώρας.

«Δεν εφησυχάζουμε και σχεδιάζουμε συνεχώς νέα εργαλεία στήριξης των κατοίκων των ορεινών και παραδασόβιων χωριών, που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης» κατέληξε η κα Μπίζιου.

[quads id=5]