HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Σωτήρης Ταμπόσης: Μείωση της παραγωγής στα κρυστάλλια τη φετινή σεζόν

Σωτήρης Ταμπόσης: Μείωση της παραγωγής στα κρυστάλλια τη φετινή σεζόν

O Πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, κος Σωτήρης Ταμπόσης σε συνέντευξη του στα Φρουτονέα

Μείωση της παραγωγής αχλαδιών στην περιοχή του Τυρνάβου αναμένεται φέτος, τόσο για τα Κρυστάλλια, όσο και για τις υπόλοιπες ποικιλίες. 

Κύριε Ταμπόση, πως κύλησε η σεζόν του αχλαδιού που κλείνει?
Είναι γεγονός πως η κατανάλωση φέτος ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, αν και η απορρόφηση των αχλαδιών κύλησε με σχετικά αργούς ρυθμούς, η σεζόν κύλησε ομαλά και περιμένουμε τους καρπούς της νέας σεζόν, οι οποίοι θα είναι πιο λίγοι, λόγω της αρνητικής επίδρασης των καιρικών συνθηκών στην παραγωγικότητα των δέντρων.

Πιο συγκεκριμένα, για τα Κρυστάλλια τι δεδομένα έχουμε φέτος?
Η μείωση της παραγωγής στην ποικιλία Κρυστάλλι, σε σχέση με την περσινή χρονιά, θα κυμανθεί περίπου στο 30%. Δηλαδή ο όγκος παραγωγής αναμένεται από 15.000 μέχρι 20.000 τόνους, όταν σε μια καλή χρονιά, η παραγωγή στα Κρυστάλλια στον Τύρναβο, φτάνει τους 25.000 τόνους, περίπου.

Η καλλιέργεια τους αυξάνεται ακόμα?
Όσον αφορά την επέκταση της καλλιέργειας, αυτή συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια και πλέον έχει σταματήσει, ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια περεταίρω φυτεύσεων στα Κρυστάλλια και λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Για τις άλλες ποικιλίες αχλαδιών τι εκτιμήσεις υπάρχουν?
Η παραγωγή και στις Κοντούλες και στα Santa Maria και στα Williams αναμένεται επίσης μειωμένη, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε το ξέσπασμα βακτηριακού καψίματος στην περιοχή μας.

Η μείωση της παραγωγής στην ποικιλία Κρυστάλλι, σε σχέση με την περσινή χρονιά θα κυμανθεί περίπου στο 30%. Δηλαδή ο όγκος παραγωγής αναμένεται από 15.000 μέχρι 20.000 τόνους, όταν σε μια καλή χρονιά, η παραγωγή στα Κρυστάλλια στον Τύρναβο, φτάνει τους 25.000 τόνους, περίπου.

Πως αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα? Υπάρχει και απώλεια φυτικού κεφαλαίου?
Πρόκειται για μια κατάσταση που στα τέλη Ιουνίου, που μιλάμε, βρίσκεται σε εξέλιξη. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι Παραγωγοί κόβουν ολόκληρα κλαριά, κάτι το οποίο, εκτός από απώλεια παραγωγής, σημαίνει και μερική απώλεια φυτικού κεφαλαίου.
Υπάρχουν σίγουρα και κάποια κτήματα στα οποία, η καταστροφή των δέντρων θα είναι ολοκληρωτική και δεν θα είναι εύκολο πράγμα να ξαναστήσεις μια καλλιέργεια. Ωστόσο, δεν μπορώ να εκτιμήσω αν οι ζημιές θα λάβουν μεγάλη έκταση.

froytonea

Πηγή Περιοδικό Φρουτονέα